Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Isoleren, ontdek de mogelijkheden

Welke isolatie past het beste bij jou en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van isolatiemateriaal? Wij helpen je graag op weg!

Je kunt nu zelf eenvoudig je huis isoleren!

Heb jij dat gevoel ook? In de koude dagen wil je snel thuis zijn om te genieten van de warmte en tijdens de warme zomer dagen ben je juist op zoek naar afkoeling in huis. Hier kun je heel eenvoudig zelf voor zorgen! Wat is de oplossing? Je huis isoleren! Maar waarom?

Isoleren is de meest kostenefficiënte manier om het energieverbruik van de woning te verminderen en dus geld te besparen! Alleen al door je dak te isoleren, bespaar je per jaar ruim 500.- aan stookkosten. De investering kun je al in 2 jaar terugverdienen. Daarnaast zorgt isolatie voor een optimaal wooncomfort en minder geluidsoverlast. Isolatie houdt in de winter de warmte in huis en in de zomer blijft het koel in huis. Bovendien zorgen de geluidsabsorberende eigenschappen van glaswol voor extra geluidisolatie. Hierdoor geeft het een meerwaarde aan de woning en krijgt je woning een beter energielabel. Glaswol is onbrandbaar en verspreidt geen rook waardoor de brandveiligheid van de woning toeneemt.

De beste investering!

Huiseigenaren zijn verplicht om bij verkoop of verhuur een energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een beter label dan een niet geïsoleerde woning. De gemiddelde Nederlandse woning is slecht geïsoleerd. In zo'n woning wordt per jaar gemiddeld 2.053 kubieke meter gas verstookt voor de centrale verwarming. In een goed geïsoleerde woning is maar 700 kubieke meter nodig! Ook de warmte verdwijnt door het dak. Het isoleren hiervan levert een besparing op van 530.- per jaar. De meeste winst is te behalen op het isoleren van de zolder. Een echte investering in de toekomst!Bekijk de interactieve afbeelding en bekijk wanneer muurisolatie, raamisolatie, dakisolatie of vloerisolatie rendabel is voor jouw huis.

De verschillende soorten isolatie

Gevel isolatie

Een huis verliest veel energie via buitenmuren en/of gevels. Bij het isoleren van de buitenmuur zijn er drie manieren waarop deze te isoleren zijn.
Binnenwand
Je kunt een binnenwand plaatsen om op deze manier te zorgen dat er minder energie de ruimte verlaat en zo je buitenmuur of gevel isoleren.
Spouwmuur
Tussen de binnenmuur en de buitenmuur zit een ruimte, die de spouw wordt genoemd. Hier valt veel winst te behalen om warmte vast te houden. Houd er rekening mee dat dit een gespecialiseerde klus is, die doorgaans door professionals wordt uitgevoerd.
Gevel
Ook kun je de gevel aan de buitenkant voorzien van isolatie. Dit is echter wel, net als het isoleren van de spouw, een gespecialiseerde klus en wordt doorgaans door professionele bedrijven gerealiseerd.

Tochtwering

Via ramen en kieren rondom ramen en deuren of zelfs andere plekken verliest een huis veel van haar energie (warmte). Bij het isoleren van deze tochtbronnen is het van belang om een kozijn of eventuele kieren waaruit energie kan ontsnappen goed te isoleren. Ook kun je speciaal isolatieglas laten installeren om nog minder energie uit het huis te verliezen.

Vloerisolatie

Vloerisolatie levert meerdere voordelen op. Enerzijds houdt het koelere lucht beter buiten. Hierdoor koelt een vloer minder snel af en krijg je minder snel koude voeten. Tevens zorgt vloerisolatie dat vocht niet of nauwelijks omhoogtrekt. Dit voorkomt vochtschade aan het huis. Naast dit alles helpt vloerisolatie ook bij het verminderen van geluidsoverlast. Hierdoor is vloerisolatie op meerdere fronten een investering, die het wooncomfort enorm verhoogd.

Subsidie

Om een hogere duurzaamheid in het land te bewerkstelligen wordt het besparen van energie vanuit de overheid gestimuleerd. Dit houdt in dat je in aanmerking komt voor subsidie op het isoleren van je huis op het moment dat je twee of meer energiebesparende maatregelen treft. Hierbij kun je kiezen uit isolatie van dak, gevel, spouwmuur, vloer/bodem en/of het aanbrengen van hoogrendementsglas.

Wil je meer algemene informatie over de subsidieregelingen?
Wil je direct subsidie aanvragen?
Wil je subsidie voor het zelf opwekken van energie?

Kingspan

Voordelen van Kingspan:
- Isoleren én afwerken in één handeling
- Tijdsbesparend
- Energiebesparend
- Het hoogste rendement per m2
- Jeukt niet
- Licht van gewicht
- Ruimtebesparend
- Vochtongevoelig, brandveilig en vormvast

Knauf

De voordelen van Knauf:
- Hoogste isolatiewaarde
- Prettig te verwerken
- Eenvoudig aan te brengen
- Onbrandbaar

Ursa

De voordelen van Ursa:
- Besparing op energiefactuur via lage investering
- Optimaal wooncomfort
- Meerwaarde van uw woning
- Beter energielabel
- Brandveiligheid
- Positieve bijdrage aan het milieu
- Minder geluidsoverlast

Daken

Dakisolatie houdt de warmte beter in je huis en aangezien warmte van nature opstijgt valt hier veel energiebesparing te realiseren. Door het dak met isolatiemateriaal te bedekken, bespaar je flink op de stookkosten. Er zijn drie manieren om je dak te isoleren: zo kun je een dak vanuit de binnenzijde of vanuit de buitenkant isoleren. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook de vloer van de zolder isoleren, om te voorkomen dat warmte door de vloer omhoog ontsnapt.

Stappenplan
1. Meet de afstand tussen de balken en snij de glaswolrol op de juiste lengte
2. Bevestig de flenzen met een nietmachine om de 10 cm op d kepers, zodat de aangrenzende stroken elkaar raken of overlappen.
3. Plak de naden af met behulp van een zelfklevende aluminiumtape.
4. Plak als afwerking alle aansluitingen van de isolatie met gordingen of muren goed af.

De beste keuze voor thermisch en akoestische isolatie van hellende daken
Damplicht en brandveilig, spijkerflensdeken: eenvoudig te plaatsen, geen snijverlies
3 diktes: 8, 12 en 15 cm, breedte: 60 cm

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4


Hoe isoleer je gemakkelijk een kamer?

Bekijk hier stap voor stap hoe je je huis kunt isoleren.

Hoe breng je dakisolatie aan?

Altijd al willen weten hoe je je dak eenvoudig isoleert?

Wat is het verschil tussen glaswol en steenwol?

Beide producten zijn uitstekend geschikt voor isolatie van een woning. Glaswol heb je in HR++ en HR+ en voor steenwol is er alleen HR+ beschikbaar. Glaswol HR++ heeft een iets betere isolatiewaarde en is lichter dan steenwol, maar steenwol heeft een betere geluidsisolatie dan glaswol en zorgt voor minder huidirritaties.Welke dikte is er nodig bij glaswol en steenwol?

Dit is afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt tussen de balken of tussen de spouw. Zolang er genoeg ruimte is, kun je zelf bepalen welke dikte je kiest, want de regel is: hoe dikker de isolatie, hoe beter de isolatie. Het maakt in dit geval niet uit of je kiest voor glaswol of steenwol.

Is isolatie brand vertragend?

De meeste aanbieders van isolatie en alle merken bij Praxis (Rockwool, Ursa, Kingspan, Isobouw en Decor), bieden producten aan die brandvertragend zijn.

Is het schadelijk voor de gezondheid met verwerken?

Ja, het verwerken van minerale wol (steenwol en glaswol) is schadelijk voor de gezondheid. Je huid en ogen kunnen gaan irriteren en mogelijk krijg je het benauwd, maar dit geldt vooral als je regelmatig in aanraking komt met deze grondstoffen. Draag voor de zekerheid een mondkapje en handschoenen. Voor het verwerken van kunststof isolatieplaten als EPS geldt het niet.

Wanden

Stappenplan
1. Bevestig aan 1 zijde de gipsplaten tegen de metalen of houten profielen.
2. Plaats de isolatieplaten klemvast tussen de profielen/balken.
3. Bevestig de tweede gipsplaat op de profielen/balken om de wand af te werken.

De beste keuze voor akoestische isolatie van wanden (houten of metalen structuur)
Uitstekende akoestische prestaties, voorzien van glasvlies, zakt niet uit bij montage, halfharde plaat, eenvoudig te plaatsen, 2 diktes: 5 en 7,5 cm, afmetingen: 60 cm x 120 cm

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

 

Garage wand isoleren

Wil je graag je garage isoleren? Thomas legt uit hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen!
 

Geen wand, maar buizen isoleren?

Waarschijnlijk denk je bij isoleren meteen aan een muur of dak isoleren, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen buizen te isoleren.

Plaats je bij isolatie ook een folie?

Indien de isolatie niet voorzien is van aluminiumfolie of dampremmende folie, raden wij het aan om deze alsnog te plaatsen tussen de isolatie en de afwerking aan de binnenzijde van het dak. Dit voorkomt dat er van binnen waterdamp in de dakconstructie ontstaat wat op ten duur de constructie aan aantasten.

Welke folie moet er aan de buiten kant en welke aan de binnenkant (dampdicht en dampdoorlatend)

Aan de buitenzijde van de isolatie plaats je een dampdoorlatende folie. Aan de binnenzijde van de isolatie, verwerk je een dampdichte folie of een aluminium folie.Plak je naden in de folie af?

Je dient de naden altijd af te plakken met aluminiumtape om te voorkomen dat er koude lucht zich via de naden weer verspreidt in de woning.


Welke lijm gebruik je bij het plaatsen van EPS isolatieplaten?

Het is belangrijk dat op de verpakking staat dat de lijm ook te gebruiken is voor het verlijmen van polystyreen. In dat geval is de lijm geschikt voor het verlijmen van EPS isolatieplaten.
Een positieve bijdrage aan het milieu

Glaswol producten besparen over de hele levensduur meer dan 350 keer de energie die nodig is om deze producten te produceren, transporteren en installeren. Glaswol wordt geproduceerd uit natuurlijke (zand) en gerecycleerde grondstoffen (gerecycleerd glas), overvloedig beschikbaar en hernieuwbaar, en bevat geen behandelingsproducten of additieven, zoals wel het geval is bij sommige bio-ecologische isolaties.

Geen gevaar voor de gezondheid

URSA glaswol is EUCEB gecertificeerd. EUCEB is een vrijwillig initiatief van de minerale wol industrie. Deze certificatiecommissie garandeert dat producten beantwoorden aan de vrijstellingscriteria voor alle classificaties van kankerverwekkende stoffen. Alle isolatieproducten van minerale wol die door EUCEB-leden worden geproduceerd, zijn dus veilig in gebruik. Bovendien kun je onder andere op alle URSA verpakkingen pictogrammen terugvinden met praktische tips die je het werken met minerale wol aangenamer en gemakkelijker maken.

Services voor isoleren

Thuisbezorgen

Laat je producten thuisbezorgen. Dat scheelt een hoop gedoe!