Bloemenbureau Holland

In de winter kan je tuin nogal somber lijken door de kale bomen en het tekort aan bloeiende bloemen. Maar dit hoeft helemaal niet! Er bestaan een heleboel leuke planten die de strenge kou van het winterseizoen prima aankunnen. Wat nou echte winterplanten zijn en hoe deze een bijdrage kunnen leveren aan een vrolijke wintertuin vertellen we je in dit blog.

Wil je direct aan de slag in je tuin? Neem dan snel een kijkje op onze tuin- en buitenleven assortiment

Soorten winterplanten

Er zijn veel planten die winterhard zijn. Dit zijn planten die de winter kunnen overleven. Met de volgende drie winterplanten maak jij van jouw tuin een groen geheel tijdens de wintermaanden. 

Plant 1: Scheefkelk

Deze winterplant heet ook wel Iberis Sempervirens wat ‘altijd levend groen’ betekent. Het is een plant die in de winter groen blijft en in de lente allemaal witte bloemetje laat zien. Scheefkelk wordt vaak in de tuin aangeplant in borders. Ook geeft het een leuk effect wanneer deze plant over muurtjes heen groeit.

Plant 2: de Blauwe Conifeer

Een oersterke winterplant die om weinig verzorging vraagt en je tuin een blauwe tint geeft? Dan hebben we het over de Blauwe Conifeer. Het enige waar deze winterplant om vraagt is een gat in de bodem van de bloempot, zodat het overtollige water weg kan stromen en wat plantenvoeding in het voorjaar. 

Plant 3: het Najaarsviooltje

Fleur je tuin op met allemaal verschillende kleurtjes met het Najaarsviooltje. Dit vrolijke plantje kan goed als perkbloem gepland worden, maar ze bloeit ook prima in een pot. Het Najaarsviooltje kan zowel in de schaduw als in de zon staan en heeft zo af en toe water nodig, maar niet als het vriest. Leuk plantje toch? 

Ben je benieuwd naar meer winterplanten die je tuin opfleuren? Lees dan meer over de tuinplant van oktober en de tuinplant van november

Bloemenbureau Holland
Bloemenbureau Holland

Jouw winterplant in de spotlight

De winterplanten maken onze tuinen levend in de meest koude periode van het jaar. Daarom verdienen ze wel een plekje in de spotlights, maar hoe zorg je dat jouw winterplanten echt kunnen shinen in de tuin?

Toffe plantenbakken

Plantenbakken en bloempotten kunnen de winterplant een extra leuke uitstraling geven. Wil je een groenblijvende plant verpotten? Dan geeft een kleurrijke bloempot een extra vrolijke uitstraling. Heb je al een plant waar veel kleurrijke bloemetjes aan zitten? Kies dan voor een eenvoudige bloempot zodat de kleuren van de bloemen de volle aandacht krijgen. Voor de creatievelingen onder ons; je kunt ook heel goed een plantenbak zelf maken met mozaïek

Zet je winterplanten in het zicht 

Aan een mooie winterplant heb je natuurlijk niks als hij uit het zicht geplaatst is. Positioneer voor een gezellige wintertuin daarom je planten zo dat ze niet over het hoofd gezien worden. Zet bijvoorbeeld de bloempotten met viooltjes op een vintage karretje of een oppottafel of laat de Scheefkelk sierlijk over een muurtje heen groeien. Ook zijn er planten die het best tot hun recht komen door tegen een hekwerk aan te groeien, zoals de klimop. Neem een kijkje in ons assortiment voor alle soorten hekwerken waar je planten tegenaan kunnen groeien. 

Verlicht je planten 

Om je planten letterlijk in de spotlight te kunnen zetten is de juiste buitenverlichting van belang. Heb jij één of meerdere planten die je graag wil accentueren wanneer het donker begint te worden? Belicht ze dan door middel van grondspots. Zo kan er ook ‘s avonds nog van de stijlvol ingerichte tuin genoten worden. Ga je meer voor een speelse uitstraling? Hang dan bijvoorbeeld een leuke lichtslinger op waardoor je tuin in het donker alle kleuren van de regenboog krijgt. 

Bloemenbureau Holland

Je tuin winterklaar, maar je huis nog niet? 

Lees dan meer over hoe je een warm huis kan krijgen in de winter. Ook zijn er in de winter nog genoeg klussen op te pakken. Doe alvast wat klus-inspiratie op door deze blog te lezen.