Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets)

In dit stappenplan laat ik je in een aantal simpele stappen zien hoe je zelf een unieke industriele lamp maakt, volgens een ontwerp uit mijn eigen collectie woonaccesoires. De lamp heeft een industriele en strakke look, geheel gemaakt uit koper. De lamp is heel eenvoudig te maken aan de hand van de onderstaande stappen en de video! Om deze lamp te maken gaan we aan de slag met solderen, maar wees echt niet bang, het is echt helemaal niet moeilijk! Ik geef je tips om snel aan de slag te kunnen. Veel maakplezier!

 

 • tijd
  5 Uur
 • Kosten
  €28.16
 • stappen
  12
 • klusniveau
  3/5

Stap 1 | Installatiedraad knippen

Pak 7 meter installatiedraad en knip deze in vier stukken; een van 1 meter en drie van 2 meter. Strip als eerste het uiteinde van het draad kaal en zet het vast in de bankschroef.

Stap 2 | Installatiedraad strippen

Gebruik de striptang om het draad te strippen. Dat doe je door de striptang, om de 20 a 30 cm, om het draad vast te zetten en de striptang naar je toe te trekken. Doe dit met alle vier de stukken installatiedraad. Als het hele stuk draad gestript is, ontstaat er een koperdraad.

Stap 3 | Koperdraad knippen

Gebruik een stukje resthout (minimaal 20cm lang en 40cm breed) als mal om de gelijke stukjes koperdraad te knippen. Dit scheelt een hoop tijd omdat je niet steeds per stukje hoeft af te meten. Zet op het stukje hout een streep van 4cm, 8cm en 20cm. Leg het koperdraad langs de mal en knip deze in de volgende afmetingen: 12 stukjes van 4cm, 12 stukjes van 8cm en 24 stukjes van 20cm.

Stap 4 | Solderen voorbereiden (tips)

Bevestig de koperdraden aan elkaar door te solderen. Het is echt niet moelijk, als je een soldeerbout en soldeertin hebt. Het principe werkt zo: de soldeerbout wordt zodanig warm dat je het soldeertin kan smelten als je de warme soldeerbout er tegenaan houdt. Soldeertin heeft een lager smeltpunt dan het koperdraadje waardoor dit mooi hecht aan het koper, zonder het koperdraadje zelf te laten smelten. Het resultaat: aan elkaar geplakt koperdraad. Het is echt niet moeilijk! De volgende tips gaan je helpen om aan de slag te gaan: - Ga op ooghoogten van je werk zitten, zodat je nauwkeurig te werk kunt gaan. - Gebruik de punttang als je de zijdes aan elkaar soldeert, zodat het allemaal net wat strakker komt te zitten. - Zorg dat het koper goed warm is, zodat het tin er goed tussen kan vloeien. - Soldeer niet te dicht bij de al gesoldeerde hoekjes, anders laten ze los. - Leg iets zwaars aan de achterkant van de soldeertang wanneer je hem niet gebruikt, dit voorkomt brandplekken op de tafel.

Stap 5 | Beginnen met solderen

De lampenkap bestaat uit twaalf trechtervormige vlakken, gemaakt van de aan elkaar gesoldeerde koperdraden. In deze stap maak je deze vlakken. Pak het stukje hout (mal) er weer bij. Zet in het midden van het plankje een horizontale, rechte streep. Gebruik de lijn om de koperdraadjes in trechtervorm recht neer te leggen. Plak ze in deze vorm vast aan het plankje met schilderstape, zodat ze niet verschuiven. Soldeer vervolgens alle uiteindes aan elkaar vast. Herhaal dit twaalf keer, zodat je twaalf gelijke stukken hebt.

Stap 6 | Halve maan maken

Leg de twaalf gemaakte stukjes tegen elkaar in een halve maan. Plak ze boven en onder aan elkaar vast met schilderstape. Pak het geheel op en draai het zo naar elkaar toe dat de vorm van de lampenkap ontstaat.

Stap 7 | Vast solderen van de stukken

Soldeer nu de stukken aan elkaar vast. Doe dit op twee plekken per zijde, onder en boven het stukje schilderstape. Als je klaar bent met het solderen van alle stukken, kan je al het tape eraf halen.

Stap 8 | Cirkel maken

Pak nu de lampenhouder en het overgebleven stuk koperdraad. Draai dit rondom de fitting van de lamp. Knip hem op de juiste lengte af zodat het rondje even groot is als de fitting en soldeer deze vast in de vorm van een rondje.

Stap 9 | Kruis aan cirkel maken

Leg de cirkel van de vorige stap op het midden van je plankje. Pak vervolgens vier stukjes ijzerdraad en soldeer deze op het plankje aan de cirkel vast in de vorm van een kruis. Zorg dat de cirkel precies in het midden van het kruis ligt. Hiermee bevestig je het rondje aan de lampenkap.

Stap 10 | Kruis vastzetten

Leg nu het kruis bovenop de gemaakte lampenkap. Knip de uiteindes op de juiste lengte af zodat ze niet uitsteken. Soldeer het kruis aan de vier uiteindes vast aan de lampenkap. De kap is nu klaar.

Stap 11 | Fitting vastzetten

Duw de fitting door de cirkel heen en draai hem goed vast.

Stap 12 | Lamp erin draaien + eindresultaat

Nu hoef je alleen nog de lamp erin te draaien en je lamp is klaar! Zie het eindresultaat op de foto's.