Houtrot reparatie

Stap 1

Bij iedere klus is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Gebruik daarom, als je met de epoxy werkt, handschoenen van nitrilrubber. Handschoenen van ander materiaal beschermen je handen niet goed tegen dergelijke stoffen.

Stap 2

Neem een 6 mm kogelkopfrees en steek deze in een frees- of boormachine. Werk hiermee al het rotte hout weg. Frees geen vloeiend aflopende kuil: de epoxylaag moet op elke plaats namelijk minimaal 5 mm dik zijn en als je de randen laat vloeien, worden ze te smal voor de epoxy. Het gefreesde gat moet dus relatief steile randen hebben. Oneffenheden kun je altijd nog afwerken met hiervoor geschikte vullers. Schuur de verf om de gefreesde plek weg, tot het hout eromheen kaal is. Als de rotte plek in het hout vrij groot is, en het er naar uitziet dat het hout eromheen ook vochtig is geworden, kun je de plek het beste eerst enkele dagen laten drogen. De vochtgraad van het hout moet onder de 20% zijn voor je de plek verder behandeld. Je kunt dit eventueel checken met een vochtmeter. Plak de plek eventueel af tegen de regen. Als het een kleine rotte plek is waarbij het vocht duidelijk van buitenaf is gekomen, kun je het na het frezen en schuren direct behandelen. Check wel eerst goed of het hout droog is. Je kunt kiezen voor verschillende soorten epoxy. Houd rekening met de dikte van de aan te brengen laag en de verwerkingstijd.

Stap 3

Verwijder freesafval, zaagsel en stof. Kijk op de verpakking van de epoxy of je een primer moet aanbrengen, zo ja, doe dat dan volgens de instructies.

Stap 4

Als alles droog is, kun je gaan vullen. Breng de benodigde hoeveelheid epoxy aan op je mengplaat. Is het een tweecomponenten epoxy? Mix het dann goed door. Verdeel een vlakke laag over de mengplaat. Bij dikke lagen reageert de epoxy te snel, waardoor het gaat uitharden, dit proces wordt vertraagd bij dunne lagen.

Stap 5

Breng nu een laagje epoxy aan in het gat, zorg dat overal waar je gefreesd hebt epoxy komt. Bouw het op tot het hele gat gevuld is en zorg dat je geen lucht insluit.

Stap 6

Nu het gat gevuld is, kunnen we de juiste vorm gaan aanbrengen in de epoxy. Gebruik een modelleermes dat breder is dan het te repareren gat om de overtollige epoxy weg te strijken. Strijk strak langs de contouren van het kozijn. Houd het modelleermes haaks op de epoxy. Laat als het geheel de gewenste vorm heeft de epoxy drogen. Kijk voor de duur hiervan op de verpakking van jouw product. Zorg dat het kozijn niet in de volle zon staat; zet of plak er eventueel iets voor. Mochten er na droging nog oneffenheden zijn dan kun je deze behandelen met een speciaal ontwikkelde plamuur van repair-care. Na het drogen kun je het kozijn schuren, gronden en aflakken. Succes met je klus!

Stap 7

Zorg ervoor dat het hout droog is voor je de primer en de epoxy aanbrengt, het vochtniveau moet onder de 20% liggen. Als je op vochtig hout werkt, kan de reparatie gemakkelijk loskomen. Als je een of meerdere grote gaten of hoeken moet vullen, kun je een stuk ander hout plaatsen en dit vastzetten met de epoxy. Hanteer dezelfde werkwijze. Aangezien hout een stuk goedkoper is dan epoxy kan dit geld schelen. Als je twee componentensysteem gebruikt, gebruik dan een hiervoor geschikt kitpistool. Reinig je gereedschappen direct na gebruik met speciaal voor epoxy bestemde schoonmaakmiddelen. Houd tijdens het reinigen je handschoenen nog aan.