• NaN

Kunstgras leggen

Wij leggen je uit hoe je zelf kunstgras legt. We vertellen je hoe je de ondergrond voorbereid en waar je op moet letten bij het kunstgras leggen.

 • tijd
  6 Uur
 • Kosten
  €198.34
 • stappen
  5
 • klusniveau
  3/5

Stap 1 | Ondergrond voorbereiden

Verwijder het oude gazon en omdat kunstgras niet op aarde kan liggen, moet dit ook worden uitgegraven. Gebruik hiervoor een schep om 15 tot 20 cm uit te graven. Breng nieuw zand aan om dit vervolgens aan te trillen met het trilapparaat. Als de ondergrond stevig is aangetrild, kan deze worden uitgevlakt.

Gebruik hiervoor een lange waterpas zonder blokjes of een houten balk/lat. Voor de hoogte, houd 1,5 cm van de bovenkant van de terrastegels aan, zodat je het kunstgras mooi gelijk legt met het terras.

Stap 2 | Stabilisatiedoek plaatsen

Zorg ervoor dat het doek goed aansluit langs de tuintegels, zodat er geen onkruid van bovenaf kan komen. Zet daarna het doek vast met de bijgeleverde bevestigingshaken. Bij het plaatsen van meerdere doeken is het van belang dat deze elkaar 5 tot 10 cm overlappen. Zorg er vervolgens voor dat je deze aan elkaar vastmaakt met stevige tape. Als de grond is bedekt met doek, zorg je ervoor dat de randen worden afgesneden met een afbreekmes.

Stap 3 | Kunstgras leggen

Nu is het tijd om kunstgras te leggen op het zand. Zorg ervoor dat kunstgras goed aansluit in de hoek en langs de terrastegels. Daarnaast heeft kunstgras één mooie kant. Zorg ervoor dat je deze kant van het kunstgras aanlegt richting het huis voor het mooiste eindresultaat. Als de hele rol ligt, kan deze op maat worden gesneden met een afbreekmes. Let erop dat je aan de achterkant snijdt, zodat je een mooie strakke lijn krijgt.

Je kunt de tweede baan kunstgras aan de eerste vastplakken. Maar voor het mooiste resultaat snijd je bij beide banen minimaal één vezelrand af. Dit zorgt ervoor dat het kunstgras heel natuurlijk in elkaar valt. Vervolgens worden de naden aan elkaar bevestigd door de zelfklevende lijmband. Sla de naden van beide rollen om zodat we de lijmband op de grond kunnen plaatsen. Als laatste haal je het laagje eraf, zodat de band begint met kleven. Leg het zelfklevende lijmband precies onder de naad en plak het vast. Sla vervolgens de flappen terug, druk het stevig aan en loop er even overheen. 

Stap 4 | Kunstgras vastzetten

Leg het kunstgras door totdat het hele vlak is aangelegd. Het kunstgras is al aan de onderkant vastgezet en dit ga je nu aan de bovenkant doen met de bevestigingshaken. Deze plaats je aan de rand van het kunstgras, om de 75 tot 100 cm, zodat het geheel goed en stevig vastzit.

Stap 5 | Kunstgras afwerken na het leggen

Verdeel het instrooizand over het kunstgras. Hiervoor heb je 5 kg per vierkante meter nodig. Hierna kan je het gaan invegen. Door het instrooizand blijft het kunstgras mooi op zijn plaats liggen en door het invegen gaan de liggende grassprieten mooi overeind staan. Dit zorgt voor het mooiste resultaat, maar is niet voor elk type kunstgras nodig.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten