Kunstgras leggen

We gaan kunstgras leggen! Bij het leggen van kunstgras geldt dat een goede voorbereiding belangrijk is voor een mooi resultaat. Neem de tijd om de ondergrond af te werken.

 • tijd
  6 Uur
 • Kosten
  €1000.0
 • stappen
  4
 • klusniveau
  3/5

Stap 1 | Voorbereiding

Bepaal eerst waar je de grasmat wilt hebben. Graaf de grond circa 10 centimeter af en verwijder alle kluiten, wortels, stenen en andere voorwerpen.

Plaats rond het gazon opsluitbanden of tegels. Zorg dat de bovenkant van de rand gelijk is aan de bovenkant van het uiteindelijke gazon. Gebruik hierbij een waterpas.

Als je de opsluitbanden hebt geplaatst, vul je het afgegraven gedeelte met ophoogzand.

Start de trilplaat en tril het zand zoveel mogelijk aan.

Hierna egaliseer je met een lange lat of rei de ondergrond. Zorg ervoor dat het zand 1 à 1,5 centimeter onder de rand van de opsluitbanden blijft. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk. Hoe beter je het uitvlakt, hoe strakker de grasmat.

Breng nu het onderdoek of het worteldoek aan. Dit doek zorgt ervoor dat er geen onkruid door de grasmat heen kan groeien. Breng het doek zo dicht mogelijk langs de kanten en in de hoeken aan.

Stap 2 | Plaatsen grasmat

Rol de grasmat uit. Leg de mat met de vezelrichting naar het gezichtsveld. Op die manier komt hij het mooiste tot zijn recht. De mat mag iets uitsteken ten opzichte van het uitgezette gebied.

Neem een scherp stanleymes en snijd de mat op maat. Snijd waar mogelijk aan de achterzijde voor het mooiste resultaat. Is de mat op maat? Plaats dan om de meter een grashaak in de mat. Hiermee voorkom je dat de grasmat gaat schuiven.

Stap 3 | Bij meerdere banen

Rol twee banen uit. Zorg ervoor dat de vleugrichting in beide banen gelijk is. Dit betekent dat de vezels dezelfde richting opwijzen. Leg de banen tegen elkaar met een tussenruimte van circa 2 millimeter. Sla de banen terug en plaats de lijmband op de plaats waar de naad komt.

Verwijder circa 30 centimeter van de beschermlaag van de lijmband en sla de banen kunstgras voorzichtig terug. Zorg ervoor dat er een ruimte van circa 2 millimeter tussen de banen blijft en dat er geen grassprieten op de lijmlaag komen te zitten.

Verwijder nu de volgende 30 centimeter beschermlaag en herhaal dit totdat het gazon klaar is.

Aandachtspunten en Tips

- Een goede voorbereiding is belangrijk. Hoe vlakker de ondergrond, hoe strakker het gazon.

- Je kunt een trilplaat huren bij de bouwmarkt.

- Na het leggen kun je met een harde bezem zorgen dat de vezels van de grasmat mooi omhoog komen te staan.

- Je kunt er eventueel voor kiezen om de grasmat in te strooien met zand. Hierdoor is de grasmat beter beschermd tegen zwaardere belasting. Ook zullen er minder snel deuken ontstaan.

- Zorg bij het snijden voor een scherp mes en houd deze schuin, zodat de vezels niet worden beschadigd. Snijd waar mogelijk aan de achterkant van de mat.