Blokhutten en tuinhuisjes advies en informatie

 

Welke blokhut of tuinhuis past het beste bij jou en waar moet je allemaal op letten bij de aankoop van dit product? Wij helpen je graag op weg!

 

Kies je voor een blokhut of tuinhuis?

Is je tuin helemaal af en opgeruimd, maar heb je geen plek om de kruiwagen en de hark op te bergen? Dan komt een tuinhuisje zeker goed van pas. Of misschien wil je je tuin wel wat meer sfeer geven of zelfs een mini-wellness bouwen. Dan is een blokhut de ideale oplossing. Van allebei bestaan verschillende typen: maar voor welke kies je dan?
Op deze pagina zetten wij de voor- en nadelen van zowel blokhutten als tuinhuisjes voor je op een rij. Zo maken wij de keuze iets gemakkelijker voor je!

Bekijk alle blokhutten en tuinhuisjes

 

Blokhutten en tuinhuisjes

Blokhutten

Wil je een stevige constructie? Dan kies je voor de blokhut. Kenmerkend aan de blokhut is dat de constructie altijd bestaat uit opeengestapelde houten balken die zich aan elkaar vastgrijpen. Dit zie je terug aan de planken aan de buitenkant van de blokhut, die steken een stukje uit. Vaak heeft de blokhut ook een overstekend dak. Deze constructie geeft een erg eenvoudige uitstraling, maar zorgt er wel voor dat het hout niet gaat rotten en langer meegaat. Een blokhut is dus erg duurzaam.

Voordelen

 • Stevige constructie
 • Duurzaam

 • Nadelen
 • Eenvoudige uitstraling
 • Tuinhuisjes

  In tegenstelling tot de blokhut, heeft een tuinhuisje een sierlijke uitstraling en wordt deze geleverd in verschillende materialen, zoals kunststof, metaal of hout. Een houten tuinhuis is het meest gangbaar. De constructie hiervan bestaat uit een houten skelet dat dichtgetimmerd is met planken. Hierdoor is de constructie wat minder stevig dan bij een blokhut en is het huisje minder duurzaam. Ook is een tuinhuisje vaak kleiner dan een blokhut en daarom ideaal als hobbyruimte of opslagplaats.

  Voordelen

 • Sierlijke uitstraling
 • In verschillende materialen verkrijgbaar

 • Nadelen
 • Minder stevige constructie
 • Minder duurzaam
 •  

  Het verschil tussen een blokhut of tuinhuis

  In principe is niet heel veel verschil tussen een blokhut en een tuinhuis. Het zit voornamelijk in de constructie. Blokhutten hebben een stevige constructie, vanwege de manier waarop de blokhut wordt opgebouwd. De opeengestapelde balken, grijpen zich als het ware aan elkaar vast. De constructie van een tuinhuis bestaat uit kaders met planken.

  De keuze gemaakt, wat nu?

  Wanneer je de keuze hebt gemaakt, is het tijd om jouw tuinhuisje of blokhut aan te schaffen. Voor je dat doet, is het wel erg belangrijk om eerst bij je gemeente na te vragen of je een vergunning nodig hebt. Dit verschilt namelijk per gemeente en hangt vaak af van de grootte en hoogte van het huisje.

  Op wat voor ondergrond kan ik mijn huisje plaatsen?

  Het is van belang dat de ondergrond van je tuinhuis of blokhut verhard is. Dat wil zeggen dat je het huisje op tegels, bestrating of ander verhard materiaal kunt plaatsen. De ondergrond mag niet verzakken en moet volledig waterpas liggen.

   

  Top 5 meest populaire blokhutten en tuinhuizen

  Hieronder vind je een top 5 van de meest verkochte blokhutten en tuinhuizen. Zit hier niet het tuinhuisje of de blokhut tussen waar jij naar op zoek bent? Op onze website vind je een uitgebreid assortiment blokhutten en tuinhuizen.

  Maak je klus met blokhutten en tuinhuisjes compleet

  In de meeste gevallen worden blokhutten en tuinhuisjes compleet geleverd. Soms moet er echter nog wat aangeschaft worden, zoals een dakgoot, een dak of een vloer. Lees de technische specificaties goed door voordat je een tuinhuis of blokhut aanschaft. Hierin kun je namelijk precies zien of jouw huisje compleet wordt geleverd of dat je nog wat extra moet aanschaffen.

  Vloeren

  Bij Praxis bieden we vloerpakketten aan, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een vloer in je tuinhuisje of blokhut te leggen. Op onze website kun je bij elk huisje lezen of de vloer erbij wordt geleverd.

  Vensterluik

  De meeste blokhutten worden geleverd inclusief zwart dakleer. Sommige huisjes worden echter geleverd zonder dakbedekking. Het is verstandig om hier bij de aanschaf op te letten. Indien je voor duurzaamheid wil kiezen, kun je het beste gaan voor dakshingles, EPDM folie of ALU dakfolie.

  Dak

  De meeste blokhutten worden geleverd inclusief zwart dakleer. Sommige huisjes worden echter geleverd zonder dakbedekking. Het is verstandig om hier bij de aanschaf op te letten. Indien je voor duurzaamheid wil kiezen, kun je het beste gaan voor dakshingles, EPDM folie of ALU dakfolie.

  Ramen

  Heb je een blokhut of tuinhuis gekozen of gemaakt en ben je op zoek naar de juiste ramen? Wij hebben verschillende soorten ramen zowel enkel als dubbel.

  Dakgoot

  In sommige gevallen worden dakgoten niet standaard bij het huisje geleverd. Het is dan verstandig om die toch aan te schaffen. Een dakgoot zorgt er namelijk voor dat regenwater niet langs de wanden kan lopen. Zo kun je nog langer van je tuinhuisje of blokhut genieten.

  Deur

  Ook met deuren kun je kiezen voor een enkele of dubbele deur. Een dubbele deur is erg handig als je grote spullen erin opbergt.

  Tuinopslag

  Ruim je tuinspullen in een handomdraai op in een decoratief tuinhuis of in een handige opbergbox. Met een goede tuinopslag, hoef je echt niet tegen de barbecue of de grasmaaier aan te kijken wanneer je deze niet gebruikt.

  Haardhoutopslagen

  Een stevige haardhoutopslag met een speciale vloer om al jouw haardhout op te bergen.

  Opbergboxen

  Met een opbergbox kun je al je tuinaccessoires voortaan goed opbergen.

  Tuinkasten

  Ideaal om speelgoed, kussens, gereedschap, potten, zakken tuinaarde in op te bergen.

  Maakrecepten van blokhutten en tuinhuisjes voor de makers

  Een houten tuinhuisje plaatsen

  Stap voor stap uitgelegd

  Tuinhuis maken voor kinderen

  Stap voor stap uitgelegd

  Hoe maak je een tuinhuisje?

  Stap voor stap uitgelegd

  Vernieuwing tuin

  Stap voor stap uitgelegd

  Services voor blokhutten en tuinhuisjes

  Thuisbezorgen

  Laat je producten thuisbezorgen. Dat scheelt een hoop gedoe!

  Direct antwoord op je vragen

  Op voordemakers.nl krijg je direct antwoord op je klusvraag.

  Gereedschap verhuur

  Het juiste gereedschap niet in huis? Je kunt ook gereedschap huren!