• NaN

Zelf stucen: hoe doe je dat?

Zelf stucen vergt wat aandacht. Oefening baart kunst. Het is daarom handig het eerst eens rustig te proberen op een kleine wand.

  • Kosten
    €79.55
  • stappen
    9

Stap 1

Wat heb je nodig om zelf te kunnen stucen: 
- Gips
- Stucprimer (of betonkontakt voor betonnen muren)
- Afplaktape
- Stucloper
- (optioneel) Stucprofiel voor de hoeken

Daarnaast heb je nog wat gereedschap nodig:
- Een (witte) speciekuip
- Mixer
- Opzetbord
- Spacmes
- Schuubord
- (Bouw)Emmer
- Troffel
- Huishoudtrap
- Spons

Maak het gereedschap na gebruik direct schoon met water. De metselkuip kun je met water en een oude borstel schoonmaken.

Stap 2

Breng voordat je begint met stucen een goed dekkende laag stucprimer aan. Bij betonnen wanden gebruik je betoncontact.

Zorg ervoor dat de primer goed droog is voordat je begint met stucen. Terwijl de primer droogt, kun je alvast alle kozijnen, plafonds en andere wanden afplakken met tape. Rol op de grond de stucloper uit en plak deze vast.

Stap 3

Het gips aanmaken.

Zorg dat de stuckuip schoon is en giet het gips voorzichtig in de kuip. Pas op dat je hierbij niet teveel stof laat ontstaan. Controleer op de verpakking de voorgeschreven verhouding en voeg vervolgens het water toe. Gebruik een mixer om het geheel goed te mengen. Neem hier voldoende tijd voor, om zo klontvorming te voorkomen.

Tip: maak het gips niet te dun maar ook zeker niet te dik. Een dikke massa droogt sneller en is moeilijk te smeren.

Stap 4

Stucnaalden plaatsen.

Als je gips klaar is, kun je de stucnaalden plaatsen. Die plaats je in de buitenhoeken. Knip daarvoor de stucnaalden op de juiste lengte en breng gips aan op de plek waar je de stucnaalden gaat plaatsen. Plaats vervolgens de stucnaald en verwijder overtollig gips. Gebruik ook je waterpas om af te stellen. Staat alles recht? Plaats dan ook de andere stucnaalden.

Stap 5

Zo, nu kun je dan echt beginnen met stucen. Breng met je troffel het gips aan op het raapbord. Let erop dat je deze niet helemaal volschept.

Zet op ongeveer 40 cm van de hoek de stucspaan op de wand en houd deze onder een hoek van ongeveer 25 graden. Smeer dan het gips naar boven uit, tot het blad leeg is. Werk zo door op de muur tot je bij de hoeken komt.

Stap 6

Wand en plafondaansluitingen.

Je bent op ongeveer 40 cm van de hoek begonnen. Zet de spaan onder een vrij haakse hoek van 45 tot 60 graden op het deel van de muur waar je al gestuced hebt. Strijk nu een stuk over de muur zodat ere een bescheiden hoeveelheid stuc op de spaan blijft zitten. Zet nu het blad onder een kleine hoek, dus relatief plat tegen in de hoekaansluiting. Zet wat druk en smeer het vanuit de hoek uit. Herhaal dit tot je alle hoeken, kozijn- en plafondaansluitingen gehad hebt. Zorg ervoor dat je een gelijke dikte bereikt als op de rest van de muur.

Stap 7

Als je klaar bent met stucen, laat je de wand eerst licht drogen. Daarna begin je met afmessen. Gebruik hiervoor het spackmes om de wand zo vlak mogelijk te krijgen. Egaliseer verdikkingen en vul kuilen op, nu kan het nog!

Gooi het overtollige gips in de kuip of de lege gipszak. Doe niet teveel in een keer, maar werk steeds kleine stukjes bij. Probeer de wand keer op keer vlakker te krijgen. Als je dit goed doet, zul je merken dat het steeds zwaarder wordt om het gips te verdelen. Herhaal deze handeling tot de toplaag van je stucwerk glad is.

Gun dan het gips goed de tijd om te drogen. Er zullen vast nog wat oneffenheden zijn, maar in principe is je wand behangklaar. Ga je verven? Dan zul je de muur nog iets verder moeten afwerken.

Tip: je kunt grote oppervlakken met een lange rij afrijen (messen) om een zo vlak mogelijk resultaat te krijgen.

Stap 8

Wand sausklaar maken.

Maak met behulp van een natte spons of met een spuitfles met water de muur vochtig. Zet dan het spackmes of stucspaan onder een hoek van ongeveer 75 graden ten opzichte van de wand en mes de wand zo strak mogelijk af. Door de druk komt er mogelijk wat vloeibaar gips van de wand, gebruik dit dan om eventuele gaatjes en strepen weg te werken. Ga zo door tot de wand helemaal egaal is.

Is de wand glad? Verwijder dan het afplaktape. Laat de wand nog wel even goed drogen. Donkere plekken betekenen dat het nog vochtig is, als het droog is, worden ze vanzelf lichter.

Stap 9

Dit was het stappenplan!

Je kan beginnen met je klus. Veel succes ermee!

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten