Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Alles over verticaal tuinieren

Wil je groen toevoegen aan je tuin of balkon, maar heb je weinig ruimte? Verticaal tuinieren kan de perfecte oplossing zijn! Ontdek hier alles wat je moet weten over verticaal tuinieren, van de voordelen ervan tot de beste plantensoorten en handige tips om je eigen groene oase te creëren.

Wil je groen toevoegen aan je tuin of balkon, maar heb je weinig ruimte? Verticaal tuinieren kan de perfecte oplossing zijn! Ontdek hier alles wat je moet weten over verticaal tuinieren, van de voordelen ervan tot de beste plantensoorten en handige tips om je eigen groene oase te creëren.

verticale tuin
Ga snel naar

Wat is een verticale tuin?

Als je een verticale tuin maakt, ga je de hoogte in met je planten. Je gebruikt een schutting, plantenrek of houten tuintegels om meer planten en bloemen in je tuin of balkon aan te brengen. En dat ziet er niet alleen leuk uit, het is ook goed voor het milieu en de biodiversiteit. Een verticale tuin neemt weinig ruimte in beslag en is daarom perfect voor een kleine tuin, balkon of dakterras.

De voordelen van een verticale tuin

Ruimtebesparend

Omdat een verticale tuin omhoog groeit in plaats van zich uit te spreiden over de grond, bespaar je ruimte. Dit is handig voor kleine ruimtes zoals balkons, terrassen of stedelijke tuinen.

 

Verbetert de biodiversiteit

De verschillende planten en bloemen trekken vogels, vlinders en bijen aan wat bijdraagt aan de biodiversiteit.

 

Sfeervolle uitstraling

Een verticale tuin maakt een ruimte mooier en kan een saaie muur veranderen in een levendig kunstwerk vol groen. Het ziet er leuk uit en maakt de omgeving vrolijker.

 

Geluiddempende werking

Planten absorberen geluid, wat kan helpen bij het verminderen van lawaai in een drukke stad.

 

Verkoeling

Een verticale tuin brengt verkoeling op zonnige dagen. Het toevoegen van groen kan dus helpen om de temperatuur in je tuin of op het balkon te verlagen.

 

Waar moet je op letten bij het maken van een verticale plantenwand?

Bij het maken van een verticale moestuin zijn er verschillende punten om rekening mee te houden.

Hoeveel ruimte heb je?

Het is belangrijk om te kijken hoeveel ruimte je hebt voor je verticale tuin. Als je veel ruimte hebt, kun je verschillende soorten plantenrekken combineren. Maar denk er ook aan om genoeg ruimte vrij te houden voor een zitplek op je terras of balkon. Kijk ook even hoeveel zonlicht er komt en stem je plantenkeuze daarop af.

 

Hoeveel draagkracht heeft de muur?

Voordat je begint met het plaatsen van je verticale tuin, moet je nagaan hoeveel gewicht de muur kan dragen. Niet alle muren zijn even sterk. Ook moet je controleren of je überhaupt iets op de muur mag aanbrengen volgens de regels van bijvoorbeeld je huurcontract. Hetzelfde geldt voor het plafond als je daar planten wilt ophangen.

 

Hoe moet je een verticale tuin water geven?

Zorg dat je verticale tuin goed water krijgt. Een handige manier is druppelirrigatie, waarbij water druppel voor druppel aan de planten wordt gegeven via kleine slangetjes of buizen. Maar je kunt ook gewoon een gieter gebruiken. Planten die het meeste water nodig hebben, plaats je het beste onderaan, zodat zij al het water uiteindelijk opvangen. Hieronder vind je nog meer handige bewatering tips.

Zo werk je de hoogte in

Welke planten zijn geschikt voor een verticale tuin?

Er zijn veel planten die goed gedijen in een verticale tuin. Welke planten je kiest, hangt vooral af van waar je de tuin wilt hebben, hoeveel zonlicht er is en hoeveel ruimte je hebt. Hier zijn een paar voorbeelden van populaire planten die je kunt gebruiken.

klimplant

Klimplanten

Planten zoals klimop, klimrozen, kamperfoelie en jasmijn zijn ideaal om verticaal te groeien en vormen een mooie groene wand. Gebruik hiervoor een plantenklimrek.

Bekijk alle klimplanten
Munt

Kruiden

Kruiden zoals tijm, basilicum, munt en rozemarijn zijn perfect voor op een plantenrek en kun je gemakkelijk oogsten voor gebruik in de keuken.

hangplant petunia

Hangplanten

Planten met hangende groeiwijze, zoals petunia's, fuchsia's en vlijtig liesje, plant je mooi langs de randen van verticale structuren voor een speels effect.

vetplant

Vetplanten en cactussen

Deze planten hebben weinig water nodig en zijn daarom ideaal voor verticale tuinen, vooral op plaatsen met veel zonlicht.

siergras

Siergras

Siergrassen zoals zegge, rietgras en lampenpoetsergras voegen textuur en beweging toe aan een verticale tuin en zijn relatief onderhoudsarm.

sproeien

Hoe geef ik een verticale tuin water?

Door je verticale tuin genoeg water te geven houd je bloemen en planten gezond en groen. Hier zijn drie manieren:

  1. Druppelirrigatie. Dit is een handige manier waarbij planten langzaam druppel voor druppel water krijgen via kleine slangetjes of buizen. Het druppelsysteem sluit je aan op een timer om automatisch water te geven op ingestelde tijden. Zo krijgt je verticale tuin altijd genoeg water en nooit teveel.

  2. Regenton. Heb je geen wateraansluiting in je tuin of op het balkon? Vang dan regenwater op met een regenton. Tap het regenwater in een emmer of gieter en geef daarmee je planten water. Regenwater bevat ook nog eens veel minder kalk dan leidingwater. En dat is beter voor je planten!

  3. Handmatig water geven. Voor een kleinere verticale tuin geef je water met een gieter of een tuinslang. Zorg ervoor dat alle planten voldoende water krijgen, vooral die hoger op de muur.

 

Bekijk hier meer slimme en duurzame tips om je tuin te bewateren

Zelf een verticale tuin maken

Wil je een groene wand buiten helemaal zelf maken? In deze video laat we zien hoe je een verticale tuin voor buiten kunt maken met behulp van tuintegels en houten balken. Door de grootte te bepalen en de balken op maat te zagen, creëer je een stevig frame. En met een worteldoek maak je plantzakjes waar je favorierte planten in komen te staan.

Bekijk hier het stappenplan verticale tuin maken
Zelf een verticale tuin maken

Meer over vergroenen

Inspiratie

4x Ideeën voor plantenbakken aan je schutting!

Stappenplan

Plantenwand voor binnen maken

Stappenplan

Groen dak met sedum aanleggen

Inspiratie

Een mooie moestuin: tips, ideeën en inspiratie

Inspiratie

5 slimme tips om je tuin te bewateren

Stappenplan

Moestuin beginnen en aanleggen

Stappenplan

Zelf plantenbak met verlichting maken

klustip

Alles over verticaal tuinieren

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten