• NaN

Radiator aansluiten

In dit stappenplan laten we zien hoe je een radiator plaatst. Hierbij gaan we er van uit dat de oude radiator al verwijderd is. Is dat niet zo? Bekijk dan ons stappenplan radiator vervangen.

 • Kosten
  €113.79
 • stappen
  5
 • klusniveau
  2/5

Stap 1: Onderdelen op de radiator aansluietn

Pak je nieuwe radiator voorzichtig uit. Pas op dat je niet met een mes de radiator zelf beschadigd. Plaats daarna de radiatorkraan en het onderblok op de nieuwe radiator. Meestal moet je deze onderdelen apart aanschaffen en zitten deze niet bij de radiator. Monteer daarna ook de ontluchter, blindstop en het aftapkraantje op de radiator. Vergeet hierbij de Teflontape niet. Anders loop je het risico dat het langs de schroefdraad gaat lekken.

Stap 2: Radiator in de beugels plaatsen

Controleer daarna of de leidingen op de juiste plek zitten voor de nieuwe radiator. Zo niet, dan moet je deze inkorten of verleggen voordat je de radiator kan aansluiten. Meet de hoogte vanaf de grond en de diepte vanaf de muur. Kijk daarna of dit klopt met de afmetingen van de radiator.
Zitten de leidingen op de goede plek? Monteer dan de beugels waar je de radiator in plaatst. Maak ze (met pluggen) vast aan de muur en controleer of de beugels waterpas hangen. Plaats hierna de radiator in de beugels.

Stap 3: Leidingen op maat snijden

Schuif de radiator naar de leidingen. Zet hem een klein beetje vast, zodat je hem hierna nog kan verschuiven om de goede positie te bepalen. Nu is het tijd om de leidingen op maat de snijden. Bepaal de lengte die de leidingen moeten hebben en zaag de buis op maat met een ijzerzaag. Ontbraam de leiding voordat je hem op de radiator aansluit.

Stap 4: Radiator aansluiten aan leidingen

Sluit de aan- en afvoer aan de radiator aan doormiddel van knelfittingen. Draai deze goed, maar niet te strak aan. Controleer hierna alle verbindingen. Zit alles goed? Plaats dan als laatste de radiatorknop op de radiator. Je radiator is nu aangesloten.

Step 5: Systeem vullen na radiator aansluiten

Nu het radiator aansluiten is gelukt, hoef je alleen nog maar het systeem opnieuw te vullen. Controleer altijd eerst of alle aftapkranen en ontluchters dicht staan. Monteer daarna een slang op het vulpunt van je CV-ketel en koppel hem aan de waterkraan. Draai de kraan open en vul het systeem tot de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar aangeeft. 

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten