Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

 • Inloggen
 • NaN

Kunstgras leggen

Altijd al benieuwd geweest hoe je kunstgras zelf aanlegt? In dit stappenplan leggen we je uit hoe je dit aanpakt. We vertellen je hoe je de ondergrond voorbereidt en waar je op moet letten bij het kunstgras aanleggen.

 • tijd
  6 Uur
 • Kosten
  €119.25
 • stappen
  5
 • klusniveau
  3/5

Stap 1 | Ondergrond voorbereiden

Voordat je kunstgras aanlegt, moet je de ondergrond voorbereiden. Omdat kunstgras op zand moet liggen, graaf je eerst de aarde uit. Gebruik hiervoor een schep om 15 tot 20 cm uit te graven. Dit is ongeveer één steek diep. Breng nieuw zand aan en tril dit vervolgens aan met het trilapparaat.

Als de ondergrond stevig is aangedrukt, kan deze worden uitgevlakt. Dit zorgt ervoor dat je straks een keurig recht grasveld hebt. Gebruik hiervoor een lange waterpas zonder blokjes of een houten balk/lat. Houd 1,5 cm hoogte van de bovenkant van de terrastegels aan, zodat je straks het kunstgras mooi gelijk legt met het terras.

Stap 2 | Stabilisatiedoek plaatsen

Nadat je de ondergrond hebt voorbereid voor het kunstgras, is het tijd om een stabilisatiedoek te plaatsen. Dit doek zorgt ervoor dat de druk over de gehele ondergrond gelijk verdeeld wordt. Hierdoor voorkom je kuilen in het kunstgras. Zorg ervoor dat het doek goed aansluit langs de tuintegels, zodat er geen onkruid van bovenaf kan komen. Zet daarna het doek vast met de bijgeleverde bevestigingshaken. Bij het plaatsen van meerdere doeken is het van belang dat deze elkaar 5 tot 10 cm overlappen. Zorg er vervolgens voor dat je deze aan elkaar vastmaakt met stevige tape. Als de grond is bedekt met doek, snijd je de overtollige randen af met een afbreekmes.

Stap 3 | Kunstgras leggen

Nu ga je kunstgras leggen op het zand. Zorg ervoor dat het kunstgras goed aansluit in de hoeken en langs de terrastegels. Let erop dat kunstgras één mooie kant heeft. Voor het mooiste eindresultaat is het belangrijk dat je deze mooie kant aanlegt richting het huis en dat alle sprieten van het kunstgras dezelfde kant op wijzen. Als de hele rol ligt, snijd je deze op maat met een afbreekmes. Snijd op de achterkant van de kunstgrasmat, zodat je een mooie strakke lijn krijgt.

Nu is het tijd om de tweede baan langs de eerste te plakken. Pak eerst de tweede baan kunstgras en snijd van beide banen minimaal één vezelrand af. Dit geeft het mooiste en natuurlijkste eindresultaat. Plak nu de twee banen aan elkaar vast door de zelfklevende lijmband. Sla de naden van beide rollen om, zodat we de lijmband op de grond kunnen plaatsen. Als laatste haal je het laagje eraf, zodat de band begint met kleven. Leg het zelfklevende lijmband precies onder de naad en plak het vast. Sla vervolgens de flappen terug, druk het stevig aan en loop er even overheen.

 

Stap 4 | Kunstgras vastzetten

Leg het kunstgras door totdat het hele oppervlak is bedekt. Het kunstgras is al vastgezet aan de onderkant, en nu is het tijd om het aan de bovenkant vast te zetten met behulp van bevestigingshaken. Plaats de haken om de 75 tot 100 cm aan de rand van het kunstgras en sla ze stevig vast met een moker, zodat het geheel goed en stevig vastzit.

Stap 5 | Gelegde kunstgras afwerken

Verdeel het instrooizand over het kunstgras om ervoor te zorgen dat het kunstgras mooi op zijn plaats blijft liggen. Hiervoor heb je 5 kg per vierkante meter nodig. Hierna kan je het gaan invegen met een bezem, zodat de liggende grassprieten mooi overeind staan. Let op: het invegen is niet voor elk type kunstgras nodig. Lees daarom goed de gebruiksaanwijzing bij het leggen van elk type kunstgras.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten