• NaN

Zo schilder je zelf je buitenkozijnen

Door je buitenkozijnen te schilderen, geef jij je kozijnen een frisse look en bescherm je het houtwerk tegen het Nederlandse klimaat. Zelf je buitenkozijnen schilderen? In dit stappenplan leggen we je stap voor stap uit hoe je deze klus het beste aanpakt. 

 

 • Tijd
  2 uur
 • Kosten
  €107.03
 • Totaal aantal stappen
  7
 • Moeilijkheid
  3/5

Stap 1 | Voorbereiding buitenkozijnen schilderen

Voordat je buitenkozijnen gaat schilderen, is het belangrijk dat je controleert of het kozijn zelf nog in goede staat is. Controleer bijvoorbeeld of je last hebt van houtrot in je kozijn. Wil je weten hoe je dit kunt controleren en indien nodig repareren? Bekijk dan het stappenplan over houtrot repareren. Als je geen last hebt van houtrot, kun je meteen beginnen met schilderen.

In de voorbereiding is het erg belangrijk dat je het weer goed in de gaten houdt. Je hebt natuurlijk goed weer nodig tijdens het schilderen, maar ook daarna, zodat de verf volledig kan drogen. Vervolgens speelt de keuze van de verf een belangrijke rol. Bekijk ons productadvies over verf of laat je goed voorlichten in de dichtstbijzijnde winkel van Praxis. Bovendien schilder je buiten altijd met verf op terpentinebasis. Deze verf is weerbestendig en heeft een langere levensduur.

Stap 2 | Buitenkozijnen schoonmaken en ontvetten

Voordat je aan de slag kunt met het schilderen van een buitenkozijn, is het belangrijk om het kozijn eerst schoon te maken en te ontvetten. Maak als eerste het houtwerk goed schoon. Gebruik hiervoor water met daarin een scheut St Marc om het houtwerk goed schoon te krijgen. Ook ontvet je hiermee direct je buitenkozijnen. Hierdoor hecht de verf straks beter aan het buitenkozijn. Zorg ervoor dat het hout volledig droog is voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 3 | Verf verwijderen en schuren

Je kunt het kozijn buiten bijna gaan schilderen, maar eerst moet je de oude verf verwijderen en het kozijn opschuren. Plak eerst het glas wat tegen het kozijn zit goed af met schilderstape om krassen veroorzaakt door het krabben of schuren te voorkomen. Verwijder daarna alle loszittende verf met een verfkrabber. Alle verf die nog goed vast zit kan blijven zitten. Je hoeft dus nooit het kozijn helemaal kaal te krabben. Dan kun je nu gaan schuren. Gebruik hiervoor een handpalm schuurmachine met een scherpe punt. Zo kun je mooi in de hoeken van het kozijn komen. Maak na het schuren het kozijn goed stofvrij met een borstel. 

Stap 4 | Grondverf aanbrengen op het buitenkozijn

Check of het glas rondom het kozijn nog goed afgeplakt is na het schuren voordat je gaat het buitenkozijn gaat schilderen. Plak het kozijn zo nodig opnieuw af. Zo voorkom je dat daar verf op komt wat er later moeilijk af te halen is. Roer de grondverf een minuut lang goed door met een roerhoutje. Schilder nu het gehele kozijn met de grondverf. Bij een nieuwe kwast is het handig om de kwast eerst even langs een schuurpapiertje te halen. Zo verwijder je de loszittende haren.

De grondverf zorgt voor een goede hechting van de uiteindelijke aflak op het buitenkozijn. Ook komt het de levensduur van de verf ten goede omdat je laagdikte opbouwt. Als je het kozijn helemaal in de grondverf hebt zitten, laat je de grondverf goed drogen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing op het blik voor de juiste droogtijd in combinatie met het weertype. 

Gebruik een andere tint grondverf dan de uiteindelijke verf. Zo kun je tijdens het aflakken precies zien waar je bent gebleven en mis je geen plekken. Wij gebruiken in deze klus licht grijze grondverf met daarop witte verf.

Stap 5 | Het buitenkozijn opnieuw schuren

Schuur als de grondverf goed droog is, het hele kozijn nog een keer na. Doe dit met schuurpapier met een fijne korrel en doe dit met de hand. Het doel van het licht opschuren is om een goede hechting te creëren voor de aflak en eventuele kleine oneffenheden weg te werken. Stof na het schuren het hele buitenkozijn nog een keer goed af voordat je verder gaat.

Stap 6 | Naden kitten

Als de kitnaden van het kozijn slecht zijn kun je deze uitsnijden met een stanleymes en opnieuw afkitten. Bij houten kozijnen kun je twee verschillende soorten kit gebruiken:

- Acrylaatkit, is om de naden op het kozijn tussen de staander en bijvoorbeeld de ligger af te dichten. Gebruik hiervoor acrylaatkit voor buiten.

- Beglazingskit, is een kit die je langs het glas moet gebruiken, tussen het hout en het glas in. Gebruik beglazingskit zonder siliconen voor betere hechting van de verf.

In dit stappenplan vervangen we alleen de kitnaden tussen de houten delen. De acrylaatkit kun je eenvoudig aanbrengen in de naad en hierna kun je je vinger er langs halen. Je kunt je vinger nog nat maken of met een vochtige spons of doek er langs gaan voor een mooi glad eindresultaat. Als de kit droog is, ben je klaar om het buitenkozijn te gaan schilderen. Kijk voor de juiste droogtijd op de gebruiksaanwijzing van de verpakking.

Stap 7 | Lakverf aanbrengen op het buitenkozijn

Nu is het tijd om het buitenkozijn te schilderen. Haal een nieuwe kwast weer langs een stukje schuurpapier om de losse haren te verwijderen. In dit stappenplan hebben wij gekozen voor een witte hoogglans verf voor buiten. De witte hoogglans verf heeft twee voordelen:

1.Een witte verf neemt minder warmte van de zon op en heeft daardoor een langere levensduur.
2. Op een hoogglans verf hecht vuil zich minder goed, wat ook de levensduur van het schilderwerk verlengt.

Roer nu de verf met een roerhoutje minimaal een minuut lang goed door. Zorg ervoor dat je genoeg verf op je kwast hebt voordat je het aanbrengt op het buitenkozijn. Let erop dat je niet teveel over de eerder geverfde stukken heen strijkt. De verf moet namelijk de kans krijgen om mooi uit te vloeien. Verder heeft verf altijd de neiging om naar beneden te zakken. Verf daarom altijd van binnen naar buiten en van boven naar beneden. Wil je een mooi eindresultaat en een langere levensduur van je geschilderde buitenkozijn? Verf het kozijn dan twee keer.

Houd hierbij wel rekening met de droogtijd van de verf. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing op het blik. Is de verf op het buitenkozijn goed droog? Dan is kun je de tweede laag er overheen verven. Als je klaar bent met schilderen kun je nu voorzichtig de tape weg halen. Trek de tape altijd een klein beetje schuin van de verf weg. Als er toch verf op het raam is gekomen kun je dat makkelijk oplossen door het op te laten drogen en het dan met een glaskrabber weg te halen.

Een buitenkozijn schilderen, zo doe je dat!

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten