• NaN


Hulp per klus

Tegelen

Ga je binnenkort aan de slag met het tegelen van je badkamer, woonkamer, terras of toilet? Wij geven je passend advies voor iedere tegelklus.

Bekijk alle tegels


Tegelen: de voorbereiding

Wil je tegels leggen of zetten, maar weet je niet welke tegels je moet kiezen? Bekijk het productadvies tegels.

Tegelplan maken

Maak altijd een tegelplan voor je begint met tegels zetten. Een tegelplan is een schets van de ruimte met daarin de tegels getekend. Zo bepaal je vooraf hoe je de tegels wilt zetten. Zorg ervoor dat je de tegels zo intekent, dat je aan de randen minimaal 1/3e tegel overhoud.

Ondergrond voorbereiden

Maak de ondergrond schoon. Verwijder al het loszittende steen, verf of behang. Zorg er ook voor dat de ondergrond vlak is. Is dat nog niet het geval? Dan moet je eerst je muur stucen of vloer egaliseren.

Is de ondergrond vlak en schoon? Breng dan een primer aan. Let er op dat de primer geschikt is voor het type ondergrond dat je hebt. De primer zorgt voor een betere hechtlaag voor de tegellijm en biedt bescherming tegen vocht.

Volgorde tegels zetten

Begin altijd met het tegelen van de wand als je zowel de vloer als de wand gaat tegelen. Zo voorkom je dat er lijm- of voegmiddel op de vloertegels komt.


Tegels leggen: tegelkruisjes of leveling systeem?

Als je een wand gaat tegelen, wil je natuurlijk dat de tegels mooi strak op dezelfde hoogte komen te hangen. Er zijn twee methoden om dit te doen. Je kunt tegelkruisjes gebruiken of leveling systeem. Welke manier je gebruikt, hangt af van het soort en formaat tegels. 

Tegelkruisjes

Ga je kleine tegels leggen zoals mexicaanse of metrotegels? Dan zijn tegelkruisjes het handigst om te gebruiken. Deze plaats je in tussen de tegels om ze op hun plek te houden totdat de lijm is uitgehard. Daarna kun je ze weer verwijderen.

Bekijk alle tegelkruisjes

Leveling systeem

Gebruik je tegels die groter zijn dan 30 x 30 cm? Dan is een leveling systeem handiger. Je maakt dan gebruik van clips en wigs tussen de tegels om ze op hun plek te houden. In het stappenplan wand tegelen leggen we uit hoe je een leveling systeem gebruikt.

Bekijk alle leveling systeem artikelen


Tegelgereedschap huren

Vind je het zonde om voor één keer tegelen allerlei gereedschap te kopen? Huur dan gereedschap via onze verhuurservice van Boels. Reserveer je gereedschap makkelijk online en haal het op in de winkel.

Tegelgereedschap huren


Tegels laten leggen

Liever niet zelf je badkamer of terras tegelen? Laat het dan doen door een erkende vakman via onze montageservice voor een vaste prijs. Of ontvang 3 gratis offertes voor grotere klussen.

Bekijk onze montageservice

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten