Zelf stucen: hoe doe je dat?

Zelf stucen vergt wat aandacht. Oefening baart kunst. Het is daarom handig het eerst eens rustig te proberen op een kleine wand.

  • Kosten
    €64.15
  • stappen
    9

Stap 1

Wat heb je nodig om zelf te kunnen stucen: 
- Gips
- Stucprimer (of betonkontakt voor betonnen muren)
- Afplaktape
- Stucloper
- (optioneel) Stucprofiel voor de hoeken

Daarnaast heb je nog wat gereedschap nodig:
- Een (witte) speciekuip
- Mixer
- Opzetbord
- Spacmes
- Schuubord
- (Bouw)Emmer
- Troffel
- Huishoudtrap
- Spons

Maak het gereedschap na gebruik direct schoon met water. De metselkuip kun je met water en een oude borstel schoonmaken.

Stap 2

Breng voordat je begint met stucen een goed dekkende laag stucprimer aan. Bij betonnen wanden gebruik je betoncontact.

Zorg ervoor dat de primer goed droog is voordat je begint met stucen. Terwijl de primer droogt, kun je alvast alle kozijnen, plafonds en andere wanden afplakken met tape. Rol op de grond de stucloper uit en plak deze vast.

Stap 3

Het gips aanmaken.

Zorg dat de stuckuip schoon is en giet het gips voorzichtig in de kuip. Pas op dat je hierbij niet teveel stof laat ontstaan. Controleer op de verpakking de voorgeschreven verhouding en voeg vervolgens het water toe. Gebruik een mixer om het geheel goed te mengen. Neem hier voldoende tijd voor, om zo klontvorming te voorkomen.

Tip: maak het gips niet te dun maar ook zeker niet te dik. Een dikke massa droogt sneller en is moeilijk te smeren.

Stap 4

Stucnaalden plaatsen.

Als je gips klaar is, kun je de stucnaalden plaatsen. Die plaats je in de buitenhoeken. Knip daarvoor de stucnaalden op de juiste lengte en breng gips aan op de plek waar je de stucnaalden gaat plaatsen. Plaats vervolgens de stucnaald en verwijder overtollig gips. Gebruik ook je waterpas om af te stellen. Staat alles recht? Plaats dan ook de andere stucnaalden.

Stap 5

Zo, nu kun je dan echt beginnen met stucen. Breng met je troffel het gips aan op het raapbord. Let erop dat je deze niet helemaal volschept.

Zet op ongeveer 40 cm van de hoek de stucspaan op de wand en houd deze onder een hoek van ongeveer 25 graden. Smeer dan het gips naar boven uit, tot het blad leeg is. Werk zo door op de muur tot je bij de hoeken komt.

Stap 6

Wand en plafondaansluitingen.

Je bent op ongeveer 40 cm van de hoek begonnen. Zet de spaan onder een vrij haakse hoek van 45 tot 60 graden op het deel van de muur waar je al gestuced hebt. Strijk nu een stuk over de muur zodat ere een bescheiden hoeveelheid stuc op de spaan blijft zitten. Zet nu het blad onder een kleine hoek, dus relatief plat tegen in de hoekaansluiting. Zet wat druk en smeer het vanuit de hoek uit. Herhaal dit tot je alle hoeken, kozijn- en plafondaansluitingen gehad hebt. Zorg ervoor dat je een gelijke dikte bereikt als op de rest van de muur.

Stap 7

Als