• NaN

Houtrot repareren

Houtrot repareren? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet. Als je klaar bent met de houtrotreparatie, kun je het hout schilderen. Hoe je dat doet, lees je in het stappenplan buitenkozijnen schilderen.

 • tijd
  2 Dag
 • Kosten
  €80.25
 • stappen
  6
 • klusniveau
  4/5

Voorbereiding

Voordat je een houten kozijn kan gaan schilderen, moet je goed controleren op eventuele houtrot. Als je houtrot niet verwijderd en er overheen gaat schilderen, blijft het hout rotten en zal uiteindelijk het hele kozijn wegrotten. Om houtrot te repareren heb je goed en droog weer nodig. Een aantal dagen droog weer voor en na dat je deze klus doet, is het beste.

Met name aan de zonkant is er een hoog risico op houtrot. Zonlicht tast de laklaag en kitnaden aan waardoor er vocht in het hout kan komen. Controleer daarom altijd regelmatig je schilderwerk en houdt het kozijn schoon. Zand en mos houden vocht vast en geven dus een hoger risico op houtrot.

Stap 1 | Houtrot vinden

Om houtrot te ontdekken prik je met een priem of schroevendraaier in het hout en kijk je of je een zachte plek tegenkomt. Ook kun je met de achterzijde van de priem op het hout kloppen. Als je een hol of dof geluid hoort geeft dit aan dat er houtrot zit.

Met een vochtmeter kun je controleren of er nog teveel vocht in het hout zit. Het percentage vocht mag niet hoger dan 18% zijn. Als je een plek met houtrot hebt gevonden kun je het straks gaan repareren met houtrotvuller. Over het algemeen kun je plekken tot 10-12 cm makkelijk vullen met houtrotvuller. Als de plek groter is kun je beter het verrotte stuk vervangen door nieuw hout. Durf je dit niet aan? Win dan advies in bij een expert.


 

Stap 2 | Houtrot verwijderen

Op de plek waar je houtrot hebt gevonden, steek je het rotte hout weg met een scherpe houtbeitel. Haal al het rotte hout weg totdat je op gezond stevig hout komt. Zorg ervoor dat je al het rotte hout goed weghaalt zodat je het rottingsproces op de plek stopt.

Als al het rotte hout weg is, maak je de plek goed schoon en stofvrij met een zachte borstel. Schuur nu de hele plek goed op met schuurpapier korrel 120 en maak de plek weer stofvrij.

Belangrijk: Gebruik bij het aanbrengen van de houtrotimpregneer altijd handschoenen en een mondmasker.

Stap 3 | Houtrot impregneer aanbrengen

Controleer nogmaals voordat je de houtrotimpregneer gaat aanbrengen of het hout op de plek droog genoeg is om het te behandelen. Gebruik hiervoor de vochtmeter. Het vochtpercentage moet onder de 18% liggen. Plak alle plekken zoals stenen, lekdorpels en glas waar je geen houtrotimpregneer wil aanbrengen af met de ductape.

Breng het impregneermiddel overal goed aan met een kwast. Zorg ervoor dat je al het goede hout wat straks in aanraking gaat komen met de houtrotvuller hebt bedekt met het impregneermiddel. Laat het impregneermiddel goed drogen voordat je verder gaat. Controleer hiervoor altijd de droogtijd op de verpakking in combinatie met het weer.

Stap 4 | Houtrotvuller aanbrengen

De houtrotvuller bestaat uit twee componenten. Doe evenveel van component A als component B op een plamuurmes en meng het met het andere plamuurmes goed door elkaar totdat alles dezelfde kleur heeft. Zodra de twee componenten samen komen begint het uithardingsproces. Je hebt zo’n 20 minuten de tijd om de aangemaakte houtrotvuller te verwerken. 

Vul nu het gat met de houtrotvuller. Zorg ervoor dat het hele gat overal goed gevuld is. Plaats de plexiglas reparatieplaatjes aan de randen en bovenop de plek die je gevuld hebt. Deze plaatjes zorgen ervoor dat de houtrotvuller niet uitzakt en goed op z’n plek blijft zitten. Zet de plaatjes vast met tape. Haal overtollig vulmiddel buiten de plaatjes op het kozijn weg. De droogtijd van de houtrotvuller is minimaal zes uur. Als de houtrotvuller goed gedroogd is,verwijder je de reparatieplaatjes. Controleer of het echt goed uitgehard is.

Maak niet te veel aan maar ook niet te weinig zodat je goed door kan werken.

Stap 5 | Houtrot reparatie afwerken

Begin nu met het weghalen van overtollig houtrotvuller met een scherpe houtbeitel. Schuur hierna de reparatieplek vlak met een handpalm schuurmachine. Gebruik hiervoor schuurpapier met korrel 120. Schuur totdat je reparatieplek op dezelfde hoogte is als de rest van het kozijn. Schuur nu met de hand met schuurpapier korrel 180 het geheel nog na tot een mooi glad geheel.

Als het geheel mooi strak is afgewerkt kun je het kozijn weer gaan schilderen. Wil je weten hoe je een buitenkozijn schildert? Bekijk dan hier het stappenplan buitenkozijnen schilderen.

Een houtrot repareren, zo doe je dat!

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten