Water besparen is één van de opties als je op je vaste kostenposten wilt besparen. Zo kun je aan jouw toilet een bedieningspaneel toevoegen zodat je onderscheid maakt tussen een grote en kleine boodschap wat al flink wat liters water scheelt. Ook kun je al jouw kranen uitrusten met waterbesparende onderdelen. Maar zit het met de douche? Wat zijn daar de mogelijkheden en vooral: heeft dit het gewenste besparende effect?

Waterbesparende douche- mythe #1: “Het verschil in waterverbruik tussen een normale douche en een waterbesparende douche is minimaal”

Niet waar

Het kan zijn dat de eerste serie van waterbesparende douchesets niet veel verschil maakten in het waterverbruik, maar recente waterbesparende douchesets maken dit verschil absoluut wel. Dus...hoe werkt een waterbesparende douche nu precies? De douchekop en kraan zien er aan de buitenkant praktisch hetzelfde uit. Anders dan een normale douche, laat de waterbesparende douche minder waterstroming door. Zo kun je tot 50% water aan water besparen. De gemiddelde douchebeurt duurt 5 à 10 minuten en levert je per douchebeurt al 15 liter op. Als je dit doorrekent op jaarbasis zul je tot de conclusie komen dat een waterbesparende doucheset de kosten zal verminderen. Het effect van een waterbesparende douche is dus groot.

Waterbesparende douche- mythe #2: Met een waterbesparende doucheset kun je minder warm douchen

Niet waar

Dit is een regelrecht fabeltje. Koud of kouder douchen dan een normale douche zou veel comfort wegnemen. Wat wel zo is, is dat een waterbesparende douchekop een lucht toevoegt aan het water. Dit is voor de gebruiker niet voelbaar, maar zorgt er wel voor dat het water warmer blijft. Hierdoor heeft de waterbesparende douchekop minder energie nodig om het water te verwarmen. Daarnaast worden nu ook douchesets met “wtw” (water-terug-winning) ontwikkeld. Dit zijn douchesets die energie uit water halen dat is gebruikt bij diezelfde douchebeurt wat ook veel energie bespaart. Een waterbesparende doucheset bespaart dus niet alleen water, maar bespaart ook op de energierekening. Doorgaans is dit één van de hogere kostenposten bij huishoudens, dus ook hier blijkt dat een waterbesparende doucheset een goede financiële toevoeging is aan jouw huishouden.

Waterbesparende douche- mythe #3: Het installeren van een waterbesparende doucheset kost veel tijd.

Deels waar

Het installeren van een douche kost an sich natuurlijk best wat tijd. Het water moet worden aangesloten, er moet warm water naartoe kunnen en de set moet worden geïnstalleerd. Dus ja, het installeren van een doucheset kost veel tijd. Het installeren van een waterbesparende doucheset kost alleen niet meer tijd dan een normale. Het is dus wijs om deze er bij een nieuwbouwhuis meteen in te zetten of wanneer je ergens al wat langer woont toch wat tijd vrij te maken voor het deïnstalleren van de oude en het installeren van de waterbesparende. Dat is even een werkje, maar bedenk goed wat dit op de lange termijn oplevert.

Ben jij net als wij ook om? Check dan hier het Praxis assortiment van waterbesparende douchesets.