Groene aanslag verwijderen

Een klus die elk jaar terugkomt is het verwijderen van groene aanslag. 

Wij vertellen je hoe je groene aanslag verwijderd zonder schrobben. En hoe je omgaat met groene aanslag op tegels of hout. Zo is deze klus zo gedaan!

Bekijk alle hogedrukreinigers

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag is onkruid. Het is een natuurlijke groei van algen en mos. Door het afscheiden van bepaalde slijmen, kan de laag groene aanslag erg glad worden.

De groene aanslag ontstaat door een combinatie van het weer en de ondergrond. De bacterieën houden vooral van donkere en vochtige plekken. Daarom heb je vaak veel last van groene aanslag in het najaar of de winter. Ook groeien ze beter op poreuze of onregelmatige oppervlak zoals hout of (ruwe) stenen.


Groene aanslag verwijderen zonder schrobben

Groene aanslag verwijderen zonder te schrobben doe je op drie verschillende manieren:

- Met een hogedrukreiniger
- Met speciale schoonmaakmiddelen voor groene aanslag
- Met soda en groene zeep

Alle manieren zijn effectief tegen groene aanslag, maar hebben allemaal zijn eigen voor- en nadelen.


Met een hogedrukreiniger

Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger is de makkelijkste manier. Maar kan de ondergrond beschadigen. Ook maakt het de ondergrond ruwer, waardoor groene aanslag zich de volgende keer beter hecht.

Bekijk alle hogedrukreinigers


Met groene zeep en soda

Groene aanslag verwijder je ook makkelijk met lauwwarm water, groene zeep en soda. Een snelle en duurzamere oplossing.

Maak eerst de oppervlakte met groene aanslag nat. Vul vervolgens een emmer met water, 6 eetlepels groene zeep en 6 eetlepels soda. Dit sopje verdeel je over de groene aanslag en laat je een half uurtje inwerken.

Verwijder vervolgens de groene aanslag met een spons, borstel of bezem.


Met speciale schoonmaakmiddelen

Ook bestaan er speciale schoonmaakmiddelen voor groene aanslag. Deze zijn (vaak) op natuurlijke basis en weken de laag los. Hierna kan je de groene aanslag makkelijk verwijderen zonder te schrobben. Lees op de gebruiksaanwijzing hoe je het middel moet gebruiken.

Bekijk alle schoonmaakmiddelen voor groene aanslag


Met azijn of chloor

Een veelgehoorde oplossing voor het verwijderen van groene aanslag is azijn of chloor. Maar allebei de middelen zijn slecht voor de planten en dieren. De Rijksoverheid raad daarom af om azijn of chloor te gebruiken bij het bestrijden van onkruid.  Ook kan het je tegels of hout beschadigen.


Groene aanslag op tegels

Groene aanslag van tegels verwijderen met een hogedrukreiniger werkt heel goed. Wel worden tegels hierdoor ruwer, waardoor het makkelijker is voor groene aanslag om te hechten aan de tegels. Ook moet je goed opletten om de tegels niet te beschadigen.

Je kan groene aanslag ook verwijderen met lauwwarmwater en een speciaal schoonmaakmiddel, soda of groene zeep. 


Groene aanslag op hout

Op hout verwijder je groene aanslag met lauwwarm water en speciaal schoonmaakmiddel voor groene aanslag. Volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking om te zorgen dat je het gewenste resultaat krijgt. Een andere manier om groene aanslag van hout te verwijderen, is met soda en groene zeep. 

Ook kan je groene aanslag van hout verwijderen met een hogedrukreiniger. Dit brengt alleen - net als bij tegels - risico's met zich mee zoals beschadiging.