Kist maken van oud parket

 • tijd
  6 Dag
 • Kosten
  €30.0
 • stappen
  9

Stap 1

Bevestig de zijkanten en voor en achterkant aan elkaar vast. Boor eerst 3 gaatjes door het hout en plaats dan pas de spijkers. Omdat het hout vrij fragiel is, voorkom je zo kleine scheurtjes.

Plaats aan de vlakke kant van de omlijsting de bodem. Gebruik hiervoor ook spijkers. Zaag de kliksysteem gedeelte weg bij de laatste plank. (zie foto 1).

Stap 2

Plaats 2 lagen aan planken op de onderkant (foto 1) en gebruik tussen de lagen houtlijm.

Stap 3

Aan de onderkant plaatsen we een omlijsting, om zo de kist een mooiere finish te geven. Zorg ervoor dat alle hoeken een 90 graden gezaagd zijn (foto 2 en 3).

Stap 4

Nu de onderkant bij af is, gaan we verder met de deksel. Om een mooi en ronde finish te krijgen voor de zijkanten kunnen we een flexibel strookje gebruiken. Plaats 3 spijkers waar het strookje langs moet en markeer het verloop met een potlood (de hoogte is van de deksel is +-150 mm). Zaag vervolgens 2 keer de zelfde afmetingen.

Als je andere afmetingen gebruikt, is het handig dat je eerst de breedte van de kist meet en vervolgens 6 mm toevoegt aan speling. Zo klapt de kist goed dicht.

Stap 5

Zaag de strookjes voor de bovenkant van de kist. Probeer planken schuin te zagen (+-25 graden), Zo lopen zo mooi over en krijg je geen gaten tussen de planken (foto 2 en 3).

Stap 6

Plaats de deksel erop en kijk welke kant je wilt gebruiken voor de scharnieren.

Stap 7

Plaats de scharnieren 150mm van de zijkanten af. Boor eerst gaten voor de deksel. Plaats vervolgens schroeven. Omdat de onderkant niet vlak is aan de bovenkant plaatsen we een plankje. Bevestig eerst dat plankje met schroeven en houtlijm. Druk de schroeven goed in het hout zodat de scharnieren geen reliëf vertonen.

Stap 8

Als laatste stap plaatsen we de details.

Plaats handgrepen naar keuze. Doe het wel in het midden van de kist.

Alle hoeken kan je een 90 graden omlijsting geven. Dat ziet er altijd een stuk fraaier.

Als laatst plaats je een ketting of touw aan de zijkant van de kist. Dit voorkomt schade aan de scharnieren.

(mitre10.co.nz)

Stap 9

Bij het leggen van een houten vloer zijn er vaak overschoten aan parket (de meeste bouwmarkten adviseren altijd 10 % extra parket te bestellen). Vaak staat het in je schuur te rotten en dat is zonde.

Dit is een stappenplan om een gave opbergkist te maken uit overtollig parkethout. Het enige wat je nog nodig hebt is omlijsting - hout, handgrepen en een ketting.

Op de eerste foto staan de afmetingen voor de eerste laag.

1 reactie

 • haroldkipharoldkip09 Jul 2015
  Wat een gave klus, Marcell! Slim idee om de planken van een oude parketvloer, te recyclen tot iets geheel anders :)