Traprenovatie met Cando Doe-Het-Zelf traprenovatie systeem

  • Kosten
    €155.84
  • stappen
    12

Stap 1

Zelf snel en eenvoudig een nieuwe trap creëren en jarenlang genieten van een stijlvol interieur? You can do it! Het Cando traprenovatie systeem is toepasbaar voor vrijwel alle dichte trappen. De overzettreden zijn verkrijgbaar in laminaat en onbehandeld eiken. De onderstaande instructiefilm en dit stappenplan laten zien hoe je met het unieke Cando Doe-Het-Zelf traprenovatie systeem moeiteloos je trap renoveert. De benodigdheden voor de Cando traprenovatie zijn: • Cando overzettreden van 100 bij 30cm voor de rechte traptreden. • En overzettreden van 130 bij 40cm voor de draaiende trap. • Bijpassende stootborden • De unieke Cando trapspin • Een zaag • Potlood • Rolmaat • Lange liniaal of rechte lat • Montage kit + kitpistool Voor je begint: Zet allereerst de trapspin in elkaar. Zie ook de bijgeleverde handleiding hiervoor. Verwijder vooraf de oude trapbekleding en eventuele lijmresten. Zorg dat de ondergrond schoon, vlak en droog is. De delen die in het zicht blijven kun je het best voor de renovatie schilderen. Tip: Gebruik bij het verwijderen van lijm lijmverwijderaar. Beginnen met de renovatie zelf: Plaats de trapspin op de oude trede en zet hem vast.

Stap 2

Plaats de trapspin op de treden van de trap en zet deze vast met de bijgeleverde schroeven.

Stap 3

Bepaal het exacte formaat en de vorm van de trede door in elke hoek een pen te plaatsen. Draai de pennen vast in de juiste positie zonder ze te verschuiven. Haal de trapspin los van de treden .

Stap 4

Plaats de trapspin op de overzettreden en verwijder de afstandhouders.

Stap 5

De overzettreden kan nu met behulp van de ingestelde trapspin op maat gemaakt worden.

Stap 6

Markeer met een potlood nauwkeurig de uiteinden van de pennen. En verbind de punten doormiddel van een lijn. (Gebruik hierbij een lat, liniaal of waterpas.)

Stap 7

Zaag met een hand of decoupeerzaag langs de getrokken lijnen. Het zagen dient altijd van bovenaf te gebeuren. Bij het zagen met een decoupeerzaag moet je gebruik maken van een duurzaag. Schuur de zaagranden een beetje op. En de eerste treden is klaar!

Stap 8

Controleer of de overzettreden goed past, en nummer deze. Zet dezelfde nummering op de traptreden. Zodat je achteraf makkelijk kunt zien welke overzettreden waar moet komen. De traptreden in de draai hebben vaak extra binnen en buiten hoeken. Voor het opmeten van deze treden worden de twee extra pennen in de trapspin gemonteerd, zodat op zes punten ingesteld kan worden.

Stap 9

Als alle overzettreden correct op maat zijn gemaakt, kan gestart worden met het opmeten van de stootborden. Meet de hoogte van de stootborden vanaf de overzettreden tot aan de onderkant van de volgende treden. De lengte kan het best door een keer van rechts tot een bepaald punt te meten en van links naar hetzelfde punt. (Gebruik bijvoorbeeld een rolmaat hiervoor.) Tel dit bij elkaar op, teken het stootbord af en zaag het op maat. Nog een tip: bevestig aan de achterkant van het stootbord een stuk tape om passing te vergemakkelijken.

Stap 10

Plaats nu alle overzettreden en stootborden op de trap en controleer nog een keer of alles goed past. Als alle overzettreden en stootborden correct op maat zijn gemaakt, kunnen ze vastgekit worden. Gebruik hiervoor montagekit. Trek kitstrepen op de traptreden. Zowel op de vlakke kant als op de neus. Let er op dat de kit goed verdeeld wordt en niet te dicht langs de randen aangebracht wordt. Plaats de overzettreden op de trap en druk deze stevig aan.

Stap 11

Bevestig nu alle overige treden en stootborden op dezelfde wijze. Hou er rekening mee dat de kit moet drogen voordat de treden belast mogen worden. Indien gewenst kunnen de voegen daarna dichtgezet worden met bijpassende kleurkit. Bovenaan de trap kan de overgang van de traprenovatie naar de vloerbedekking worden afgewerkt met een afwerklijst of een overgangsprofiel. Te zien op de onderstaande foto.

Stap 12

De traprenovatie laminaat wordt op bijna exact dezelfde wijze uitgevoerd als de traprenovatie voor onbehandeld eiken. Let op: er is één verschil. Bij het inmeten van de trap moet er een andere afstandhouder gebruikt worden. Dit omdat de neus van de laminaat treden 12mm dik is. Gebruik bij laminaattreden daarom de afstandhouders waarop 12mm staat. De overige stappen zijn exact gelijk als bij de traprenovatie met eiken overzettreden! Indien gewenst kun je voor het vergroten van de veiligheid een antislip strip aanbrengen. Hieronder zijn een before en twee after foto's te zien. Ook zijn er twee andere sfeerimpressies te zien.