Keuzehulp doucheset

 

 

Ben je op zoek naar een doucheset voor in jouw badkamer? We helpen je graag op weg in je keuze. In deze keuzehulp leggen we uit welke soorten douchesets er zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Ook geven we je extra tips voor het plaatsen van een nieuwe doucheset. 

Verschillende soorten douchesets

Er zijn verschillende soorten douchesets verkrijgbaar, passend bij jouw wensen en de mogelijkheden van de aansluiting. We zetten de opties voor je op een rijtje, met de voor- en nadelen per soort. 


Standaard doucheset
 • Is geschikt voor iedere badkamer
 • Wordt compleet geleverd met een douchestang, handdouche en een doucheslang
 • Gemakkelijk te monteren
 • Weinig opties en een eenvoudige uitstraling

Regendouche of stortdouche
 • Bestaat uit een, handdouche, regendouchekop en douchestang
 • Meer mogelijkheden vanwege de handdouche en de douchekop die recht boven je hangt
 • Past niet in iedere douche vanwege een langere douchestang
 • De cv-ketel moet voldoende vermogen hebben en de afvoer moet groot genoeg zijn voor de hoeveelheid water

Douchesysteem
 • Standaard doucheset of regendouche, maar dan inclusief kraan
 • Alles-in-1 set en daarom een slang minder
 • Alleen verkrijgbaar met een hartafstand van 15cm (kraan) waardoor je mogelijk aanpassingen moet doen aan je aansluitpunten van je kraan
 • Niet altijd eenvoudig toe te passen op een bestaande douche-situatie

Waar je rekening mee moet houden


Wil je graag water besparen terwijl je doucht? Dan is er de mogelijkheid om een speciale waterbesparende douchekop of waterbesparende doucheslang aan te sluiten. Informeer in de winkel of kijk op de verpakking naar de specificaties.

Check van tevoren goed wat de waterdruk van je cv-ketel is. Standaard zorgt een warmwaterinstallatie voor ongeveer 10 tot 13 liter water per minuut, wat goed is voor een standaard doucheset. Een regendouche verbruikt echter al snel 25 liter water per minuut. Je ketel moet minimaal een CW-waarde (hoeveelheid water die de ketel per minuut kan leveren) van CW4 of hoger hebben.

Voor de montage is het belangrijk om te letten op de hartafstand van de kraan. Dit is de afstand tussen de aansluitpunten van de koudwaterleiding en de warmwaterleiding. Douchekranen hebben doorgaans een hartafstand van 120mm of 150 mm.

Douchewanden en douchecabines

Wil je in plaats van een douchegordijn een douchecabine of douchewand in jouw badkamer plaatsen? Dan heeft Praxis voldoende keus. Naast jouw persoonlijke wensen zijn de afmetingen van de ruimte voor de douche belangrijk.

Soms volstaat een losse douchewand, eventueel in combinatie met een scharnier- of schuifdeur. Op die manier scherm je jouw douche op een stijlvolle manier af van de rest van de badkamer. Douchewanden worden direct aan de muur of vloer bevestigd. Modellen verschillen van elkaar in design en in dikte van het veiligheidsglas, dat uiteenloopt van 6mm tot 10 mm. Heb je altijd veel last van kalkaanslag in de douche? Koop dan een model waarbij het glas is behandeld met een anti-kalk coating. Heb je een kleinere badkamer, maar wil je toch een comfortabele doucheruimte creëren? Kies dan voor een kwartrondmodel waarmee je veel ruimte wint.

Praxis heeft tevens een uitgebreid assortiment douchecabines. Zo vind je douchecabines in de vormen kwartrond, vierkant, rechthoek en vijfhoek. Het voordeel van een douchecabine is dat het een compleet systeem is, waarbij alle onderdelen bij elkaar passen. Sommige modellen zijn voorzien van schuifdeuren, die dus geen ruimte innemen bij het openen ervan. Wil je meteen klaar zijn door een douchecabine en doucheset in één te kopen? Ook dat is mogelijk.