Kraan advies en informatie

Welke kraan past het beste bij jou en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een kraan? Wij helpen je graag op weg!

Kies de kraan die bij je past

Bij het uitzoeken van een kraan spelen kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de prijs een grote rol. Maar hoe weet je of een kraan aan jouw wensen voldoet? Op deze pagina geven we een overzicht van het soort kranen en behandelen we de meest voorkomende functionaliteiten.

Bekijk alle kranen

De verschillende soorten kranen

Je hebt heel veel verschillende soorten kranen. Van badkranen tot keukenkranen en fonteinkranen. Er is voor ieder wat wils! Er is zoveel keuze dat wij jou graag helpen in het maken van de juiste keuze!

Badkraan

Een badkraan heeft meestal een grote uitloop, waardoor er relatief veel water in korte tijd uitkomt. Ideaal als je een bad vol wilt laten lopen. Tevens heeft een badkraan vaak een aansluiting voor een doucheslang en een omstelknop om te kunnen switchen tussen beide kranen.

Douchekraan

Een douchekraan voert het water via de doucheslang naar de douchekop. De watertoevoer is afhankelijk van de leidingdruk, maar ook van je cv, boiler, geiser of ketel. Belangrijk om rekening mee te houden wanneer je bijvoorbeeld een regendouche aanschaft.

Fonteinkraan

Een fonteinkraan is bedoeld voor in het toilet. Het zijn wat kleinere kranen, vaak alleen met een koudwaterfunctie.

Keukenkraan

Een keukenkraan kies je aan de hand van hoe je de kraan gebruikt. Zo maakt een keukenkraan met hoge uitloop het gemakkelijker om hoge pannen met water te vullen, terwijl keukenkranen met draaibare uitloop weer perfect zijn om snel te schakelen tussen twee wasbakken. Vind je het vooral belangrijk dat je keukenkraan flexibel is? Keukenkranen met uitneembare kop maken het mogelijk om zelfs de meest lastige hoekjes van je gootsteen te bereiken. De kokend waterkraan is voor wie binnen een handomdraai bijvoorbeeld een pot thee wilt zetten, een babyflesje wilt klaarmaken of pasta wilt bereiden.

Wastafelkraan

Wastafelkranen zijn te verkrijgen in drie types: met draaiknop, hendel of bewegingssensor. De klassieke wastafelkraan met draaiknop heeft een ouder design, maar is nog steeds populair. Dit model is voorzien van twee grepen: een voor koud en een voor warm water. Een moderne variant hierop is de wastafelkraan met hendel. Door deze naar links of rechts te schuiven, verstel je de temperatuur van het water. Vind je het vooral belangrijk dat je wastafelkraan water bespaart? Kies dan voor een wastafelkraan met bewegingssensor. Deze kranen schakelen automatisch aan wanneer je jouw handen voor de sensor houdt.

De meest gestelde vragen over kranen

Wat betekent ‘hartafstand’?

Dit is de maat tussen het midden van beide aansluitingen van je bad- of douchekraan. Badkranen hebben een hartafstand van 15 cm en douchekranen 12 of 15 cm. Een 15 cm kraan kun je met behulp van een s-koppeling overigens wel op een 12 cm paneel plaatsen, maar andersom niet.

Hoe werkt een kraan met kinderbeveiliging?

Kranen met kinderbeveiliging kunnen tot slechts 38º worden opengedraaid. Voor een hogere temperatuur moet je een knop indrukken en gelijktijdig draaien.

Wat betekent ‘safe touch’?

Bij een kraan met safe touch wordt het kraanoppervlak nooit warmer dan de ingestelde temperatuur.

 

Wat is het verschil tussen een thermostaatkraan en een mengkraan?

Beide kranen kunnen koud water, heet water en alle temperaturen water ertussenin geven. Bij een thermostaatkraan stel je het gewenste aantal graden gemakkelijk in, terwijl je bij een mengkraan even moet zoeken naar de gewenste temperatuur. Bij een thermostaatkraan verandert de temperatuur niet automatisch wanneer de druk hoger of lager wordt en bij een mengkraan wel.

Wat is een keramische kraan?

Dit is een kraan met twee keramische schijven in plaats van een kraanleertje. Aangezien een kraanleertje af en toe vervangen moet worden, betekent een keramische kraan minder onderhoud.

Tip: ga je een kraan vervangen? Sluit dan niet alleen de hoofdkraan van de waterleiding af, maar ook een eventuele boilerkraan. Zet daarna overal alle kranen open en controleer of er nergens meer water uitloopt.

 


Maakrecepten van kranen voor de makers

Douche kranen naast de douche

Stap voor stap uitgelegd

Keukenkraan vervangen

Stap voor stap uitgelegd

Thermostaatkraan vervangen

Stap voor stap uitgelegd

Wastafelkraan aansluiten

Stap voor stap uitgelegd


Services voor kranen

Thuisbezorgen

Laat je producten thuisbezorgen. Dat scheelt een hoop gedoe!

Direct antwoord op je vragen

Op voordemakers.nl krijg je direct antwoord op je klusvraag.

Gereedschap verhuur

Het juiste gereedschap niet in huis? Je kunt ook gereedschap huren!