Plantenbak van beton maken

 • tijd
  3 Uur
 • Kosten
  €116.99
 • stappen
  12
 • klusniveau
  2/5

Step 2

Zaag uit het betonplex de onderkant en de zijkanten voor de bekisting. - 80 x 30 cm (2x) - 40 x30 cm (2x) - 80 x 50 cm (1x) Zaag 2 stuken van 90 cm uit het balkje.

De plantenbak van beton in dit stappenplan heeft de buitenmaten 80 x 35 x 30cm (lxbxh). 

Step 3

Schroef 1 balkje aan de lange zijkant van de bodemplaat vast en schroef hier 1 lange zijkant aan vast. Schroef het 2e balkje en de 2e lange zijkant vast op de bodemplaat met een tussenruimte van 35 cm.

Step 4

Schroef de 2 korte zijkanten vast aan de bekisting zodat het geheel dicht wordt. Het kan verstandig zijn om voor te boren zodat het hout van de lange zijkanten niet splijt.

Step 5

Snij met een stanleymes 5 stukken van 70 x25 cm uit de hardschuim platen, de platen die hier gebruikt zijn hebben een dikte van 5 cm. Lijm de 5 platen op elkaar met de montage kit zodat je een blok hardschuim krijgt.

Step 6

Doe op de bodem van de bekisting montagelijm en leg het blok schuim in de bekisting. - Zorg dat er rondom 5 cm ruimte is. - Zorg ook dat er 5 cm ruimte is vanaf de bovenkant van de bekisting tot het schuimblok. Laat de lijm goed drogen zodat het blok schuim goed vast zit en niet meer kan verschuiven. TIP: Je kan van onderen naar binnen door de bodem een viertal schroeven maken die een paar cm door de bodem naar binnen steken. Druk hier het blok schuim op. Dit zal mogelijk verschuiven van het blok schuim nog extra tegen gaan.

Step 7

Maak het beton zoals op de verpakking staat aangegeven. Voor de plantenbak met deze maten heb je ca. 3 zakken van 18 kg nodig.

Step 8

Schep het beton met de troffel of giet het in de open ruimtes rondom het schuim. Zorg er met een latje voor dat het beton overal gelijkmatig verdeeld wordt.

Step 9

Als de randen goed opgevuld zijn met het beton, kun je ook de ruimte bovenop het blok schuim gaan opvullen met het beton. Plaats de bodemplaat (resthout) van de plantenbak in het beton (hier komen later de zwenkwielen aan vast) en werk het geheel af met beton zoals op de laatste foto te zien is. Door een aantal schroeven door de bodemplaat heen te schroeven en deze naar beneden toe in het beton te drukken zal er een nog betere hechting ontstaan tussen de plaat en het beton.

Step 10

Laat het beton minimaal 24 uur goed uitharden! Als het beton uitgehard is kun je de bekisting verwijderen.

Step 11

Monteer de 4 zwenkwielen op de hoeken van de bodemplaat aan de onderkant van de plantenbak met schroeven.

Step 12

Draai de plantenbak om en verwijder het schuim uit de binnenkant.

Step 13

Je betonnen plantenbak is nu klaar.