• NaN

Laminaat leggen

In dit stappenplan laten we zien hoe je laminaat legt. Weet je niet welk laminaat je moet kiezen? Bekijk dan ons productadvies laminaat. Heb je het laminaat al in huis en kun je aan de slag? Bekijk in de onderstaand video hoe je een ondervloer plaatst, laminaat legt en verwarmingsbuizen omzeilt. Ben je nog niet uitgeleerd en wil je ook plinten plaatsen? Bekijk dan onze stappenplannen voor het plaatsen van hoge plinten en lage plinten.

 • Kosten
  €151.02
 • stappen
  7
 • klusniveau
  3/5

Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van het laminaat, is het goed om dit tenminste 48 uur te laten acclimatiseren in het midden van de kamer.

Controleer ook of de vloer egaal is. Bij verschillen groter dan 4 millimeter per vierkante meter, zal de vloer opgevuld en geëgaliseerd moeten worden.

Zorg voordat je begint met het leggen van de ondervloer voor een opgeruimde omgeving. Veeg of stofzuig alle stof weg. Daarna kun je aan de slag.

Stap 1 | Ondervloer leggen

Voor dit stappenplan gebruiken we de Isoboard ondervloer. Deze is goed voor het egaliseren van oneffenheden van 3 tot 4 mm. Leg de eerste rij platen met de korte kanten tegen elkaar aan. Leg de laatste plaat die te lang is over de al gelegde plaat. Snijd de onderste plaat met een afbreekmes en breek deze af. Leg deze vervolgens in de hoek. Begin de tweede rij met het restant van je plaat.

Teken lastige hoeken af met een potlood en snijdt de plaat op maat. Sluit alles goed aan elkaar aan en vul eventueel kieren met stukjes plaat.

Stap 2 | Laminaat leggen

Nu begint het echte werk. Vooraf bepaal je de legrichting van het laminaat. Leg de vloer bij voorkeur evenwijdig met het grootste raam, zodat licht met de planken mee valt. Zo krijg je het mooiste resultaat.

Leg de eerste plank met de groefkant naar je toe. Klik volgens de instructies van de fabrikant de tweede plank vast op de korte kant van de eerste plank. Plaats afstandblokjes tussen de muur en het laminaat. Houd tussen de 8 en 10 mm afstand. Herhaal deze handeling na het leggen van elke plank voor een mooi resultaat. Klik de volgende planken in tot het einde van de rij.

De laatste plank moet worden ingekort. Leg hem zoals deze straks op de vloer komt te liggen. Keer de plank vervolgens om zodat de linkerkant rechts komt te liggen. Plaats afstandblokjes en markeer met het potlood waar de plank overlapt. Teken de lijn op de bovenkant van de plank en snijd  de plank door met de bovenkant naar boven gericht.

Voordat we de laatste plank kunnen leggen, moet er nog een inkeping gemaakt worden. Leg de plank tegen de kabelgoot en teken deze af. Hoe hier ook rekening me 8 tot 10 mm ruimte tussen de plank en de kabelgoot. Gebruik een winkelhaak om de lijnen af te tekenen. Zet de plank vast aan de werkbank. Zorg voor oog en geluidsbescherming voordat je begint met zagen. Gebruik een decoupeerzaag met een laminaatzaagje. Deze voorkomt splinters en zorgt voor een mooi resultaat.
Klik de plank vast en schuif deze tegen de muur aan. Zet de laatste plank vast met het slagijzer en de hamer. Plaats hier ook een afstandblokje. De eerste rij is gelegd!

Stap 3 | Tweede rij laminaat leggen

Begin de volgende rij met het restant van de laatste plank. Op deze manier zorg je voor een natuurlijke overgang en beperk je het restafval. Sluit de tweede rij planken gekanteld op de eerste rij aan en klik de planken vervolgens naar beneden. Tik de plank eventueel vast met het slagijzer en de hamer. En eindig weer met een afstandblokje. Leg vervolgens de rest van de planken. Gebruik eventueel een stootblok als het laminaat niet direct aansluit.

Let op dat er geen vuil op de groeven komt te liggen. Dit kan ervoor zorgen dat het laminaat niet goed aansluit.

Stap 4 | Hoeken zagen in een plank

Heb je lastige hoeken? Meet dan de hoeken op en teken deze af op het laminaat. Zaag met een decoupeerzaag de uitsparingen. Hou ook hier rekening met 8 tot 10 mm afstand tussen de muren en het laminaat.Plaats de op maat gezaagde plank, tik hem vast met een slagijzer en plaats tenslotte de afstandblokjes.

Stap 5 | Leidingen en verwarmingsbuizen omzeilen

Om leidingen of verwarmingsbuizen te omzeilen, zaag je met een decoupeerzaag inkepingen in de plank. Teken de hoeken af met een contour tool of meet deze af met een winkelhaak or rolmaat. Leg de plank op een stuk resthout en boor met een speedboortje gaten voor de buizen. Hou hier ook rekening met 8 tot 10 mm afstand tussen de cv buizen en planken. Zaag vervolgens de plank met een decoupeerzaag.  Plaats de plank en lijm het laatste stukje vast. Werk de leidingen netjes af met een rozet.

Stap 6 | Laatse rij laminaat zagen

Om de breedte te meten van de laatste rij, leg je een plank exact op de voorlaatste rij en vervolgens een tweede plank er bovenop die je tegen de muur schuift. Teken af langs de rand van de bovenste plank. Zaag dan de plank af. Plaats de laatste rij laminaat en klik deze vast. Tik de plank weer vast met het stootblok en de hamer indien nodig. De laminaatvloer is gelegd! Nu de plinten nog.

Hiervan zijn er verschillende soorten. Kies degene die het mooist past bij je vloer. Klik linksboven voor het stappenplan om lage plinten te plaatsen.

Succes met je klus!

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten