Maak je eigen tuinstoel

  • Tijd
    3 minuten
  • Totaal aantal stappen
    8

Stap 1

Zelf een tuinstoel maken is leuk en met de juiste stappen helemaal niet moeilijk. Materialen - 3x balk vuren 44 x 94 x 3000mm - 4x plank vuren 18 x 93 x 2100mm - 58 schroeven 5x50 - 14 schroeven 6x80 - 4 schroeven 6x180 Zagen: Zaag aan de hand van de zaaglijst alle onderdelen van de stoel (in totaal 20 stuks). Bij de meeste Praxis vestigingen is het mogelijk om het hout voor te zagen. Informeer bij de Praxis bij jou in de buurt dit mogelijk is.

Stap 2

Zitframe: Gebruik een decoupeerzaag en zaag de hoeken van balk A zoals aangegeven in de zaaglijst. Je krijgt nu een hoek van 90 graden. Plaats tussen de balken (A) de dwarslatjes ( B).Boor in de balken A in totaal vier gaten. Bevestig vervolgens de balken B met de schroeven (80mm). Plaats het achterste dwarsbalkje zo, dat deze onder een hoek van 8 graden naar achter helt. De hoek van zitvlak en rugleuning is dan 98 graden. Bekijk de zaaglijst voor een beter beeld.

Stap 3

Zitvlak: Plaats de planken F ( 6x) zoals op tekening aangegeven. De ruimte tussen de plankjes is 8mm. Markeer eerst waar de schroeven komen. Boor dan voor en plaats de schroeven. Gebruik een boormal om alle schroeven (50mm) mooi te plaatsen.

Stap 4

Rugleuning: Plaats de planken (G) onder aan de achterste dwarsbalk. Gebruik vier schroeven (50mm) per plank. De ruimte tussen de planken is 6mm.

Stap 5

Voorpoten: Om de hoek van 18 graden van de zitting te krijgen, plaats je twee planken hulphout van 27cm lang onder de voorrand. Schroef (80mm) vervolgens aan beide kanten de poten vast aan het zitframe.

Stap 6

Armleuningen: Verbind de balken D en E aan elkaar met twee schroeven (van 180mm aan beide kanten). Je krijgt nu een U vorm. Gebruik hulphout van 51cm om de armleuningen te plaatsen. Plaats de U vorm op de vier poten en schroef (80mm) deze vast aan de voorste poten (niet aan de achterste poten). Markeer op de planken G een rechte lijn waar de schroeven komen. Schroef (50mm) vervolgens de planken aan het dwarsbalkje.

Stap 7

Ronding rugleuning: Bijna Klaar! Plaats in de middelste plank (G) een spijker. Wikkel touw eromheen en teken de cirkelboog af. Zaag vervolgens met een decoupeerzaag de planken G rond. Tik in de middelste plank van de rugleuning tussen de twee schroeven een spijkertje waar je met een touwtje een cirkelboog bovenaan de rugleuning kunt trekken. Deze boog zaag je dan met de decoupeerzaag rond. Even schuren en klaar.

Stap 8

Extra's: Wil je de stoel oppimpen? Kijk dan bij: https://www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/speciale-armleuning-of-bekerhouder-in-de-armleuning-van-je-tuinstoel Hier zie je hoe je speciale armleuningen kunt maken en/of een een bekerhouder kunt maken in de leuningen. Voor de kinder variant zie ook: https://www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/maak-je-eigen-tuinstoel-speciaal-voor-de-kinderen. Voor de bredere variant, het tuinbankje zie ook: https://www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/maak-je-eigen-tuinbankje Veel maakplezier!