Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Alles over je gazon

Gazon aanleggen

Het voorjaar is de beste tijd om een nieuw gazon te zaaien. Bij warm, vochtig lenteweer kiemt graszaad immers heel snel. Ook om kale plekken opnieuw in te zaaien is het het ideale moment. Zorg voor een goede voorbereiding van de grond. Dat geeft het mooiste resultaat. Verschillende gazonnen hebben verschillende grassoorten nodig.

Gras zaaien in de lente

Stap1: Wanneer ga je gras zaaien?

Gras kan je zaaien in september of april en mei. Het voordeel van gras zaaien in het voorjaar is dat je sneller resultaat hebt. Wel kan het jonge gras verstikt worden omdat ook onkruid dan welig tiert. In de nazomer is de kans dat het onkruid woekert kleiner dan in april en mei. De aarde is dan ook voldoende opgewarmd na de zonneschijn van de zomer. Ook is het dan alweer licht vochtig na de regen van de vroege herfst en het gras heeft in het najaar en de winter minder te lijden zodat het vlugger dichtgroeit. Ten slotte hoeft een in september ingezaaid gazon slechts enkele keren gemaaid te worden.

Stap2: Voorbereiding

Een goede grondvoorbereiding is essentieel. Zorg eerst dat de grond onkruidvrij is. Bewerk daarna de grond machinaal of spit hem om en verwijder eventuele stenen en wortels. Als de grond te zuur is moet je kalk strooien en inharken. Is de bodem arm dan kan je ook een organische meststof uitstrooien.

Stap3: Werkwijze

Aanbevolen dosis zaad: 40 gram per vierkante meter. Daarbij is rekening gehouden met een aantal snavels zaad die door vogels worden opgepikt. Je hoeft niet elke portie van 40 gram af te wegen. Weeg één portie af, doe dit in een doosje en knip het af. Zo heb je een perfecte maatbeker voor de volgende doseringen.

Strooi of verspreid het zaad gelijkmatig uit bij windstil weer, of strooi het uit met een strooiwagentje. Zaai het gazon eenmaal horizontaal en eenmaal verticaal in. Hark het zaad licht in (zo’n 1.5 cm), opnieuw in beide richtingen, en geef water met een fijne sproeier. Aan de zijkanten van het gazon verdubbel je de portie. Trap vervolgens goed aan en besproei met een zachte waterstraal.

Stap4: Na het zaaien

Sproei telkens van zodra de grond droog lijkt. Na een paar weken zal je de eerste grassprietjes zien opduiken. In het begin zal het er nog wat kaal uitzien, ook als het gras al enkele centimeters hoog is. De zaadjes ontkiemen immers grillig en ongelijkmatig. Weken na de eerste sprietjes zullen nog steeds nieuwe zaadjes ontkiemen.Laat het gras met rust totdat het goed geworteld lijkt en dicht gegroeid is. Maai de bovenste centimeter van zodra het gazon 8 tot 10 centimeter hoog is. Zo stimuleer je planten zijscheuten te vormen en groeit het gras dichter. Maai daarna telkens als het gras een centimeter is gegroeid.

Soorten gras

Siergazon

Een siergazon is decoratief en niet bestemd voor intensief gebruik. In de zomer verdraagt het gazon enige betreding maar in de winter niet. Een siergazon bestaat uit fijne grassoorten zoals struis- en (rood)zwenkgrassen. Je legt hem aan door te zaaien.

Speelgazon

Ravotten, eten of zonnebaden is prettig op een zachte, maar sterke grasmat. Een speelgazon is geschikt om op te lopen en te spelen. In Nederland is dit het meest gebruikte gazonstype. Het bestaat uit een mengsel van fijne en grovere grassoorten en je kunt het aanleggen door te zaaien of door graszoden te leggen.

Schaduwgazon

Ook als je tuin in de schaduw ligt kun je een mooi, groen gazon creëren. Een mengsel van rood- en veldbeemgras heeft niet veel licht nodig en is bestand tegen droogte. Praxis heeft ook graszaad speciaal geschikt voor schaduwrijke plaatsen.

Sportgazon

De naam zegt het al, op een sportgazon kan worden gesport. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld op voetballen of hockeyen. Het gras kan zwaarbelopen worden en bestaat dan ook uit grovere grassoorten zoals veldbeemgras en Engels raaigras. Je kunt het aanleggen door te zaaien.

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

 

Het is belangrijk je gazon regelmatig te maaien. Hierdoor stimuleer je de groei van het gras en blijft het vol. Pas wel op dat je het niet te kort maait, want dan is het gras erg kwetsbaar. Probeer daarnaast regelmatig onkruid te wieden, zodat dit geen kans krijgt om zich te verspreiden. Om de groei van mos tegen te gaan, kun je het best je gazon in het voorjaar met kalk bemesten. Door gebruik te maken van de volgende stappen kan je je gazon goed onderhouden: verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien.

Stappen voor het onderhouden van je gazon

Eens in de zoveel tijd heeft je gazon een grote schoonmaak nodig. Door te verticuteren verwijder je vilt en dood materiaal. Doe dit een of tweemaal per jaar om je gazon groen en vol te houden.

Een viltlaag is een laagje gedroogd gras, mos, onkruid en organisch afval. Wanneer dit laagje te dik is, kan het de bodem verstikken. Je kunt verticuteren met een verticuteerhark of een verticuteermachine. De hark is geschikt voor kleine perkjes; voor grotere oppervlaktes kun je beter kiezen voor een machine.

Als er kale plekken ontstaan in je gazon kun je dit oplossen door te zaaien. Je kunt de plekken ook wegsnijden en vervangen door zoden. Kuilen vul je op met wat potgrond; het gras zal er vanzelf weer doorheen groeien.

Om de groei van mos tegen te gaan, kun je het best je gazon in het voorjaar met kalk bemesten.

Voor een mooi dicht gazon moet je regelmatig maaien. In combinatie met het sproeien en bemesten van je gazon, werkt maaien ook goed tegen de vorming van onkruid tussen het gras.

Benodigdheden om je gazon klaar te maken

Wat kun je allemaal kopen om je gazon aan te leggen en onderhouden?

Het voorjaar komt er aan en nu het het juist moment om hiervoor de producten te kopen, zodat je gazon er straks mooi bij ligt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden om een mooi gazon te hebben.