Koopadvies BBQ

 

Ben je op zoek naar een barbecue die helemaal past bij jouw wensen? Wij helpen je graag op weg om de juiste keuze te maken. In dit koopadvies leggen we je uit welke verschillende barbecues we hebben en wat de voor- en nadelen zijn per soort. Ook geven we je tips voor handige barbecuebenodigdheden en hoe je je barbecue het beste schoon kunt houden. 

Verschillende soorten barbecues

Zodra het lekker weer wordt, gaat er natuurlijk gebarbecued worden! Niets gezelliger dan lekker buiten eten met vrienden of familie. Er zijn verschillende soorten barbecues om uit te kiezen, waarvan we hierbij per soort de voor- en nadelen voor je op een rijtje zetten. 


Houtskool barbecue
  • De meest traditionele manier van barbecueën (aanmaken met aanmaakblokjes en houtskool)
  • Geeft een heerlijke barbecue geur- en smaak
  • Duurt langer om de barbecue op temperatuur te krijgen
  • Vraagt wat meer werk om schoon te houden

Gasbarbecue
  • Makkelijk in gebruik
  • Aan te maken met een tankje propaangas
  • Temperatuur is eenvourig te regelen door de knoppen
  • Doorgaans duurder dan houtskool-barbecues

Elektrische barbecue
  • Geschikt wanneer je wat minder ruimte hebt
  • Geen gedoe met houtskool of aanmaakblokjes
  • Alleen te gebruiken met elektriciteit
  • Het mist de herkenbare barbecue rooksmaak en -geur


Betonnen barbecue
  • Solide barbecue in steen of beton die lang meegaat
  • Bereid je eten op deze barbecue met hout of houtskool
  • Geeft een heerlijke barbecue geur- en smaak
  • Je moet langer de tijd nemen om de barbecue op temperatuur te krijgen
  • Niet makkelijk te verplaatsen

Keramische barbecue
  • De barbecue is gebaseerd op een oude, Japanse aardewerken oven
  • Je kunt er in garen, roken, roosteren of grillen
  • De warmte is makkelijk te regelen
  • Aanmaken met houtskool
  • Kwetsbaarder dan veel andere soorten barbecues

Rookoven
  • Geeft een heerlijke barbecue geur- en smaak
  • Te verwarmen met houtsnippers en houtskool
  • Geschikt om te roken én te grillen
  • Kan heel erg heet worden

Wat je moet weten over houtskool en briketten

Voor bepaalde soorten barbecues heb je houtskool of briketten nodig om de barbecue aan te maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor een houtskoolbarbecue, betonnen barbecue, keramische barbecue en een rookoven. Voor open barbecues gebruik je over het algemeen houtskool, omdat dit een hogere temperatuur bereikt dan briketten. Kies voor briketten als jouw barbecue een kap of deksel heeft. Briketten zijn wat duurder, maar ze branden wel langer en gelijkmatiger. Om de barbecue aan te steken start je met een aantal aanmaakblokjes onder de briketten of houtskool. Zorg dat er voldoende lucht bij kan. Je kunt hiervoor ook een brikettenstarter gebruiken. Als de vlammen van de aanmaakblokjes gedoofd zijn zullen de briketten of kolen gelijkmatig gaan branden. Verspreid ze goed over de oppervlakte van de barbecue en wacht ongeveer 20 minuten totdat de kolen of briketten wit zijn en je barbecue is klaar voor gebruik.

 

Wil je jouw vlees wat extra smaak geven? Probeer dan de Landmann houtsnippers die een extra aroma geven aan elk grillgerecht. Kies voor bijvoorbeeld voor Jeneverbes of Whisky-Eik

 


Hoe reinig ik mijn barbecue

Hoe reinig ik mijn barbecue

Het rooster komt in direct contact met het voedsel en moet daarom goed schoon zijn. Dit gaat gemakkelijk als het rooster warm is. Je kunt dat doen voor of na gebruik of beide keren. Voor gebruik verwarm je de barbecue voor en borstel het rooster dan schoon met een droge, stevige schoonmaakborstel. De hitte zorgt ervoor dat de aangekoekte restjes loslaten en steriliseert het rooster. Vet je rooster in voor gebruik. Op die manier blijft het voedsel niet aan het rooster plakken. Na gebruik gaat het reinigen op dezelfde manier. De metalen kom van een houtskoolbarbecue of de rechthoekige bak van een gasbarbecue reinigt zich gewoonlijk vanzelf tijdens het gebruik. De voedseldeeltjes die door het rooster zijn gevallen en het gestolde vet moeten wel worden verwijderd. De lekbak voor het vet kan gereinigd worden met een reinigingsmiddel of speciaal schoonmaakmiddel om het roet te verwijderen. 

Barbecue onderhoud