• NaN

Lattenwand maken met houten latjes

Geef een stijlvolle uitstraling aan je huis door houten latjes aan de muur te monteren. In deze video leggen we stap voor stap uit hoe je een houten lattenwand maakt.

 • tijd
  4 Uur
 • Kosten
  €177.05
 • stappen
  5
 • klusniveau
  3/5

Stap 1 | Muur voor lattenwand voorbereiden en verven

Voordat je houten latjes op de wand monteert, is het aan te raden om eerst je muur te verven in de kleur die jij wilt. Verf het gedeelte van de muur dat je niet gaat bekleden met de houten latjes. 

Vervolgens is het belangrijk om de muur goed af te stoffen, zodat de lijm straks goed gaat hechten. Zorg er ook voor dat er geen oneffenheden op of in de muur zitten. 

Stap 2 | Meet en ontwerp de lattenwand

Meet eerst de totale breedte en hoogte van de muur op waar je de houten latjes op gaat monteren. Met één paneel bedek je een stuk muur van 30 breed en 260 cm hoog. 

Vervolgens kun je het ontwerp van je muur gaan bepalen. Houdt hierbij rekening met of je de hele muur gaat bekleden of slechts een daar daarvan. Ook kun je voor verschillende soorten looks kiezen. De latten panelen voor de lattenwand zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. 

Stap 3 | Houten latten op maat zagen

Teken de gewenste hoogte af op de latten panelen. Tip: Zorg dat er een klein beetje ruimte zit tussen het paneel en het plafond en de plint of vloer.

Teken de maat aan beide zijdes van het paneel af. Plak tape over de afgetekende lijn, dit om versplinteren tijdens het zagen van de houten latjes te voorkomen. Zet een lijn met behulp van de waterpas of winkelhaak over de tape. Zaag met een decoupeerzaag of handzaag de houten latten op maat. 

Hou rekening met eventuele objecten op de muur, deze moet je gaan uitsparen in de panelen. Meet de uitsparing nauwkeurig op en teken deze af op het paneel. Je kunt de uitsparing vervolgens uitzagen. Het vilt snij je uit met een scherp hobbymes. Schuur de zaagsnedes na het zagen netjes glad.

Stap 4 | Houten latjes op de muur monteren

Controleer eerst of je een uitsparing goed hebt uitgezaagd voor je de houten laten op de muur gaat monteren.

Doseer met een kitpistool de montagekit op de vilten achterkant van de lattenwand. Bevestig de lattenwand op de juiste plaats tegen de muur. Druk en klop met de hand het paneel stevig vast. Controleer met een waterpas of de lattenwand netjes recht op de muur zit.

Nu kun je op dezelfde manier de rest van de houten latjes op de wand gaan monteren.

Stap 5 | Stopcontact uitsparing maken

Stopcontacten moeten ook uitgespaard worden in de lattenwand. Deze meet je weer exact op en teken je af op het paneel waar het stopcontact in komt te zitten. Plak de zaagsnedes weer af met tape voor je gaat zagen om versplintering tijdens het zagen te voorkomen. Controleer of de gemaakte uitsparing netjes past voor je gaat monteren.

Als de uitsparing klopt kun je de lattenwand gaan kitten en monteren. Controleer steeds met een waterpas of het recht op de muur zit. Van het laatste houten latje snij je het vilt af met een scherp hobbymes om een mooie strakke, hout op zwarte ondergrond te krijgen.

Dit is hoe je houten latjes tegen de wand of muur plaatst.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten