Jaaa, deze maand luiden we officieel de zomer in! Het terras is schoongeveegd, de nieuwe barbecue brandt en zomerse geuren en kleuren domineren je tuin. En als je denkt dat het niet beter kan, is hier onze to-do-lijst voor juni (ofwel je plannen voor Pinksteren)!

1. Vergeet-me-niet-te-zaaien

Met die warmere temperaturen is niets fijner dan werken in je tuin. En er kan gelukkig nog genoeg gedaan worden in juni. Het is namelijk de ideale periode om tweejarige planten als vergeet-me-nietjes en duizendschoon of andere zaden te zaaien.

Wil je ze in de volle grond zaaien? Zorg dan voor losse en voedselrijke grond die vochtig blijft. Wel even goed aandrukken na het zaaien. De plantjes zullen dit jaar al groeien, maar pas in de lente van volgend jaar zetten ze de bloemetjes buiten.

2. Verplanten tot de langste dag

Nu we zo lekker bezig zijn in de tuin, plakken we er nog een tuintip aan vast.

Wil je die ene struik toch een ander plekje geven? Of staat die jonge, kwetsbare plant net iets teveel in de wind? Verplanten kan nog tot de langste dag. Tot 21 juni krijgen ze namelijk nog genoeg licht om zich goed te gronden op hun nieuwe plek. Goed plan voor je Pinksterweekend?

3. Zandkastelen en zandkoekjes

Heb je thuis kleine kinderen rondrennen? Verras ze deze maand met een eigen zandbak. Daar kunnen ze lekker de hele zomer in aanmodderen. Bij Praxis hebben we zandbakken in alle soorten en maten die je zó in je tuin kunt plaatsen. Zorg voor een fijne plek in de tuin waar soms zon en soms schaduw is en vervang het speelzand elk voorjaar. Ook een (goed ventilerende) deksel is belangrijk om dieren en tuinafval uit je zandbak te houden. Tip: wanneer je een houten deksel in tweeën zaagt, maak je ‘m veel handiger open en dicht. Eet smakelijk van al die zandkoekjes!

4. Jungle vibes in eigen tuin

Kan de tuin voor jou niet groen genoeg zijn? Ga dan aan de slag met je kale schutting. Plaats gaas over je schutting en plant er klimplanten tegenaan. Zelfhechtende klimmers zoals klimop, wilde wingerd of klimhortensia doen het altijd goed. Plaats het liefst drie klimplanten per meter, dan groeit het snel dicht. Geen zin om te wachten? Bij Praxis hebben we ook kant-en-klare hagen. En wist je dat klimplanten extra geluidswerend werken? Zo geniet je in alle rust van je jungle.

5. Gezelligheid na de langste dag

Aan het eind van de maand vieren we alweer de langste dag. Na 21 juni worden de dagen korter en dus eerder donker. Tijd om je tuin of balkon extra gezellig te maken met buitenverlichting. Plaats een lantaarn bij je loungeset of plaats een spot om die bloeiende boom uit te lichten. Geen stroom buiten? We hebben genoeg buitenverlichting op zonne-energie. Langste dag of niet, bij jou blijft elke dag lekker lang licht.

Dat wordt lekker buiten aan de slag gaan deze maand. Omringt met al die bloeiende planten en bloemen is dat natuurlijk helemaal geen straf. Veel succes en vooral veel plezier. In juli zijn we er weer met een nieuwe to-do-lijst. Tot dan!