Airco installeren

Voor verschillende type airco-installaties zijn er verschillende manieren van installeren. Wij leggen je uit hoe je een mobiele airco zelf installeert. En vertellen je waarom je een split airco beter niet zelf kan installeren.

Bekijk alle airco's

Mobiele airco installeren

Een mobiele airco is ideaal voor het verkoelen van één ruimte van maximaal 78m2. Wij leggen je uit hoe je een mobiele airco installeert, zodat hij het best zijn werk doet.


Bepaal de juiste plaats voor je airco

De afvoerleiding van een mobiele airco, moet naar buiten kunnen. Zet daarom je airco in de buurt van een raam of deur. Ook moet de airco zonder verlengsnoer aangesloten kunnen worden op een stopcontact. Hou er rekening mee dat de airco 30 tot 40 cm van de muur moet staan.

Installeer de mobiele airco

Staat de airco op de goede plek? Dan kan je de airco aansluiten.

  • Sluit de afvoerslang zo recht mogelijk aan op de airco. De kracht van de airco neemt af, als de slang verticaal hangt.
  • Dek de kieren van het raam af met een afdichtingskit. Hierdoor voorkom je dat er warme lucht van buiten naar binnen komt. Soms zit er een standaard afdichtingskit bij de airco, maar controleer altijd of deze bij jouw type raam past.
  • Zorg dat er niks op de airco ligt. Dit verminderd het koelvermogen.
  • Steek de stekker in het stopcontact, en zet de mobiele airco aan. Bekijk altijd de handleiding van je mobiele airco voor specifieke installatietips.

Split airco installeren

Een split airco is een airco die bestaat uit één buitenunit en één of meerdere binnenunits. De twee delen worden met elkaar verbonden door een afvoerleiding. Je moet dus een gat in je buitenmuur maken om een split airco te kunnen installeren. Om die reden laten veel mensen dit doen door een vakman. Toch liever zelf doen? Lees dan hieronder hoe je een split airco installeert.

1. Kies een sterke muur
Kies een sterke muur waarop je de split airco wilt plaatsen. Het liefst eentje zonder te veel zonlicht en uit de buurt van warmtebronnen, gas- en stroomleidingen.

2. Bevestig de montageplaat
Teken eerst de montageplaat af op de muur. Zorg dat de plaat waterpas hangt. Boor gaten op de afgetekende plekken en steek hier pluggen in. Schroef daarna de plaat aan de muur.

3. Boor een gat voor de leidingen
Boor vervolgens een gat voor de leidingen. Doe dit van binnen naar buiten. En kijk goed naar de openingen op de montageplaat.

4. Controleer de elektra
Controleer de elektra voordat je de binnenunit plaatst. Haal de voorkap van de airco af en bekijk de aansluitingen. Lees voor de zekerheid altijd de gebruiksaanwijzing die bij de airco zit.

5. Afvoerbuis plaatsen
Zorg ervoor dat je alle leidingen bij elkaar bindt met isolatietape. Let er op dat je de buizen niet te veel buigt. Hierdoor neemt de kracht van de airco af. Plaats de afvoerbuis op de bodem van de airco. En bevestig de pijp aan de binnenunit.

6. Laten controleren door een gecertificeerd F-gassen installateur
De airco moet altijd gecontroleerd worden door een gecertificeerd F-gassen installateur. Alleen hij mag de airco in werking stellen. Als de split airco niet op de goede manier geïnstalleerd wordt, kan er namelijk koelmiddel gaan lekken. En dit is erg slecht voor het milieu.

Vind een vakman