• NaN

Zelf trap renoveren en bekleden

Is je trap versleten of toe aan een nieuwe look? Een traprenovatie kun jij gemakkelijk zelf! Ontdek hoe je zelf je trap kunt renoveren en bekleden met houten overzettreden en stootborden. In dit handige stappenplan leggen we uit welke materialen je nodig hebt en begeleiden je door het renovatieproces. Deze traprenovatie voeren we uit met een dichte trap. Liever je trap op maat laten maken? Dat kan binnen een paar stappen met onze trap op maat configurator

 • Tijd
  8 minuten
 • Kosten
  €157.39
 • Totaal aantal stappen
  7
 • Moeilijkheid
  3/5

Voorbereiding traprenovatie

Voordat je je trap kunt renoveren, moet je een aantal dingen voorbereiden. Omdat de traprenovatie plaatsvindt bij een dichte trap, is het belangrijk dat de traptreden en stootborden goed schoon zijn. Ligt er bijvoorbeeld tapijt op je trap? Zorg er dan voor dat je dit eerst netjes verwijdert. Verwijder hierbij ook alle nietjes en lijmresten. Gebruik hiervoor een platte schroevendraaier, een tang en een verfkrabber. Als de lijmresten erg hardnekkig zijn, kun je ook lijmverwijderaar of afbijtmiddel gebruiken.

Zowel bij een afgelakte trap als bij een gegronde trap begin je met ontvetten. Gebruik hiervoor een emmer lauw water en ontvetter. Neem met een spons de hele trap af. Wanneer je de hele trap hebt ontvet, laat je deze drogen en kun je hem schuren. Door je trap te schuren zal de lijm voor de traprenovatie uiteindelijk beter gaan hechten. Schuur de trap lichtjes met de hand. In dit stappenplan werken we met schuurpapier met een fijne korrel. Omdat er ook bij handmatig schuren veel stof vrijkomt, is het goed om een stofmasker te dragen.

Wil je naast de overzettreden de trap ook voorzien van een nieuwe kleur en deze dus verven? Verf dan eerst de trap en plaats daarna pas de overzettreden. Dit scheelt een hoop afplakwerk!

Stap 1 | Maat bepalen overzettreden

Bij een traprenovatie waarbij je de trap bekleedt met overzettreden, heb je een vaste volgorde. Deze volgorde werk je af per traptrede: meten, aftekenen op de overzettrede, de overzettrede op maat zagen en dit passen en eventueel bijzagen. Nu ga je de diepte en breedte van de traptrede opmeten. Dit doe je voordat je naar de winkel gaat. Er bestaan namelijk verschillende maten overzettreden: brede en smalle.

Om de juiste maat overzettrede te bepalen, heb je een rolmaat nodig en een trapspin. Er zijn vier onderdelen waarvan de maat bepaald wordt: de afwerklijst, de stootborden, de rechte treden en de schuine treden. Gebruik voor de rechte en schuine traptreden een trapspin, voor de stootborden en afwerklijst kun je de rolmaat gebruiken. Lees voor het instellen van de trapspin de gebruiksaanwijzing goed door.

Begin simpel en bepaal de maat van de rechte treden. Wanneer je de traptreden plaatst, druk je de trapspin stevig tegen de voorkant van de treden aan. Bepaal eerst de breedte met de naalden aan de buitenkant. Daarna ga je de hoeken bepalen door de naalden in de hoeken te plaatsen. Als er in elke hoek een naald zit, kun je eventuele overgebleven naalden gebruiken om tegen het stootbord aan te zetten. Controleer goed of alle naalden stevig vastgedraaid zijn. Haal de trapspin vervolgens voorzichtig weg van de trede. Nummer de treden en overzettreden, zodat je later nog weet welke overzettrede bij welke trede hoort. Doe dit bij de overzettreden aan de onderkant. Bij schuine treden gebruik je alle pinnen van de trapspin. Elke pin geeft een hoek van de trede aan.

Zorg ervoor dat de net gekochte traptreden ten minste 48 uur kunnen acclimatiseren in de ruimte waar de trap zich bevindt.

Stap 2 | Maat aftekenen

Nadat je de maat hebt bepaald, ga je deze aftekenen op de overzettrede. Plaats de trapspin op de overzettrede en zorg ervoor dat deze stabiel ligt. Je kunt hiervoor het beste een workmate gebruiken. Markeer de plaatsen van de naalden en verbind deze punten met een liniaal.

Stap 3 | Overzettreden op maat zagen

Je gaat nu de overzettreden op maat zagen. Gebruik een cirkelzaag en een geleiderail, zodat je zeker weet dat er rechte lijnen gezaagd worden. Plaats de geleiderail op het gedeelte van de overzettrede dat op de trap komt. Doe je dit niet, dan kan de dikte van het zaagblad ervoor zorgen dat de overzettrede te klein wordt. Ook is het belangrijk de diepte van de cirkelzaag in te stellen. Je wilt niet te diep zagen, maar wel diep genoeg. Leg voor de zekerheid twee latjes op de workmate, zodat je deze niet beschadigt als je per ongeluk te diep zaagt. Heb je een invalzaag? Zorg er dan ook voor dat deze eerst volledig op toeren kan komen voordat je gaat zagen. Zo beperk je de kans dat de zaag vastslaat in het hout. Zaag de grote delen van de overzettrede af met de cirkelzaag. Zaag de overige kleine hoekjes weg met een decoupeerzaag.

Controleer of de op maat gemaakte overzettrede past en zaag deze bij als dat nodig is. Schuur voor een mooie afwerking de randjes van de overzettrede met een fijne korrel.

Zaag en controleer de treden individueel. Bij de volgende stap lijm je de overzettreden allemaal tegelijk vast op de trap. 

Stap 4 | Overzettreden vastlijmen

Voordat je de overzettreden gaat vastlijmen is het goed om de traptreden van te voren nog een keer goed af te stoffen. Begin bovenaan met het vastzetten van de overzettreden. Er zijn twee manieren om de trap te bekleden met overzettreden. De eerste manier is dat je steeds een overtrede plaatst met daarna een stootbord. De tweede manier is om eerst alle overzettreden te plaatsen om vervolgens de volgende dag de stootborden te plaatsen. Bij allebei de opties is het belangrijk dat je niet over de treden heen loopt die net gekit zijn. 

Controleer voordat je de treden plaatst de nummers die je eerder hebt opgeschreven. Verdeel vervolgen de kit over de traptreden en plaats de overzettreden hierop. Druk de overzettrede stevig aan en controleer of er geen overtollige kit uit de hoeken komt. Is dit wel het geval? Haal dit dan weg voor het opdroogt.

Stap 5 | Stootborden en afwerklijsten op maat zagen en plaatsen

Zodra de lijm gedroogd is, ga je de stootborden en afwerklijsten op maat zagen. Meet de hoogte van het stootbord aan beide kanten op, omdat de vloer en/of de trap wat scheef kan lopen. Zo weet je zeker dat het stootbord past. Werk, net als bij de overzettreden, stootbord voor stootbord. Zaag het stootbord op maat met de cirkelzaag met geleiderail. Controleer of het stootbord past en schuur vervolgens de kanten mooi af. Nadat alle stootborden op maat zijn gemaakt, kun je ze allemaal tegelijk plaatsen met kit.

Als alle stootborden geplaatst zijn, is het tijd om de afwerklijsten op maat te maken. Controleer de maat van de afwerklijst. Teken de zaaglijnen recht af met een winkelhaak. Zaag vervolgens de afwerklijst op maat met een ijzerzaag. Eventuele oneffenheden verwijder je met een ijzervijl of een schuurpapiertje. Ook hier geldt dat je eerst checkt of alles past, voordat je de afwerklijst vastzet met kit.

Stap 6 | Afkitten gerenoveerde trap

Er zijn verschillende kleuren kit verkrijgbaar. Kies een kit die past bij de kleur van je overzettreden. Kit de naden af. Spray de naden in met een plantenspuit met groene zeep. Zo blijft het niet plakken. Strijk de overtollige kit glad met een kitplaatje.

Zelf je trap renoveren, zo doe je dat!

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten