Maak je eigen kliko ombouw

Ben je opzoek naar een kliko-ombouw op maat? Zoek dan niet langer en maak het zelf! Met dit stappenplan maak je een kliko-ombouw waar twee kliko's in passen.

 • Durée
  8 Minute(s)
 • Coût
  €296.17
 • nombre d'étapes
  11
 • Difficulté
  3/5
partager
Imprimer

Stap 1 | Balken zagen

Zaag de zeven balken met een kopmaat 68 x 68 mm in de juiste maten. Gebruik de zaaglijst hieronder. Heb je geen (afkort)zaag? Je kunt het hout ook op afspraak in de winkel op maat laten zagen. Dit kan gratis in de Praxis zagerij.

De frame is het meest belangrijke onderdeel voor de twee Kliko's. Je kan ervoor kiezen om de frame te bekleden met tuinhout, steigerhout og pvc platen. In dit stappenplan wordt tuinhout gebruikt.

Stap 2 | Frame verbinden

Zet de frame in elkaar met de aangegeven balken. Gebruik een malletje om overal de zelfde schroefgaten te krijgen.

Bekijk de video en leer hoe je balken aan elkaar verbindt.

Stap 3 | Wanden bekleden

Bekleed de wanden met tuinplanken van 16 x 90 mm op een lengte van 117cm (in totaal 20).

Verdeel tien van deze planken per zijkant en maak de kieren tussen de planken evenwijdig. Gebruik schroeven, een tacker of spijkers om de planken te bevestigen aan de frame. Het resthout wat over blijft kan gebruikt worden voor de kleppen.

Stap 4 | Frame bedekken

Om de schroeven te verbergen, bedekken we die met planken. Zaag de volgende maten:
2 planken van 16 x 90 x 680 mm
2 planken van 16 x 90 x 1396 mm
2 planken van 16 x 90 x 1170 mm
1 plank van 16 x 90 x 1260 mm

Bevestig vervolgens de planken op de frame. Boor de gaten eerst voor.

Stap 5 | Kleppen (bovenkant)

Zaag in totaal 16 planken (19 x 90 x 615 mm) voor de kleppen (bovenkant).

Leg het frame op zijn kop en vul de binnenkant uit met resthout. Gebruik hiervoor acht planken per klep. Bevestig als laatst twee balken/resthout van 720mm aan de acht planken. Draai de kleppen om en plaats vier planken als omlijsting. Dit zorgt ervoor dat de klep niet doorzakt.

Stap 6 | Scharnieren

Plaats een plank aan de achterkant om hier de scharnieren aan te bevestigen. Zaag de plank naar de lengte van je twee kleppen. Schroef de scharnieren vervolgens vast aan de deuren en de plank.

Stap 7 | Deuren maken

Zaag in totaal 14 planken van 16 x 90 x 1035 mm.

Elk deur heeft zeven planken. Plaats twee balken horizontaal en één balk diagonaal om de planken aan elkaar te bevestigen. In plaats van balken kan je ook resthout gebruiken. Laat ruimte tussen de grond en de deuren en plaats vervolgens de scharnieren. De laatste foto van deze stap laat zien hoe je ervoor kan zorgen dat de deuren niet inklappen.

Stap 8 | Achterkant bekleden

Dit is optioneel. Als je de ombouw tegen een muur plaatst, is het niet nodig om de achterkant te bekleden. Wil je dit wel? Bevestig dan 11 planken van 16 x 140 x 1186 mm aan de frame.

Stap 9 | Ketting plaatsen

Plaats een ketting om te voorkomen dat de kleppen te ver uitklappen. Meet eerst tot hoever de kleppen uit moeten klappen. Bevestig vervolgens de kettingen aan de balken.

Stap 10 | Hendels en klinkset

Wil je dat de kliko-klep simultaan open gaat, plaats dan een touw aan de bovenkant van de ombouw-klep en bevestig die aan de kliko-klep. Plaats vervolgens twee hendels en klink naar keuze.

Stap 11 | Eindresultaat

Hieronder zie je het eindresultaat van de Kliko ombouw! Natuurlijk kan je de kliko ombouw ook gebruiken als tuinkast. Plaats planken tussen de verticale balken en bevestig haakjes aan de binnenkant om gereedschap op te hangen. De kosten van het hout (zonder achterkant) zijn geraamd op €179. Wil je een exacte replica als de Praxis Kliko ombouw, dan kom je uit op €347. Gebruik eventueel de Praxis kortingsbonnen voor een lagere prijs.

Succes met maken.

9 commentaires

 • SvenSven08 Jun 2016
  mooi
 • haajeedeehaajeedee14 Jun 2016
  Hij is klaar. Volgens mij klopt de maat van de deurtjes niet. 880 mm kan nooit goed passen, omdat de lengte van de horizontale balk al 1034 mm + de dikte van de paal waar die balk op staat (+68 mm) is totaal 1112 mm. Dan houd je erg grote ruimte boven of onder de deurtjes over. Bij deze ombouw ben ik uitgegaan van 1035 mm voor de deurtjes.
  • Maakexpert MarkMaakexpert Mark16 Jun 2016
   Beste Haajeedee, Als eerst mijn complimenten voor je kliko-ombouw. Het ziet er heel goed uit! Het klopt dat onze meubelmaker ervoor heeft gekozen om de deuren korter te maken. Dat te hebben gezegd, vinden wij de lengte van jouw deuren een stuk mooier. Wij zullen dit aanpassen. Dank voor je oplettendheid en blijf delen met ons wat je hebt gemaakt of wat je wilt maken. Vriendelijke groet, Maakexpert Mark
 • sanderzsanderz03 Aug 2016
  Misschien een domme vraag: de diepte van de ombouw is 86 cm als ik het goed heb. Hoe kunnen er dan 10 planken van 9cm breed op de zijkant worden bevestigd? Of zie ik iets niet helemaal goed?
 • Esther-121Esther-12109 Apr 2018
  Gezien de komst van nóg een kliko (pmd) wil ik de ombouw maken voor 4 kliko's. Kan ik de bestaande maten gewoon verdubbelen of is de constructie dan niet stevig genoeg?
 • Marthijn-2Marthijn-224 Jul 2018
  Goedemorgen, Als ik deze wil bestellen, zie ik dat er geen bevestigings schroeven er bij zitten? Welke heb ik nodig? en Hoeveel? Zou handig zijn als die er ook bij zitten toch?
 • Freek-44Freek-4403 Nov 2018
  Hoi, Ik zou graag een kliko ombouw maken voor 3 kliko's (2x240l 1x140l). Is hier ook een bouwtekening voor beschikbaar?
 • Hjalmar-2Hjalmar-229 May 2019
  Op de pagina staat 'bestel in een keer voor € 179.00' maar als ik daar op klik is het bedrag ineens € 235,82 en is er geen mogelijkheid om de materialen af te halen in de winkel. Hierdoor ben ik verplicht de materialen thuis te laten bezorgen voor een extra € 74,94 Wat het totaal bedrag meer dan € 310,-- maakt. dat is ongeveer 75% meer!!! Ook als ik twee van deze sets zou willen kopen moet ik nog steeds de verzendkosten van € 74,94 betalen. Het zou fijn zijn als ik vanuit de Praxis hier een reactie op zou krijgen.
  • Hjalmar-2Hjalmar-209 Jul 2019
   Opvallend om te zien dat de prijs inmiddels is aangepast maar ik geen enkele reactie van de praxis heb ontvangen.