Wasmachine aansluiten

Nieuwe wasmachine gekocht of net verhuisd? En wil je weten hoe je zelf een wasmachine kunt aansluiten? Je leest het in dit stappenplan.

 • tijd
  20 Minuten
 • Kosten
  €36.98
 • stappen
  3
 • klusniveau
  1/5

Stap 1 | Afvoer wasmachine aansluiten

Bepaal de positie van de slanghouder, zodat deze netjes achter de wasmachine en dicht bij de afvoer zit. Zorg ervoor dat de afvoerslang recht naar beneden de afvoer in kan. Teken met een potlood af, waar deze moet komen.

In dit geval komt de slanghouder aan een stenen muur te hangen. Daarom gebruiken wij een klopboormachine en een universele plug en schroef om deze te bevestigen. Vraag advies in de bouwmarkt over welk bevestigingsmateriaal het beste geschikt is voor jouw situatie.

Doe de afvoerslang in de afvoerpijp. Doe daarna de afvoerslang in de houder en hang deze aan de schroef. De andere kant van de afvoerslang zit in de meeste gevallen aan de wasmachine vast. Is er bij jouw wasmachine geen vaste afvoerslang aanwezig? Raadpleeg dan de handleiding van je wasmachine voor het aansluiten van de afvoerslang.

Stap 2 | Aanvoerslang aansluiten

Je kunt nu de aanvoerslang aansluiten. Controleer of eventuele rubber ringen netjes en recht in de koppeling zitten en draai deze vervolgens vast. Daarna kun je de wasmachine aansluiten op de kraan. Dit doet je door de kant van de slang met het waterslot op de waterkraan aan te sluiten.

Het waterslot beschermd tegen waterschade wanneer de machine lekt. Controleer ook eerst hier de rubber ringen. Open nu de waterkraan en controleer beide aansluitingen op lekkage.

Stap 3 | Wasmachine aansluiten en stellen

Steek de stekker in het stopcontact. Let er op dat het stopcontact geaard is. Een geaard stopcontact herken je aan de twee metalen clipjes.

Zet de wasmachine op de gewenste plek en zorg voor een stabiele en vlakke ondergrond. Plaats een waterpas boven op de wasmachine. Stel indien nodig de wasmachine met de vier stelpootjes zodat deze goed recht staat.

Plaats trillingsdempers onder de pootjes van de wasmachine om trillingen en lawaai via de vloer tegen te gaan.