Ben je op zoek naar een boormachine, maar weet je nog niet welke boormachine het beste bij jou past? Bekijk ons koopadvies.
Sluiten
Advies en informatie nodig? Neem eens een kijkje op onze koopadviespagina over laminaat.
Sluiten

Zaagmachine advies en informatie

Welke zaagmachine past het beste bij jou en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een zaagmachine? Wij helpen je graag op weg!

Zaagmachines in verschillende soorten en maten

Bij het kopen van een zaagmachine is het goed om van tevoren te bedenken waar je de zaagmachine voor gaat gebruiken. Voor het op maat zagen van laminaat heb je namelijk een ander apparaat nodig dan voor het zagen van een gat in je keukenblad. Maar waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een zaagmachine? En welke soorten zaagmachines zijn er? Op deze pagina zetten we dit allemaal voor je op een rij. Zo maken we de keuze iets gemakkelijker.

Bekijk alle zaagmachines

De verschillende soorten zaagmachines

Voor bijvoorbeeld het verwijderen van een oude verflaag heb je een zwaardere zaagmachine nodig. Je kunt dan kiezen voor een bandzaagmachine en een excentrische zaagmachine. Het werken hiermee vereist wel wat vaardigheid, want beide zaagmachines kunnen zich ‘in het hout graven’.

Cirkelzaag

De cirkelzaag kent vele voordelen: de zaag werkt snel en nauwkeurig, is handzaam, geschikt voor grote platen en dikkere materialen en je kunt er hoek en verstek mee zagen. Waar je de cirkelzaag niet voor kunt gebruiken, is voor het zagen van bochten.

Decoupeerzaag

Voor bijvoorbeeld figuren zagen en hoeken afronden is een decoupeerzaag uitermate geschikt. De decoupeerzaag is erg gedetailleerd en wendbaar, waardoor je zowel rechte lijnen als bochten kunt zagen. Voor lange rechte zaagsneden is de decoupeerzaag minder geschikt.

Reciprozaag

Een reciprozaag is geschikt voor grof zaagwerk en tuinonderhoud, zoals het afzagen van metalen of kunststof buizen en dikkere takken. Ook is de reciprozaag ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen. Voor gedetailleerd zaagwerk is de reciprozaag een heel stuk minder geschikt.

Verstek / afkortzaag

Met een afkortzaag kun je heel nauwkeurig laminaat, houten balken en aluminium zagen. Dit kan recht, maar vaak ook schuin en in verstek. Zeer brede stukken zijn niet mogelijk om met een afkortzaag te zagen, evenals bochten.

Figuurzaagmachine

Een figuurzaagmachine zaagt nauwkeurig en snel de gewenste contouren in onder andere hout, plexiglas en plastic. Wil je kaarsrecht zagen of grovere objecten zagen, dan is een figuurzaagmachine niet geschikt.

Kettingzaag

Een kettingzaag gebruik je uitsluitend voor grof tuinonderhoud, bijvoorbeeld het zagen van haardhout en het omzagen van bomen.

Zaagtafel

Met een zaagtafel werk je zeer stabiel dankzij de combinatie van de tafel en het onderstel. Ook is het bij een zaagtafel mogelijk om brede en lange stukken te zagen. Je kunt hiermee dus laminaat in de breedte én lengte zagen, keukenkastjes op maat maken en met aluminium platen werken.

Tip: Bij zaagmachines is het extra belangrijk dat je veilig te werk gaat: draag beschermende kleding en een veiligheidsbril, zorg voor voldoende werkruimte, ondersteun het hout tijdens het zagen en haal de stekker na gebruik direct uit het stopcontact.

Waar moet je op letten bij een zaagmachine?

Snoer of accu

Gebruik je de zaagmachine veel buiten of vind je gereedschap met een snoer niet fijn werken? Kies dan voor een zaagmachine met accu. Een nadeel is wel dat een accu beperkt meegaat en je voordat je gaat klussen moet zorgen voor een opgeladen accu.

Vermogen

Hoe hoger het vermogen van de zaagmachine, des te krachtiger deze is. Vooral voor professioneel en regelmatig gebruik is het belangrijk hier rekening mee te houden.

Zaagblad

Hoe diep je maximaal kunt zagen met een zaagmachine hangt af van het formaat van je zaagblad. Bij sommige zaagmachines is slechts één formaat beschikbaar. Kijk daarom altijd goed of jouw zaagmachine een zaagblad heeft dat diep genoeg kan zagen voor jouw klus.

Pendelfunctie

Sommige zaagmachines zijn voorzien van een pendelfunctie. Hiermee blijft het zaagblad de beweging volgen. Hierdoor zaag je sneller, maar wel grover. Wanneer je nauwkeurig wilt zagen, moet je de pendelfunctie uitzetten.

Snelheidsregeling

Met een snelheidsregeling kun je een gewenste zaagsnelheid instellen. Voor hardere materialen is namelijk een lagere snelheid aan te raden en zachtere materialen kun je op hogere snelheid zagen.

Services voor zaagmachines

Thuisbezorgen

Laat je producten thuisbezorgen. Dat scheelt een hoop gedoe!