Hangtoilet plaatsen

Klaar om een hangtoilet te plaatsen? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit handig doet. Hierbij gaan we er vanuit dat je het inbouwreservoir plaatsen, wc ombouw maken en tegels zetten al hebt gedaan. 

Dit stappenplan maakt onderdeel uit van de serie toilet renoveren. Natuurlijk kan je hem ook gebruiken om een hangtoilet te plaatsen in je badkamer.

 • tijd
  2 Dag
 • Kosten
  €221.07
 • stappen
  5
 • klusniveau
  4/5

Stap 16 | aan- en afvoerbuizen plaatsen

Sluit de afvoer en toevoerbuizen aan op de wandcloset. Teken deze vervolgens af langs de randen. (foto 3). Druk vervolgens de beide buizen zo ver mogelijk in de valpijp en de afvoerbocht. Teken de buizen af langs de tegels. De afstand tussen beide lijnen zaag je af van de buizen.

Schroef de twee draadeinden in het WC-element en laat ze 7 cm vanaf de tegels uitsteken. Plaats hierna eerst de isolatiemat en dan de buizen in het WC-element.

Stap 17 | Wandcloset plaatsen

Smeer de buizen in met zeepsop en druk de wandcloset stevig tegen de muur aan. Schuif de ring en huls over de draadeind en zet de wandcloset vast met twee moeren. Pas op dat je de moeren niet te stevig aandraait.

Stap 18 | Toiletzitting plaatsen

Bevestig de toiletbril op de wandcloset. Gebruik hiervoor de meegeleverde moeren.

Stap 19 | Bedieningsplaat installeren

Snij de inspectieschacht met een stanleymes weg. Plaats vervolgens het montageframe tegen de inspectieschacht en zet deze vast met schroeven. Zet nu de hoekstopkraan open. Sluit het luchtslangetje aan op de luchtklep (doe dit met een draaiende beweging). Monteer vervolgens de bedingsplaat en test het toilet om er zeker van te zijn dat alles werkt.

Test de wc eerst voordat je begint met kitten!

Stap 20 | Kitten

Bij sanitairkit mag je een wat groter deel van het topje wegsnijden. Pas wel op dat je het schroefdraad er niet van afsnijdt. Draai nu het tuutje op de koker.

Zorg dat de kit goed in de nekken van de aansluitingen terechtkomt. Pak nu de spuitfles en spuit de aansluitingen goed in. Neem een kitplaatje, maak deze nat in de emmer met zeepsop en plaats het afstrijkplaatje haaks op de tegels tegen de kit aan. Veeg vervolgens alle overtollige kit weg.

Herhaal deze stap voor de wandcloset.

Het enige wat je nu nog moet doen in een fontein plaatsen in je nieuwe toilet.