Koopadvies beitsen

Beitsen is een uitstekende manier om je tuinhout te beschermen tegen weersinvloeden. Het voordeel van beitsen is dat er geen grondlaag nodig is en dat je op iedere houtsoort kunt beitsen wanneer deze droog, schoon en stofvrij is.

Voor je begint, zijn er altijd wat dingen om rekening mee te houden. Welke soorten beits zijn er? En waar moet je rekening mee houden qua voorbereiding? Ook geven we hier wat meer informatie omtrent de beitsproducten in ons assortiment. Kortom: een goede voorbereiding voor jouw beitsklus! 

Wat moet je weten over beitsen?

Wat moet je weten over beitsen?

Voordat je begint is het handig om een paar praktische zaken op orde te hebben. Een schutting, vlonder of een buitentafel: je kan iedere houtsoort beitsen, mits je de goede voorbereidingen treft. Bij beitsen maken we een onderscheid tussen nieuw tuinhout en verweerd tuinhout.

Nieuw tuinhout moet je eerst schuren en ontvetten, oud hout reinig je met verdunde tuinmeubelreiniger en een harde borstel. Daarna spoel je het af met water en ga je eroverheen met een zachte borstel. Minimaal 24 uur laten drogen, daarna schuur je het nog even. 

BEITS KOPEN

Verschillende soorten Beits


Met dekkende beits kun je het hout in elke kleur verven
  • Heeft een langere levensduur dan transparante beits
  • Nadeel: de houtnerven komen niet meer zo mooi naar voren
  • Niet verkrijgbaar in hoogglans

Transparante beits zorgt voor een prachtig natuurlijk effect
  • Houtnerven blijven mooi intact
  • Weliswaar doorzichtig, maar toch in verschillende kleuren beschikbaar
  • Versterkt de houtsoort op prachtige wijze door deze donkerder of lichter te maken
  • Nadeel: gaat minder lang mee dan dekkende beits

De voorbereiding

Voordat je begint met beitsen, dien je met een aantal dingen rekening te houden. Om je op weg te helpen vind je hieronder vier stappen, zodat jij gericht te werk kunt gaan. Zorg altijd dat je hout goed droog en schoon is. Door het schoonmaken schuur je vuil niet in de oude verflaag, waardoor de verf beter hecht. 

Vuistregel om te onthouden: De eerste laag verdun je je beits met terpentine. Zo trekt deze beter in het hout. Alle volgende lagen beits je onverdund. 

 


Mochten er scheuren of gaten in het tuinhout zitten, repareer deze dan. Bij dekkende beits gebruik je houtrotvuller. Bij transparante beits maak je gebruik van kneedbaar hout. Vergeet na de reparatie niet nog even alles vlak te schuren!

Nu kun je de eerste laag aan gaan brengen. Om deze beter in het hout te laten trekken, verdun je de beits met terpentine. Zorg ervoor dat je altijd met de houtnerf meestrijkt en druppels meteen wegveegt. Na deze eerste laag laat je het hout 24 uur drogen.

Voordat je de tweede laag aanbrengt (uiteraard wanneer de eerste laag 24 uur gedroogd heeft) schuur je het hout nog even lichtjes. Hierna breng je een onverdunde, tweede laag aan.

Dit hoeft niet altijd. Nieuw, onbehandeld hout kun je een derde laag geven. Wanneer het hout al eens gebeitst is, volstaan twee lagen prima.

Gereedschap huren?

Heb jij voor je klus gereedschap nodig dat je niet aan wilt schaffen? Dan kun je dat ook bij ons huren! Denk bijvoorbeeld aan een schuurmachine. Kijk op de verhuurpagina voor de mogelijkheden.

Afhankelijk van het filiaal, hebben we een groot assortiment aan gereedschappen te huur. 
Deze kun je online reserveren en in de Praxis winkel ophalen.

Gereedschap huren