1: Kies de juiste zaag voor je klus

Ga je een laminaatvloer leggen? Kies voor een verstek- en afkortzaag. Liever tegels? Dan is een tegelzaagmachine je beste vriend. Check ons productadvies welke zaagmachine het best bij jouw klus past. Dan weet je zeker dat ‘ie daarvoor gemaakt is en is de kans op ongelukken kleiner. 

2. Zorg voor een opgeruimde werkplek

Wanneer je met een zaagmachine gaat klussen, wil je niet struikelen of uitglijden over rondslingerende rommel. En tussen het zagen door spullen opruimen, wil je ook liever vermijden. Je hebt immers je handen hard nodig voor de zaagmachine.

3. Check of de snoeren deugen

Zorg dat het elektrische gereedschap goed functioneert. Een kapot of beschadigd snoer kan gevaarlijk zijn. Controleer daarom voordat je aan je klus begint of alles in tact is. Een snoerloze zaagmachine met accu biedt ook een uitkomst.

4. Pantser jezelf

Gebruik een kettingzaag nooit zonder werkhandschoenen en gehoor- en gezichtsbescherming. En zorg bij het gebruik van een afkortzaag voor de nodige bescherming van je luchtwegen met een stofmasker. Neem voor je klus eens een kijkje tussen al onze werk- en veiligheidskleding. Zo ben je klaar voor elk project.

5. Geef jezelf de tijd

Probeer niet overhaast te beginnen. Neem de tijd om een plan te maken, maak je werkplek netjes en bescherm jezelf met werkkleding- en accessoires. Bij haast zie je stappen over het hoofd. Gun jezelf de tijd, dat geeft ook het beste resultaat.

6. Houd twee handen aan de machine

Een zaagmachine kan wel eens terugslag geven. Om dit te voorkomen ondersteun je het werkstuk dichtbij de zaagsnede of zet je het vast met klemmen. Zorg ook altijd dat je twee handen aan de machine houdt als je bezig bent. Zo houd je controle, zelfs wanneer er terugslag komt.

7. Haal nooit de beschermkap weg

Een goed functionerende beschermkap is een absolute vereiste. Verwijder deze nooit om sneller te kunnen werken. Gun jezelf de tijd.

8. Bekijk stappenplannen, tutorials en gebruiksaanwijzingen

Kijk voor je begint, wáár je aan begint. Online staan vele klusvideo's waar je een snelle stoomcursus kunt volgen. We hebben een instructievideo hoe je het beste een cirkelzaag gebruikt en in onderstaande video laten we je zien hoe je gemakkelijk een bocht zaagt met een decoupeerzaag. 

En - ook al laat je ‘m misschien liever in de doos - pak de gebruiksaanwijzing er altijd even bij. Daar staat precies hoe je ‘m veilig gebruikt.

9. Koop of huur professioneel materiaal

Goed materiaal is het halve werk. Ook zijn verschillende zaagmachines voorzien van een mechanische veiligheidsrem. Deze zorgt ervoor dat het zaagblad snel tot stilstand komt als je de machine uitzet. Bij Praxis zijn professionele zaagmachines te koop en te huur.

10. Gevaarlijk werk? Doe het samen

Voer gevaarlijke werkzaamheden alleen uit als er iemand in de buurt is. Zo is er altijd sociale controle, mocht er iets misgaan. En een helpende hand is natuurlijk altijd fijn.

Elke zaagmachine is weer anders. Zorg daarom dat je jezelf goed voorbereid op je klus. Daar zijn je handen je later dankbaar voor. Meer advies nodig? We helpen je graag verder bij een Praxis in de buurt