• NaN

Vloer egaliseren

Ben je van plan om je vloer te egaliseren met egalisatiemortel? Wij helpen je stap voor stap met je klus. Leer hoe je egalisatiemortel aanmaakt en hoe je uiteindelijk je vloer egaliseert met mortel. 

 • tijd
  2 Dag
 • Kosten
  €1197.65
 • stappen
  8
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 | Voorbereiding egalisatie vloer

Een vloer egaliseren doe je ter voorbereiding van het leggen van je uiteindelijke topvloer. Je zorgt namelijk voor een vlakke en strakke basis. Het is ideaal als je daarna laminaat, tegels of vloerbedekking gaat leggen. Wil je een industriële look, dan heeft Weber de Egalisatie Zichtvloer met Weber Floor Primer. Deze egalisatiemortel is geschikt voor schuur- en garagevloeren.

Houd met het egaliseren van je vloer rekening met de droogtijd. Het is belangrijk dat het aanbrengen van de egalisatiemortel snel achter elkaar gebeurt. Daarom is het aan te raden om met twee of drie personen te werken, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Zo kun je sneller de egaline aanmaken en gelijkmatig verdelen over de vloer.

Een ander punt om rekening mee te houden is de buitentemperatuur. Het wordt aangeraden om alleen de vloer te egaliseren als de buitentemperatuur tussen de 5 °C en de 25 °C is. Bij te hoge temperaturen droogt de egaline te snel en vloeit deze minder makkelijk uit. Dit zorgt voor oneffenheden op de vloer.

Verwijder eventueel de oude vloer en plinten als dit nog niet gedaan is. Heb je een bestaande tegelvloer? Dan kun je in veel gevallen hier overheen egaliseren. Controleer eerst of alle tegels goed vast zitten. Tik met een hamer zachtjes op de tegels. Als de tegel hol klinkt of los zit, dan dien je deze eerst te verwijderen. Schuur vervolgens alle tegels licht op. Dit zorgt voor een betere hechting met de primer.

Ga je een vloer egaliseren met vloerverwarming? Zorg dan ervoor dat de vloerverwarming ten minste 48 uur uitstaat. Loop ook de vloer na op oneffenheden. Deze kun je eenvoudig wegtikken met een steenbeitel en een hamer.

Stap 2 | Vloer schoonmaken

Het is belangrijk dat de gehele vloer stofvrij is voordat je gaat egaliseren. Maak de ruimte schoon met een bezem. Loop daarna de gehele ruimte na met een stofzuiger. Gebruik hiervoor een bouwstofzuiger. Heb je zelf geen bouwstofzuiger, dan kun je deze gemakkelijk huren bij Praxis.

Stap 3 | Gaten en kieren vullen

Loop de gehele vloer na op kieren en gaten. Kleine gaten en kieren vul je op met acrylaatkit. Grote gaten dienen opgevuld te worden met Vloerreparatie van Weber. Door alle gaten en kieren te dichten voorkom je dat de egaline wegvloeit. Dit is vooral belangrijk wanneer je een vloer gaat egaliseren op de eerste verdieping of de zolder.

Dicht de naden tussen de muren en de vloer. Smeer de acrylaatkit vervolgens uit voor een gladde resultaat. Herhaal deze stap ook voor kieren in de vloer of bij de vloerverwarmingsslangen. Ook hele kleine gaten en kieren dicht je met acrylaatkit.

Heb je een kruipruimte of randen die je niet dicht kunt kitten? Gebruik dan rachels of vuren latten om deze dicht te zetten. Let er wel op dat de randen uiteindelijk hoger zijn dan de hoogte van de egaline. Kit vervolgens de randen af zodat ook hiertussen de egaline niet door kan lopen. Stap 4 | Hoeveel egaline per m2

Voordat je de hoeveelheid egaline kan berekenen is het belangrijk om de oneffenheden van de vloer op te meten. Gebruik hiervoor een lange waterpas (minimaal 150 cm) en een duimstok. Is het een grote ruimte, dan raden we aan om een kruis-lijnlaser te gebruiken.

Leg de lange waterpas op meerdere plekken op de vloer. Meet de oneffenheden op met de duimstok. Als je het diepste punt bepaald hebt van de ruimte, dan weet je de minimale dikte van de egaline. In ons geval is dat 8 mm. Lees vervolgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Weber Egalisatie geeft aan dat er 1,7 kg egaline nodig is voor een millimeter over een vierkante meter. In dit stappenplan hebben we de volgende berekening: 1,7 (kg) x 8 (mm) = 13,6 kg. Dit is de benodigde hoeveelheid egaline per vierkante meter. Bereken de totale oppervlakte van de ruimte (55 m2 in dit stappenplan) en vermenigvuldig dit met 13,6 kg; 55 x 13,6 = 748. Deel dit bedrag door het gewicht van één zak egaline (20 kg); 748 / 20 = 37,4. Rond altijd naar boven af voor de hoeveelheid zakken die er nodig zijn.


Stap 5 | Voorstrijk aanbrengen

Ondergronden hebben meestal een zuigende werking. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat er eerst voorstrijk wordt aangebracht. Voorstrijk zorgt namelijk voor een goede hechting van de egaline. In dit stappenplan gebruiken we Weber Vloerprimer.

Schud het voorstrijk goed door elkaar en giet deze in een emmer. Je kunt verschillende verpakkingen in één emmer toevoegen, zodat je voldoende hebt om de gehele vloer in een keer voor te strijken. Begin met een blokkwast langs de randen en werk systematisch de gehele ruimte af.

Gebruik het voorstrijk tot net onder de keuken. De egaline zal een beetje doorlopen, maar zal snel stoppen met vloeien, omdat de ondergrond daarachter niet is voorgestreken. Een plintje plaatsen is dus niet nodig.

Giet vervolgens het voorstrijk over de vloer en verspreid deze met een zachte bezem. Je begint achterin de ruimte en werkt richting de deur, zodat je altijd nog naar buiten kunt.
Als de gehele vloer is voorgestreken moet het geheel drogen. De droogtijd is gemiddeld circa 4 uur, maar raadpleeg hiervoor altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Na het drogen zul je merken dat het voorstrijk plakt. Dit zorgt voor een goede hechting tussen de egaline en het voorstrijk.  Tip: Strijk voor op dag één en breng egaline aan op dag twee. Zo kan het voorstrijk de hele nacht drogen en weet je zeker dat deze goed droog is. Houd wel rekening met de buitentemperatuur. Bekijk hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Stap 6 | Afplakken

Plak nu de randen af van de muren, kozijnen en de trap. Gebruik afplaktape dat breder is dan de hoogte van de egalinelaag. Druk de tape goed aan op de ondergrond. 

stap 7 | Egaline aanbrengen

Voordat je begint met egaliseren is het belangrijk om eerst een plan te maken voor het aanmaken en aanbrengen van egalisatiemortel. Egaline heeft namelijk een korte droogtijd. Je moet de mortel snel verwerken en nat in nat aanbrengen. We raden aan om deze klus met minimaal twee personen uit te voeren, zodat er tegelijkertijd egalinemortel wordt aangemaakt en de tweede persoon de egalinemortel aanbrengt op de vloer.

Leg alle zakken in de buurt van de flexibele kuip en leg de tuinslang naast de emmer om zo snel water te kunnen toevoegen aan de emmer. Voeg altijd water toe aan een emmer zodat je exact de mengverhouding aanhoudt (raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Voeg eerst het water toe in de kuip en daarna pas de egaline. Mix de egalisatiemortel tot een vloeiende substantie. Zorg ervoor dat er geen klonten in de egalisatiemortel zitten. Je kunt het best per pak werken. Vul dus één kuip met een zak egaline en met de benodigde hoeveelheid water. Zo weet je zeker dat de mengverhouding goed is en de kuip niet te zwaar wordt.

Werk van links naar rechts over de korte kant van de kamer heen. Breng een baan aan van ongeveer 50 centimeter en begin dan weer waar je bent begonnen met de eerste baan. Zorg ervoor dat je langs de randen begint en dat de egaline goed tot aan muur en in de hoeken krijgt. Gebruik de spaan om de egaline uit te strijken. Tip: werk met een lijmkam. Met de gladde kant strijk je de egaline mooi strak. Met de tanden van de kam controleer je of de hoogte goed is. Je hebt lijmkammen met verschillende maten tanden. In dit stappenplan gebruiken we een lijmkam met 8 millimeter tanden. Verdwijnen alle tanden in de egaline? Dan weet je dat je 8 millimeter hebt aangebracht.

Gebruik de prikroller om alle lucht uit de egaline te krijgen. Dit zorgt uiteindelijk voor een harde onderlaag. Gebruik de prikroller gedurende het proces. Leg niet te veel egaline, anders kun je er niet meer bij met de prikroller. Werk zo richting de deur totdat de gehele vloer is geëgaliseerd.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor de droogtijden.

Stap 8 | Controleren

Controleer na de droogtijd of deze mooi vlak is. Leg de waterpas in de lengte over de vloer en controleer of er geen ruimtes eronder ontstaan. Let op: de vloer hoeft niet waterpas te zijn. Zolang er geen kieren onder de waterpas zichtbaar zijn, is de vloer vlak genoeg om de vloer te bekleden.

Is de vloer niet helemaal recht en zitten er nog grote kieren tussen de waterpas en vloer? Dan zul je alle stappen opnieuw moeten herhalen.

Zo egaliseer je een vloer!Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten