Behangen

Zelf de muren behangen? Wij laten je zien hoe je dit doet met vliesbehang. Zo leer je hoe je zelf moet behangen. Strak en zonder luchtbellen.

  • tijd
    1 Dag
  • Kosten
    €59.71
  • stappen
    8

Het behangen voorbereiden

Voordat we je laten zien hoe je moet behangen, beginnen we eerst met de voorbereiding. Begin met het verwijderen van de lichtschakelaars. Haal hiervoor altijd de stroom van de groep af. Je kunt lichtschakelaars met de schroevendraaier verwijderen. Verwijder je een stopcontact, controleer dan altijd met de spanningstester of de stroom er daadwerkelijk vanaf is.

Zorg er vervolgens voor dat je muur behangklaar is. Werk oneffenheden weg en vul gaten op met muurvuller. Schuur de muren goed glad. Bij een onbehandelde ondergrond wordt aangeraden eerst voor te strijken of te verven.

Controleer voordat je gaat behangen de verpakking voor instructies qua lijmen, en de patroonhoogte als je behang een patroon heeft. Deze maat heb je nodig om te berekenen hoeveel banen je uit een rol kan halen. Meet de hoogte van de muur. Tel daar 5 cm spelingsruimte bij op, plus de hoogte van het patroon. Deel de lengte van de rol (wat meestal 10 cm is) door dit getal.

Stap 1 | Banen behang knippen

Meet de hoogte en breedte van de muren. Begin vervolgens met het knippen van de banen. Bij het knippen van de eerste baan hoef je nog geen rekening te houden met de hoogte van het patroon. Pak de hoogte van de muur plus 5 cm speling. Knip de rol op de behangtafel af voor een rechte afwerking. Nummer de geknipte banen aan de achterzijde van het behang aan de bovenkant met potlood. Zo weet je welke baan waar moet komen.

Bij de tweede baan behang is het belangrijk dat het patroon netjes doorloopt. Leg een stuk uitgerold behang naast de eerst geknipte baan. Doe dit aan de kant waar de banen ook op de muren tegen elkaar aan komen. Zoek waar het patroon mooi aansluit. Rol het behang uit tot de benodigde hoogte en knip weer af. Vergeet niet de baan te nummeren. Werk zo door voor alle banen.

Tip: Pak de hoogte van de muur plus 5 cm speling.

Stap 2 | Eerste baan behangen

Rol de geknipte banen op van onder naar boven. Zo kun je ze makkelijker van boven naar beneden behangen. Creëer een loodrechte op de muur. Zo kun je de rol mooi recht er langs af plaatsen. Gebruik hiervoor een lange waterpas, of voor hoge ruimtes een schietlood. Lijm vervolgens de muur voor de eerste baan behang. Let op! Dit kan per behang verschillen. Leg een stukje stucloop neer zodat je niet op de vloer knoeit. Je kan de muur best wat breder inlijmen dan de breedte van het behang.

Breng ook voldoende lijm aan. Liever iets te veel dan te weinig. Smeer het goed uit en gebruik voor de randen een klein kwastje. Behang vervolgens de eerste baan van de muur. Let op dat je langs de loodrechte lijn plakt en boven en onder 2cm speling overhoudt. Met de behangspatel kun je luchtbelletjes en overtollige lijm wegwrijven. Doe dit altijd in de richting van de volgende baan. Komt er onverhoopt lijm op het behang, haal dit dan meteen weg met een vochtige doek. Lijm vervolgens het volgende stuk muur in.

Stap 3 | Banen behang laten aansluiten

Bij het aansluiten van de banen is het belangrijk dat het patroon mooi doorloopt. Plaats daarom de baan wat van de vorige baan af. Je kunt het behang zelf makkelijk met twee handen naar de eerder gelijmde baan toeschuiven en het patroon laten aansluiten. Wacht hier niet te lang mee, anders zit de rol al vast aan de muur. Gebruik de spatel weer om de baan mooi aan op de muur te krijgen zonder overtollig lijm of luchtbelletjes. Gebruik de nadenroller om de naad mooi af te werken. Werk zo verder met de andere banen.

Stap 4 | Randen en hoeken behangen