Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

 • Inloggen
 • NaN

Tochtstrip plaatsen

Wil je zelf aan de slag met het plaatsen van tochtstrips op je ramen en deuren? Goed plan! In ons stappenplan lees je stap voor stap hoe je dit aanpakt.

In je huis wil je zoveel mogelijk warme lucht binnen houden en de kou buiten. Het plaatsen van tochtstrips en tochtband zorgt voor een aangenaam leefklimaat en helpt met het laag houden van je energierekening. Meer willen weten over het verduurzamen van je woning? Bekijk dan onze duurzaam pagina.

 • tijd
  30 Minuten
 • Kosten
  €32.76
 • stappen
  4
 • klusniveau
  1/5

Voorbereiding

Als je wil weten waar de tocht vandaan komt, kun je dit eenvoudig bepalen door een kaars in een ruimte te zetten. Aan het wapperen van de vlam kun je zien waar de tocht je huis in komt.

Let erop dat er verschillende diktes aan tochtstrips en tochtband verkrijgbaar zijn. Om te weten welke dikte je nodig hebt sluit je het raam of de deur en meet je de dikte van de kier bij het kozijn. Bij te dikke tochtwering zal zullen ramen en deuren niet goed sluiten, en bij te dunne tochtwering zal er tocht binnen blijven komen.

Voordat je het materiaal gaat halen meet je eerst de volledige lengte van de kozijnen die je wil voorzien van tochtwering. Zo weet je precies hoeveel meter tochtwering je moet halen.

Stap 1 | Kozijnen schoonmaken en ontvetten

Het ontvetten van kozijnen is met name belangrijk bij plakstrips. Toch wordt aangeraden om ook bij het plaatsen van tochtwering zonder plakstrips de kozijnen te ontvetten. Als de tochtwering er eenmaal tegenaan zit kom je er namelijk niet meer bij.

Stap 2 | Tochtwering op maat maken

Een tip vooraf, zorg ervoor dat je één gedeelte van het kozijn uit één tochtstrip. Zo voorkom je dat er ruimte ontstaat door twee delen van de tochtstrip op elkaar aan te laten sluiten. Iedere onderbreking kan ruimte geven voor tocht.

Begin bij tochtstrips met het opmeten van de lange delen van het kozijn aan de binnenkant. Controleer of deze even lang zijn. Wees er zeker van dat je het hele kozijn goed opmeet, anders kan er ruimte ontstaan voor tocht. Als het kozijn aan weerskanten even lang is kun je de eerste twee delen op maat zagen. Herhaal hetzelfde voor de korte delen van het kozijn.

Tochtband hoef je vooraf niet op maat te maken.

Stap 3 | Tochtstrip en tochtband bevestigen

Bij het monteren van de tochtstrips aan het kozijn kun je het beste de deur of het raam dichttrekken om vervolgens aan de binnenkant de tochtstrip tegen het kozijn te plaatsen en helemaal tegen de deur te duwen. Zet vervolgens een markering(en) met een potlood aan de achterkant van de tochtstrip zodat je weet waar de rand van de tochtstrip loopt.

Zet de tochtstrip vervolgens vast met spijkers en een hamer.

Het voordeel van tochtband ten opzichte van tochtstrips is dat het heel eenvoudig te monteren is. Het enige wat je nodig hebt is tochtband en een afbreekmes. Tochtband is van zichzelf vrij breed maar er lopen afscheurbare banden naast elkaar. Je kunt dus heel makkelijk de juiste breedte afscheuren.

Haal de plakbescherming aan de achterkant een stukje los en plak dit goed bovenin het kozijn vast. Haal de tochtband stukje bij beetje los en plak deze vervolgens naar onderen toe vast. Als je bij de hoek van het kozijn aankomt kun je de tochtband met een afbreekmes afsnijden. Druk de geplaatste tochtbanden op het einde nog een keer stevig aan.

Je kunt controleren of het nog tocht door weer een kaars bij het raam of de deur te plaatsen. Wappert de vlam niet meer? Dan is de ruimte tochtvrij.

Let op het type kozijn dat je hebt, bij houten kozijnen bevestig je eenvoudig met spijkers. Heb je kunststof kozijnen, ga dan voor tochtwering met een plakstrip.

dit heb je nodig

1
1
1
Sencys tochtband schuim multi 10m
12,9911,69
Sustainability long long text <a href="#" target="_blank">out link</a>
Buy
1
Baseline tochtstrip wit 6m
5,49
Vaste lage prijs
Sustainability long long text <a href="#" target="_blank">out link</a>
Buy
bestel in een keer voor €
32,76
koop alle materialen

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten