Tip 1. Check de voordeur

Meer dan de helft van de inbrekers betreedt een woning via een deur. De voordeur is een van de deuren in huis die hierbij vaak wordt geforceerd, ingetrapt of geflipperd. Een goed beveiligde voordeur is dus de basis voor een goed beveiligd huis. Er zijn verschillende methoden om je deur goed te beveiligen tegen inbrekers. Het belangrijkste is een goed cilinderslot. Ben je net verhuisd of je deur vervangen? Dan kan je makkelijk zelf je cilinderslot vervangen met ons stappenplan.

Een andere manier van je deur beveiligen is een meerpuntsslot. Daarmee wordt er met één sleutel op meerdere plekken de deur op slot gedraaid. Ook is het verstandig om een anti-inbraakstrip te monteren. Deze strip verbergt de sluitnaad op jouw deur, waardoor het voor een dief onmogelijk is om de deur te forceren of te flipperen. Daarnaast is het aan te raden om een veiligheidscilinder en veiligheidsdeurbeslag te installeren om het de dieven nog een beetje extra moeilijk te maken.


Tip 2. Vergeet de achterdeur niet

In tegenstelling tot de voordeur zitten bij de achterdeur de scharnieren vaak aan de buitenkant en slaat deze deur naar buiten open. Dit zijn aspecten die het de inbreker makkelijker maakt om je huis binnen te komen. Daarnaast is de achterdeur vaak omheind door een schutting of een heg om privacy in de tuin te creëren. Maar ook dit is voor de inbreker een voordeel, aangezien hij hier ongezien zijn gang kan gaan. Dievenklauwen zijn daarom onmisbaar bij deuren waarbij de pennen gemakkelijk uit de scharnieren te tikken zijn. Daarnaast zijn net zoals bij de voordeur een meerpuntsslot, een anti-inbraakstrip en de andere genoemde beveiligingsopties aanraders voor het creëren van optimaal beveiligd huis.

Tip 3. Hang buitenverlichting en een beveiligingscamera op

Als er iets is wat inbrekers vooral niet willen is het gezien worden. Komt dat even mooi uit, want dat is precies wat je doet met het verlichten van je huis en tuin. Beveiligingsverlichting is er in vele soorten, maten en prijscategorie. Naast beveiligingsverlichting is een beveiligingscamera een prima manier om inbrekers goed in de smiezen te houden.

Tip 4. Sluit ramen goed af

Het is waarschijnlijk een open deur... (en die willen we nu nét niet hebben), maar bij goede beveiliging van je huis is kwalitatief hang- en sluitwerk van belang. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om je ramen te beveiligen tegen deze ongewenste gasten. Een openstaand raam is natuurlijk helemaal een makkie, dus doe naast je deuren ook je ramen dicht (en op slot) wanneer je het huis verlaat. Installeer voor een goede basis-beveiliging twee raam- of druksluitingen op je raam. Bij kleine ramen (kleiner dan 50 cm in breedte of lengte) is één raam- of druksluiting voldoende. Wanneer de scharnieren van het raam zich aan de buitenkant bevinden is het verstandig om dievenklauwen te installeren.

Tip 5. Praatjesmakers

Een onverwacht persoon aan je deur? Wees voorzichtig! Er zijn inbrekers die naar binnen proberen te komen met een mooi praatje. Met een kierstandhouder zorg je dat de deur maar een klein stukje open kan. Op deze manier kan de afstand tussen jou en je onbekende gast behouden worden tijdens het gesprek. Wil je eerst even kijken wie er voor de deur staat? Installeer dan een deurspion zodat je eerst even onopgemerkt kunt bekijken wie er voor je deur staat.

Tip 6. Op vakantie? Licht aan!

Ga je binnenkort op vakantie? Laat dan een bewoonde indruk achter in je huis! Laat waardevolle spullen niet rondslingeren: berg je nieuwe laptop goed op en doe je waardevolle sieraden achter slot en grendel. Met een tijdschakelaar brandt 's avonds gezellig het licht in huis, waardoor het lijkt alsof je gewoon thuis bent.

Tip 7. Een goede buur...

Heb je een goede relatie met je buren? Vraag hen dan een oogje in het zeil te houden, bijvoorbeeld tijdens je vakantie. Er zijn ook wijken waarin de buurtbewoners in een groepsapp inbraken of verdachte activiteiten delen. Zo hou je elkaar op de hoogte, en scherp! En leer je je buren ook nog eens kennen, is dat even mooi meegenomen.

Tip 8. Schaf een alarmsysteem aan

Installeer een alarmsysteem en maak dit kenbaar door een sticker op de deur te plakken. Denk erom; naast het installeren van een alarmsysteem is het belangrijk om ook andere beveiligingsmaatregelen te nemen die inbraak voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen.