Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Gordijnen ophangen

Ben je van plan om zelf je gordijnen op te hangen, maar weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken? Wij helpen je graag. Of je nu kiest voor een gordijnrail, gordijnroede of railroede, wij vertellen je hoe je moeiteloos je gordijnen ophangt en in een mum van tijd een gezellige sfeer in huis creëert.

Ben je van plan om zelf je gordijnen op te hangen, maar weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken? Wij helpen je graag. Of je nu kiest voor een gordijnrail, gordijnroede of railroede, wij vertellen je hoe je moeiteloos je gordijnen ophangt en in een mum van tijd een gezellige sfeer in huis creëert.

gordijnen aan rail
Ga snel naar

Verschillende ophangsystemen

Voordat je je gordijnen ophangt, is het belangrijk om te bepalen welk ophangsysteem je wilt gebruiken. Ga je voor een gordijnrails, -roede of een railroede? Hier leggen we uit welke keuzes je hebt.

gordijnrail

Gordijnrail

Een gordijnrail is een metalen of kunststof staaf die je tegen de muur, het plafond of in het raamkozijn bevestigt. Je plaatst de haakjes van het gordijn aan de runners van de gordijnrail. Ook leg je makkelijk een bocht in de rail. Ideaal voor ruimtes, zoals erkers.

Bekijk alle rails
gordijnroede

Gordijnroede

Een gordijnroede is een stang van metaal, hout of kunststof die je aan de muur bevestigt. Hier hang je de gordijnen direct aan op met behulp van lussen, ringen of tunnels.

Railroede

Railroede

Een railroede combineert eigenlijk de eigenschappen van een gordijnrail en een gordijnroede. Het is een rail die je aan het plafond of de muur bevestigt, maar het uiterlijk heeft van een roede. Dit betekent dat je de gordijnen er direct aan kunt ophangen, zoals bij een roede, maar ze kunnen ook soepel over de rail worden geschoven.

De verschillen op een rij

Type ophangsysteem

Geschikt voor

Materiaal

Bocht leggen

Gordijnrail

Gordijnen met haken

Metaal, kunststof

Gordijnroede

Gordijnen met ringen, lussen of tunnels

Hout, metaal, kunststof

Railroede

Gordijnen met haken

Metaal

Dit heb je nodig om gordijnen op te hangen

Hoe gordijnen ophangen?

Heb je je gordijnen al uitgekozen en het ophangsysteem bepaald? Dan is het nu tijd om ze uit te hangen en te controleren op kreukels. Als je kreukels ziet, is het slim om de gordijnen eerst te strijken. Denk ook na over hoeveel overlap je wilt hebben. Wil je dat de gordijnen helemaal opzij kunnen schuiven zonder voor het raam te hangen? Kies dan voor ongeveer 20 cm overlap aan beide uiteinden van het raam. Als je de gordijnen toch wat korter wilt hebben, kun je ze gemakkelijk inkorten met behulp van deze handige tips.

Hieronder leggen we uit hoe je:

  • Gordijnen ophangt aan een rails

  • Gordijnen ophangt aan een roede

 

Gordijnen aan rails hangen

Stap 1: plaats de runners in de rail

Voordat je de gordijnrails ophangt, is het belangrijk om eerst de runners in de rail te plaatsen. Hier ga je namelijk de gordijnen aan ophangen. Nadat je de gordijnen hebt geplooid, is het handig om het aantal haken te tellen. Verminder dit aantal met twee, want deze twee haken dienen als eindstoppen. Ben je nog niet zeker of je een enkele, dubbele of wave plooi wilt voor je gordijnen? Ontdek meer in onze blog over verschillende gordijnplooien.

 

Stap 2: Plaats de haakjes van het gordijn in de plooiband

Nu is het tijd om de haakjes van het gordijn in de plooiband te plaatsen. De plooiband zorgt voor een mooie plooival van de gordijnen. Daarna steek je de haakjes door de oogjes van de runners. De runners bevinden zich in de gordijnrail en zorgen ervoor dat de gordijnen soepel openen en sluiten.

Stap 3: hang het gordijn aan de rail

Begin bij het ene uiteinde van de gordijnrail en hang het eerste haakje in de eindstop. Ga vervolgens door naar het volgende haakje en herhaal deze stap totdat je het andere uiteinde hebt bereikt. Zorg ervoor dat alle haakjes stevig zijn bevestigd en goed zijn verdeeld over de runners. Zo zorg je ervoor dat de gordijnen gelijkmatig hangen en soepel kunnen bewegen.

Gordijnen ophangen aan een gordijnroede

Stap 1: bepaal de positie van de roedesteunen

Kies de gewenste hoogte voor je gordijnen en bepaal waar de roedesteunen moeten komen. De plek van de roedesteun beïnvloedt hoe ver je de gordijnen opzij kunt schuiven. Plaats de roedesteun ongeveer 5 cm van het uiteinde van de roede. Hierdoor hangen de gordijnen zo ver mogelijk naar buiten. Zorg er ook voor dat de afstand tussen de steunen niet meer dan 235 cm is om doorbuigen te voorkomen.

 

Stap 2: schroef de roedesteunen vast

Boor gaten op de gemarkeerde plekken voor de schroeven en bevestig de roedesteunen stevig aan de muur. Gebruik eventueel pluggen in de geboorde gaten en zorg ervoor dat ze goed vastzitten. Plaats daarna de roede op de steunen.

Stap 3: bevestig het gordijn aan de roede

Rijg het gordijn op de roede en haak het laatste oog vast aan de roedesteun. Schroef vervolgens de roede stevig vast aan de roedesteun.

 

stap 4: bevestig de eindknoppen

Voorkom dat het gordijn van de roede glijdt door eindknoppen aan beide uiteinden van de roede te bevestigen. Hierdoor blijft het gordijn stevig op zijn plaats en ziet het er netjes uit.

Gordijnen tot op de grond of de vensterbank?

Voordat je gordijnen koopt is het ook goed om na te denken over hoe lang je ze wilt hebben. Wil je gordijnen die helemaal tot op de grond hangen of liever tot de verwarming of vensterbank? Wij helpen je bij het maken van een keuze.

gordijnen beige tot de vloer

Gordijnen tot de grond

Gordijnen die tot de grond hangen, hebben een paar fijne voordelen. Zo laten ze een kamer er ruimtelijker en hoger uitzien. Ook helpen ze om verwarmingsbuizen en radiatoren te verstoppen. Door ze mooi te bedekken, krijgt de kamer een opgeruimde uitstraling. En als je vloerverwarming hebt, houden lange gordijnen de warmte goed vast, wat fijn is als het buiten koud is.

vensterbank wit

Gordijnen tot de vensterbank

Heb je een ruimte met veel radiatoren? Dan is het slim om gordijnen te nemen die tot aan de vensterbank of verwarming komen. Want als de gordijnen helemaal tot aan de grond hangen, blijft de warmte van de radiator erachter 'hangen'. Kies voor gordijnen tot de vensterbank als er iets onder zit, zoals een bed. Dit komt ook goed van pas bij het schoonmaken en is iets voordeliger, omdat je minder stof nodig hebt.

Wil je liever niet dat je radiatoren opvallen? Maak dan een radiatorombouw.

Meer over gordijnen

Zelf je gordijnen inkorten

klustip

Zelf je gordijnen inkorten

Dit zijn dé raamdecoratie en gordijnen trends van 2024!

Inspiratie

Dit zijn dé raamdecoratie en gordijnen trends van 2024!

Alles over gordijnen

Productadvies

Alles over gordijnen

GordijnenGordijnen

Hulp per klus

Gordijnen

Wat is mooi – een enkele, dubbele of wave gordijnplooi?

Inspiratie

Wat is mooi – een enkele, dubbele of wave gordijnplooi?

6 manieren om je slaapkamer(raam) te verduisteren

Inspiratie

6 manieren om je slaapkamer(raam) te verduisteren

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten