• NaN

Kast verven

Wil jij een kast of een ander houten meubel verven? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit aanpakt. En wat je daarvoor nodig hebt. Wij lakken in dit stappenplan een houten kastje, maar je kan in principe dezelfde stappen toepassen bij het verven van elk houten meubel.

  • Kosten
    €80.46
  • stappen
    8

Stap 1 | Kast schoonmaken voordat je gaat verven

Het is belangrijk dat de ondergrond goed schoon is. Maak het kastje dus eerst schoon met met lauw water en een beetje ontvetter. Dit zorgt ervoor dat het verf goed hecht op het hout zodra je het hout gaat lakken.

Verwijder de handgreepjes van het meubel als het kan. Zo hoef je deze later niet af te plakken.

Stap 2 | Kast opschuren

Schuur daarna het kastje licht op om kleine oneffenheden weg te werken. Zorg dat je na het schuren goed alle stof verwijderd. Anders zie je dit terug zodra je het meubel gaat verven. Gebruik eventueel een stofzuiger en een borstelkop. 

Gebruik een stofmasker bij het schuren.

Stap 3 | Beschadigingen wegwerken met houtvuller

Zie je kleine beschadigingen en of scheurtjes in het hout? Gebruik dan houtvuller om deze te herstellen voordat je het hout gaat lakken. Plaats de houtvuller op het grote plamuurmes en gebruik het kleine plamuurmes om alle kieren en gaten op te vullen. Druk de houtvuller stevig in het gat en strijk deze glad. Herhaal deze stap totdat alle beschadigingen weg zijn gewerkt.

Schuur het kastje nog een keer licht op zodra de houtvuller is opgedroogd. En maak het kastje weer stofvrij na het schuren. Daarna kan je gaan beginnen met het hout verven met grondverf. 

Stap 4 | Kast verven met grondverf

Dek eerst de vloer af voordat je begint met het meubel verven. Gebruik afdekfolie en plak deze vast met afplaktape. Pas wel op: plastic afdekfolie kan glad zijn.

Voordat je het houten kastje kan verven met grondverf, plak je eerst de delen af die je niet geverfd wilt hebben. Roer daarna de grondverf 3 minuten goed door.

Verf het kastje op de grote oppervlaktes met een roller. Druk niet te hard op de roller en zorg ervoor dat deze niet droog is. Strijk eventueel met een kwast na om overtollige verf weg te strijken. Gebruik een kwast voor het verven van de smalle randen van het meubel. Verf mooie lange banen om het beste resultaat te krijgen.

Laat het raam open zodat de lucht in de kamer kan circuleren tot alle verf droog is.

Stap 5 | Grondverflaag schuren

Laat de grondverf goed drogen. Schuur daarna de laag grondverf licht op om alle oneffenheden in de grondverf weg te werken. Maak het kastje wel stofvrij, voordat je doorgaat met het verven van de kast (of ander houten meubel) met houtlak.

Stap 6 | Naden kitten

Heb je grote kieren of naden? Dan kunnen we deze dichten met acrylaatkit. Breng de kit geleidelijk aan en strijk deze glad met een vochtige vinger. Gebruik hiervoor een natte spons of doek. Zo kan je regelmatig je vinger schoonmaken. Veeg vervolgens overtollig kit weg met een vochtige spons. 

Stap 7 | Meubel verven met houtlak

Dan nu door naar lakken van het hout met de eerste laag houtlak. Breng de verf aan met de kwast en roller. Herhaal dezelfde stappen als bij de grondverf. Verwijder de tape direct na het verven van het meubel, als de verf nog nat is.


Step 8 | Hout de tweede keer lakken

Nog niet helemaal tevreden met het resultaat? Dan kan je je meubel nog een keer verven met een tweede laklaag. Zo werk je kleurverschillen weg en zorg je dat de verf goed dekt. Zorg wel dat de eerste laag goed droog is. En schuur de kast wel eerst nog een keer licht op, voordat je het hout voor de tweede keer gaat lakken. Plak eventueel opnieuw bepaalde delen af.


Tevreden met het resulaat? Monteer dan de greepjes weer op het deurtje of de lade.

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten