Glas plaatsen/ vervangen

Stap 1

Bij iedere klus is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Draag daarom bij het werken met glas goede handschoenen en eventueel een veiligheidsbril.

Stap 2

Neem een mes en snijd de glaskit los van de te vervangen ruit. Steek een stevig plamuurmes of beitel tussen de onderste glaslat en het kozijn, en wrik de lat voorzichtig los. Verwijder met een nijptang de losgekomen spijkers. Doe dit vervolgens ook bij de latten aan de zijkanten, en als laatste bij de bovenste. Doe je veiligheidshandschoenen aan en verwijder voorzichtig het glas. Bij grotere ruiten kun je het beste ook een hiervoor bestemde zuignap gebruiken.

Stap 3

Verwijder eerst de oude kit en glasband van het kozijn en de glaslatten. Breng nu nieuw glasband aan op het kozijn, plak een strook op 2mm van de rand. Doe dit ook aan de juiste kant van de glaslatten. Houd ook hier 2 mm van de rand aan.

Stap 4

Plaats als het een niet bewegend kozijn is onder de ruit 2 glasblokjes van ongeveer 3 mm dik. De glasblokjes mogen niet breder zijn dan de dikte van de ruit en moeten in de buurt van de hoeken geplaatst worden. Als het glas in een kozijn komt wat open kan, moeten de glasblokjes als volgt geplaatst worden; aan de scharnierzijde één glasblokje verticaal net boven de onderste hoek en eentje aan de onderkant van die hoek. Aan de andere kant een blokje bovenin, iets onder de bovenhoek. Zorg er bij dubbel glas voor dat je de kant met de dikkere ruit aan de buitenzijde van het raam plaatst. De dunnere ruit hoort dus aan de binnenzijde te komen. Bij nieuwere ruiten staat dit extra vermeld. Plaats voorzichtig de ruit, houd hem met één hand op zijn plek. Plaats als eerste de bovenste glaslat. Het makkelijkste is het om een tacker te gebruiken voor de bevestiging hiervan. Als je deze niet hebt, kun je de lat voorzichtig vastspijkeren. Pas op dat je het glas niet raakt met de hamer. Plaats nu de glaslatten aan de zijkanten, en als laatste de onderste. Kit nu de aansluiting van het glas op de glaslatten rondom. Zorg dat de kit ook goed tussen de aansluiting komt. Spuit de kit in met zeepsop en strijk af met een kitplaatje of plamuurmes. Plamuur de spijkergaatjes dicht en breng een goede laag verf aan op het kozijn. Succes met je klus!

Stap 5

Aandachtspunten * Als je glas gaat bestellen voor je raam, kun je de sponningmaat doorgeven. Dit is de grootte van de ruimte in het kozijn zonder de glaslatten. Je glasmaat is je sponningmaat min 1 cm. Er moet om de ruit overal 5 mm speling komen. * Als je twijfelt of de glaslatten nog wel goed zijn, kun je ze het beste vervangen. Dan kunnen ze weer jaren mee.