Je vloer egaliseren

Ben je van plan om je vloer te egaliseren met egalisatiemortel? Wij helpen je stap voor stap met je klus. Leer hoe je egalisatiemortel aanmaakt en hoe je uiteindelijk je vloer egaliseert met mortel. 

  • nombre d'étapes
    4
  • Difficulté
    4/5
partager
Imprimer

Stap 1 | Voorbereiding

Meet de ruimte op en bereken de oppervlakte. Bereken vervolgens, op basis van de informatie op de verpakking, hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt. Neem liever een of twee zakken meer dan je nodig denkt te hebben; als je tekort komt, geeft dat problemen. Je kunt overtollige dichte verpakkingen gewoon terugbrengen in de winkel.

Maak vervolgens de ondergrond stof- en vetvrij. Dicht alle gaten en kieren met behulp van kit zodat de egaline niet weg kan lekken. Breng hierna een geschikte voorstrijk aan.

Stap 2 | Egaline aanmaken

Leeg een verpakking egalisatiemortel in de kuip en voeg de voorgeschreven hoeveelheid water toe. Wees nauwkeurig; de mengverhouding moet kloppen om het product goed te laten werken. Gebruik een mixer om het product goed door te mixen, het is belangrijk dat er absoluut geen klontjes in zitten.

Het is ook belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Draag daarom bij het mixen van de egalisatiemortel altijd een stofkap.

Stap 3 | Egaliseren

Begin in de verste hoek en giet hier een hoeveelheid op de grond. Gebruik de egalisatiekam of plakspaan om het in de hoek te verdelen. Giet vervolgens een nieuwe hoeveelheid aangrenzend op de grond en probeer een goede vloeiing te krijgen.
Kijk of de dikte goed is, en vul de egaline eventueel nog wat aan. Als je de juiste dikte hebt, werk dan zo door naar achteren. Blijf zorgen voor een goede vloeiing.

Ga zo door tot je de hele oppervlakte gehad hebt. Op de verpakking staat aangegeven hoelang je het moet laten drogen voor je er een volgende bewerking op kunt doen.

Stap 4 | Aandachtspunten

● Spoel gereedschap na gebruik direct af met water.
● Mocht er ergens wat egalisatiemortel lekken, maak dit dan gelijk schoon met water.
● Moet je een dikke laag egaliseren, koop dan hiervoor geschikte egalisatiemortel, check de verpakking voor de maximale laagdikte.