Lamp ophangen

Stap 1

Voorbereiding: Zorg dat je de juiste lamp hebt voor de ruimte waar je hem wilt ophangen; hang bijvoorbeeld in een badkamer daarvoor bestemde lampen op in verband met de vochtige lucht. Houd ook rekening met het materiaal waaraan je de lamp gaat bevestigen; hang bijvoorbeeld geen zware kroonluchter aan een gipsplafond. Zorg voordat je begint dat de stroom uitstaat op de groep waarin je gaat werken.

Stap 2

Lamp vastmaken aan het plafond: Een hanglamp kun je bevestigen aan de haak die aan de centraaldoos bevestigd is. Als deze haak mist, kun je deze bij de bouwmarkt kopen en bevestigen aan het hiervoor bestemde oogje op de centraaldoos. Een plafondlamp moet vastgeschroefd worden met de juiste schroeven en pluggen. In de centraaldoos kun je zien welke richting de leidingen opgaan, probeer hier rekening mee te houden bij het kiezen van de plek voor je schroeven of pluggen. Zorg dat je niet in een leiding boort. Teken de gaten in de grondplaat af op het plafond. Gebruik bij een gipsplaten of betonnen plafond de juiste pluggen. Als je weet dat er draaghout zit achter de gipsplaat op de plek waar je de bevestiging wilt maken, kun je gewoon in het hout schroeven en heb je geen gipsplaatpluggen nodig.

Stap 3

Lamp aansluiten: Sluit de draden van de lamp aan op de juiste punten van de kroonsteen. Vanuit de centraaldoos zitten er meestal 2 draden op de kroonsteen aangesloten, een blauwe en een zwarte. Aan de lamp zit een blauwe en een zwarte of bruine draad. Sluit de blauwe draad van de lamp aan op het contact van de blauwe draad, en de zwarte of bruine op het contact van de zwarte draad. En er is licht! Aandachtspunten: ● Test eventueel voor de zekerheid, ondanks het feit dat je de stroom eraf gehaald hebt, toch met een spanningszoeker of er echt geen spanning meer op de draden staat. ● Let er bij het inkorten van een snoer op dat je niet in de isolatie van de draden snijdt, maar alleen in het snoer zelf. Buig eventueel het snoer zodat de snede open komt te staan en je een duidelijk beeld hebt van hoe diep je snijdt. Laat de draden ongeveer 4 cm uit het snoer steken zodat ze ruimte hebben om op het kroonsteentje te passen. ● Strip de draden ongeveer 7 mm voor ze in de kroonsteen te steken.

dit heb je nodig