Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Bemesten: tips en advies


 

Tijd om te bemesten

Bemesten is een belangrijke stap in de aanleg van je tuin. We willen immers niet dat de planten er na een maand al slap bijhangen. Net zoals mensen hebben planten voedsel nodig. Sommige voedselelementen, zoals kooldioxide, haalt de plant uit de lucht via zijn bladeren, maar de meeste haalt hij met zijn wortels uit de grond.
De grond in de tuin is alleen niet altijd de juiste ondergrond voor de planten die we erin zetten. Praxis heeft een ruim assortiment mest, potgrond en compost om de juiste ondergrond in jouw tuin te creëren. Ook geven we je graag advies over wat je het beste kunt gebruiken.

Tips voor bemesting

Bemesten in de lente

Gazon, struiken, bomen, klimmers, rozen en kuipplanten beginnen nu, na hun winterse rustperiode, weer volop te groeien en hebben daarom aardig wat mest nodig. In de lente begint het zonnetje te schijnen en de bloemen en planten te groeien. Deze planten moeten goed onderhouden worden en dat kan met mest, maar welke kan je waarvoor gebruiken. Dat kan je hieronder allemaal lezen.

Bemesten in het groeiseizoen

Een siertuin hoeft maar één maal per jaar bemest te worden, in het voorjaar. Tijdens de groeiperiode heeft een plant veel voedingsstoffen nodig voor de groei van bladeren en bloemen. Mest daarom aan het begin van het seizoen. Een moestuin moet een paar keer per jaar bemest worden en een gazon twee keer per jaar, in april en in juli of augustus (ligt aan de werking van de mest).

De winter is het rustseizoen en dan hebben de planten minder voeding nodig. Mest niet in deze periode, dit bevordert de groei van onkruid en zo wordt de plant gevoeliger voor ziektes. Wel kun je eventueel kalkbemesting gebruiken als je een kalkarme grond hebt. Kalk maakt de grond minder zuur; een te zure grond herken je aan mosvorming.

Niet te veel bemesten

Teveel mest is niet goed voor je tuin. Het vervuilt de grond en maakt planten kwetsbaar. Let erop dat je niet meer gebruikt dan er staat aangegeven op de verpakking. Ook is het handig in twee keer te bemesten omdat het lastig is de juiste hoeveelheid aan te houden. Als er bijvoorbeeld 2 kilo mest over de tuin moet worden gestrooid, begin dan eerst met 1 kilo. Als je niet uitkomt is er teveel gestrooid. Gebruik de andere helft om het nog niet bemeste gedeelte te bemesten en strooi alles wat over is over de gehele tuin.

Kunstmest of organisch

Kunstmest heeft een snelle werking. Het beste kun je kunstmest geven na de basisbemesting als er extra voeding nodig is. Door de snelle werking bevordert het de groei. Kunstmest kun je beter niet meer toedienen na september. De meststoffen van organische mest werken langzamer maar gaan wel langer mee. Organisch mest is ook goed voor de bodemgrond omdat deze is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen.

Verschil tussen compost, mest en potgrond

Compost: tuinbodem

Een mooie tuin begint bij een goede tuinbodem. In een tuinbodem moet een goed evenwicht zijn tussen lucht, water en vaste deeltjes. In een zandbodem spoelt het water snel weg terwijl een kleibodem juist teveel water vasthoudt. Een bodemverbeteraar zoals compost zorgt voor een goede verdeling. Compost bevat ook enkele voedingsstoffen en kan ook als basismest gebruikt worden. Praxis verkoopt de ‘bemeste tuinaarde’ van het merk Central Park voor een goede ondergrond.

Mest: voedingsstoffen

Meststoffen zorgen voor de voeding van de plant. Let wel op dat mest geen zin heeft als de bodemgrond niet goed is: wanneer planten groeien in een bodem die niet goed is, zijn ze vatbaarder voor ziektes. Praxis heeft een groot assortiment mest. Bijvoorbeeld de mestkorrels, deze moeten verspreid worden over een grote tuin of gazon met een strooiwagen. Zo wordt het gelijkwaardig verdeeld en krijg je geen ‘golven’ in je gazon. Ook heb je vloeibare mest, dit werkt snel en is gemakkelijk toepasbaar.

Potgrond: grondvuller

Waar je mest en compost aan de tuingrond toevoegt, is potgrond een bodem op zich. Potgrond wordt gebruikt om bloembakken en balkonpotten te vullen. Je strooit het niet uit over je tuin, want daarvoor gebruik je een bodemverbeteraar als compost. Potgrond heb je in verschillende variaties, voor verschillende planten. Bij Praxis verkopen we bijvoorbeeld Kokos potgrond, voor betere wortelontwikkeling en een langere bloei.