• NaN

Betonnen plantenbak maken

In dit stappenplan leggen we stap voor stap uit hoe je zelf een betonnen plantenbak kunt maken. Ook vertellen we je welk gereedschap en welke materialen je nodig hebt, zodat je gelijk aan de slag kunt.

 • tijd
  3 Uur
 • Kosten
  €97.88
 • stappen
  4
 • klusniveau
  2/5

Stap 1 | Hout op maat

Het hout wat je voor deze klus nodig hebt kun je op maat laten zagen in de bouwmarkt of op maat bestellen. Volg hiervoor de zaaglijst.

Stap 2 | Mal voorbereiden

De mal bestaat uit 2 bakken, een binnenste en buitenste bak. We beginnen met het monteren van de binnenste bak. Pak hiervoor 4 latjes. Boor 2 schroefgaten voor per lat en schroef deze vast aan het uiteinde van het meubelpaneel. Doe dit twee keer. Schroef nu de lange en korte meubelpanelen aan elkaar vast. Gebruik hiervoor ook twee schroeven per lat.

Plaats als laatst de bodem in de bak. Boor hier ook twee latjes voor en schroef deze vast in de bak. Markeer op de bodem van de buitenste bak waar de binnenste bak vastgeschroefd moet worden. Zo bepaal je de dikte van de betonnen plantenbak. In dit stappenplan gaan we voor een dikte van 5 cm. Markeer nu de dikte van het meubelpaneel en boor de gaten voor. Zet het meubelpaneel op de bovenkant van de binnenste bak. Schroef vervolgens deze vast aan elkaar met voldoende schroeven. Draai nu de bak om en boor 9 mm van de randen af, voor. Draai de schroeven in de voorgeboorde gaten en plaats de wanden op de bodem. Schroef deze nu vast.

Zet de lange plank op de boorgaten en schroef deze vast. Herhaal dit voor alle zijkanten van de buitenste bak. Schroef ook de zijkanten aan elkaar vast. Gebruik als laatst tape om de bak te verstevigen.

Stap 3 | Beton aanmaken en gieten

Zaag nu twee stukken uit de elektrabuis. Deze gebruik je als waterafvoer. Zaag ook de metalen staaf in drie stukken. Deze plaats je ter versteviging van de bodem.

Leg een zeil of een paar vuilniszakken op de grond neer zodat je geen vlekken maakt. Tip! Doe handschoenen aan.

We gaan nu beginnen met het beton aanmaken. Kijk op de verpakking voor de juiste verhouding water en mortel. Tip: Giet altijd eerst water in de emmer en voeg daarna de mortel toe. Dit zorgt ervoor dat er geen mortel aan de bodem van de kuip blijft plakken bij het mixen.

Meng het geheel met een mixer tot een egale en klontvrije massa. Giet het beton in de mal. Het kan zijn dat je meer beton nodig hebt, maak meer aan indien nodig. Plaats de metalen latten in het beton en bedek deze met het beton.

Sla met een rubberen hamer op de zijkanten van de mal om lucht uit het beton te slaan. Strijk het beton glad en plaats de buizen in het midden van het beton. Het beton moet nu uitharden. Bekijk de verpakking voor meer informatie.

Stap 4 | Mal verwijderen

Na het uitharden van het beton, Snijd je de buizen af en schuur deze totdat ze niet meer uitsteken.

Kantel de betonnen plantenbak zodat je de mal kan verwijderen. Let op, de betonnen plantenbak is erg zwaar. Vraag of iemand je hierbij kan helpen. Til vanuit je knieën en nooit vanuit je rug. Verwijder de schroeven en haal de mal uit elkaar.

Nu is het tijd om de bak te vullen. Vul de bak met hydrokorrels, potgrond en de plantjes..

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten