• NaN

Alles over krijtverf

Met krijtverf geef je hout een matte, poederachtige uitstraling. De verf wordt vaak verward met schoolbordverf of kalkverf, maar is niet hetzelfde.

In dit advies leggen wij uit wat krijtverf is, hoe je het aanbrengt en wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Bekijk alle krijtverfWat is krijtverf?

Krijtverf is een dekkende, matte verf op waterbasis. Door het hoge gehalte aan krijt geeft de verf een poederachtig effect. Je brengt krijtverf makkelijk aan op hout, maar ook op muren, teracotta potten, fineer, MDF, karton en metaal. Maar op krijtverf kun je niet krijten. Dit kan wel op schoolbordverf.

Wat is het verschil tussen krijtverf en kalkverf?

Veel mensen halen kalkverf en krijtverf door elkaar. In kalkverf zit vooral veel kalk, terwijl in krijtverf vooral krijt zit. Hierdoor hecht krijtverf op vrijwel alle ondergronden zonder voor te strijken. Kalkverf hecht allene goed op steenachtige ondergronden. Wil je toch een andere ondergrond verven met kalkverf? Dan moet je een speciale primer gebruiken. Ook kan kalkverf niet makkelijk overgeschilderd worden.


Krijtverf aanbrengen

Voor je krijtverf aanbrengt

Op veel krijtverf staat dat je geen grondverf hoeft te gebruiken. Gebruik je blank hout? Dan raden wij aan om wel eerst 1 laag grondverf te gebruiken. Schuur ook je ondergrond licht op nadat je hem hebt ontvet. Zo blijft je schilderwerk langer mooi.

Krijtverf aanbrengen

Krijtverf aanbrengen werkt eigenlijk net als iedere andere verf aanbrengen. Moet je grote, vlakke stukken verven? Gebruik dan een roller. Voor kleine stukjes en hoeken gebruik je een kwast. Bij krijtverf blijven er meer strepen zichtbaar dan bij lak of muurverf. Dit geeft uiteindelijk de verf zijn authentieke uitstraling.

Krijtverf op behang

Wil je krijtverf aanbrengen op behang? Dat kan, als het behang nog in goede conditie is. Je kunt de krijtverf gewoon op het behang verven.

Hoe lang moet krijtverf drogen?

Een voordeel van krijtverf is dat het heel snel droogt. Krijtverf is gemiddeld al na 2 uur droog en kan je na ongeveer 6 uur opnieuw schilderen. Maar dubbelcheck deze verwerkingstijd altijd op de verpakking van de krijtverf.

Bekijk alle krijtverf


Krijtverf schoonmaken

Als je vlekken maakt op krijtverf kun je dit gemakkelijk wegpoetsen met een vochtige doek. Ook krassen of beschadigingen kun je wegwerken met een extra laagje krijtverf. De verf is ook licht afwasbaar. Je kunt de krijtverf dus verdunnen met water om de verflaag tranparanter te maken of helemaal te verwijderen.


Krijtverf bewaren

Je kunt krijtverf in gesloten blik het beste maximaal een jaar bewaren op een donkere plaats waar het koel is het vorstvrij. Omdat er geen oplosmiddel in zit, kan de verf namelijk makkelijk bevriezen. Krijtverf kan hierdoor ook iets indikken, je kunt de verf dan verdunnen met een beetje water. De verf hoort de structuur van yoghurt te hebben.

Bekijk alle krijtverf

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten