Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

 • Inloggen
 • NaN

Leg zelf je buitenkraan aan

Wil je een buitenkraan afsluiten zodat je eenvoudig de tuin kunt sproeien of je auto kunt wassen? Wij helpen je graag! Lees hoe je een vorstvrije buitenkraan aanlegt, in dit stappenplan voor het maken van een buitenkraan. 

 

 • tijd
  3 Uur
 • Kosten
  €152.36
 • stappen
  7
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 | Plan van aanpak voor het aanleggen van de buitenkraan

Voordat je een buitenkraan gaat aanleggen, is het belangrijk dat je de plaats bepaalt waar je de buitenkraan wilt aansluiten. Probeer een plaats te kiezen op de buitenmuur waar je aan de binnenkant zo dicht mogelijk bij bestaand leidingwerk uitkomt, zodat je de kraan daar eenvoudig op aan kunt aansluiten. Is dit bij jou thuis niet het geval en moet je hiervoor nieuwe leidingen leggen? Dan is het verstandig om voor deze klus een loodgieter in te huren. Via Praxis kun je een erkende loodgieter inhuren.

We raden je aan om als buitenkraan een vorstvrije gevelkraan af te sluiten om bevriezing tijdens de winter te voorkomen. Deze kraan blijft nog even doorlopen nadat je de kraan hebt dichtgedraaid. Zo verdwijnt ook het laatste beetje water uit de leiding en kan de leiding in de winter niet bevriezen. Houd bij het bepalen van de hoogte van de buitenkraan altijd rekening met eventuele andere waterleidingen en elektra leidingen. In dit stappenplan wordt de kraan aangesloten op een koperen leiding. Als je geen koperen leiding hebt, maar bijvoorbeeld een flexibele leiding, kun je het beste een specialist raadplegen.

Stap 2 | Hoofdkraan afsluiten

Allereerst draai je de hoofdkraan van het water dicht. Zo staat er geen druk meer op de leiding als je de buitenkraan aansluit. De hoofdkraan vind je op een van deze drie plekken: in de kruipruimte, in de meterkast of in de watermeterput in je tuin. 

De kraan kan een spindelkraan zijn of een hendelkraan. Bij een spindelkraan draai je de kraan rechtsom helemaal dicht en bij een hendelkraan draai je de hendel een kwartslag. Als de hendel haaks op de leiding staat zit de kraan dicht. Nu de hoofdkraan dicht is, moet je ervoor zorgen dat al het water uit de leiding is. Zet een emmer onder de kraan en draai de kraan helemaal open totdat er geen water meer uit komt.

Stap 3 | Gat in de muur boren

Om de plaats van het gat in de muur te bepalen begin je aan de binnenkant van de muur. Zoek een plek die zo dicht mogelijk bij de bestaande waterleiding zit waarop je de buitenkraan wil gaan aansluiten. De hoogte van de buitenkraan moet vanaf de grond ongeveer 70 cm hoog zijn. 

Als je aan de binnenkant de plaats bepaalt hebt, neem je dat punt over naar de buitenkant van de muur. Zorg ervoor dat je altijd in een voeg boort en niet in de steen zelf. Boor altijd van buiten naar binnen en een beetje schuin omhoog. Mocht er nou een beetje regenwater in het gat komen dan loopt dit naar buiten toe en dus niet naar binnen waar het voor lekkage kan zorgen. De koperen leiding aan de vorstvrije gevelkraan heeft een diameter van 22 mm. Houd er rekening mee dat hier nog een mantelbuis omheen komt. Deze zorgt ervoor dat de koperen leiding niet gaat roesten en lekken.

Boor met een 32 mm steenboor van buiten naar binnen en schuin omhoog in een voeg. Als je geen klopboor met grote steenboren hebt, kun je deze eenvoudig huren bij Praxis. Gebruik eerst een 20 mm boor om het boren te vergemakkelijken. Houd er rekening mee dat er een mantelbuis om de koperen leiding van de vorstvrije gevelkraan komt, en dat er geen stof of gruis in de leiding komt.

Gebruik bij het boren gehoorbescherming, een veiligheidsbril en een stofmasker.

Stap 4 | Monteer de knelkoppeling aan de waterleiding

Nu kun je de knelkoppeling (T-stuk) aan de bestaande waterleiding monteren. Houd het T-stuk naast de leiding en zorg ervoor dat het T-stuk in de richting van het gat in de muur wijst en dat het op dezelfde hoogte als het gat in de muur zit. Teken het midden van het T-stuk af op de leiding en de plek van de verdikking boven en onder het midden. Verwijder het stuk tussen de streepjes met een pijpensnijder of ijzerzaag en maak de snijranden glad. Het is hiervoor belangrijk dat je de goede kant van de afbramer gebruikt. Plaats nu de knelkoppeling in de leiding door de knelringen en moeren over de koperen buis te schuiven en het T-stuk eroverheen te schuiven. Draai de moeren stevig aan met twee sleutels vast in tegengestelde richting. Doe dit niet te strak, want dan kun je de knelringen kapot draaien en is de verbinding niet meer waterdicht. De naam knel T-stuk zegt het al. Het T-stuk knelt zichzelf dus af totdat alles waterdicht is. Je hoeft dus geen teflon tape te gebruiken. Klop tot slot het gruis uit de buis.

Als je met een pijpensnijder werkt zitten de bramen aan de binnenzijde en bij een ijzerzaag aan de buitenkant.

Stap 5 | Leiding plaatsen

Nu de knelkoppeling tussen de bestaande waterleiding is gemonteerd, moet je een stuk koperen leiding op maat gaan maken. Dit stuk leiding komt tussen het T-stuk en het kniestuk wat op de leiding van de kraan uit de muur komt. Om de maat te bepalen houd je het kniestuk bij het gat in de muur dat je hebt geboord. Meet nu de afstand tussen het T-stuk en het kniestuk. Maak een stuk koperen leiding op de maat die je hebt opgemeten. Knel de leiding vast op het T-stuk.

Gebruik de leidinghouders om ervoor te zorgen dat de leiding goed aan de muur vastzit. Naast dat de koperleiding goed vast komt te zitten door de leidinghouders, zorgt het er ook voor dat de leiding niet gaat klapperen als er waterdruk op komt.

Plaats om de 50 cm een leidinghouder. Klik de leidinghouders nog niet dicht.

Stap 6 | Kraan plaatsen

Voordat je de vorstvrije gevelkraan plaatst, moet je de koperen buizen inkorten. De kraan heeft twee buizen. Verwijder de binnenste buis en snijd de buitenste buis op maat. Schuif de koperen buis van de kraan door het gat in de muur en markeer waar het kniestuk moet komen. Snijd de binnenste buis af aan de voorkant en leg het afgesneden stuk van de buitenste buis naast de binnenste buis om de maat te bepalen. Plaats de binnenste buis terug in de buitenste buis met het ringetje aan de achterkant. Draai de kraan volledig open voordat je het kniestuk vastzet. Bevestig het kniestuk en T-stuk stevig en klik de verbindingsleiding vast in de leidinghouders. Schroef de buitenkraan vast met bijgeleverde schroeven en pluggen.

 

 

Stap 7 | Buitenkraan controleren op lekkages

Je bent bijna klaar met het installeren van de buitenkraan. Voordat je de hoofdkraan kunt opendraaien om weer waterdruk op de leidingen te zetten moet je de buitenkraan en de kraan binnen eerst dicht draaien. Zet nu de hoofdkraan weer open. Zet de aangelegde buitenkraan open om te testen of er water uit de kraan komt. Controleer binnen bij de koppelingen (het T-stuk en het kniestuk) of er nergens lekkages zijn. Wanneer je ergens druppels voelt, moet je de moer nog iets strakker aandraaien.

De buitenkraan is nu afgesloten en klaar om te gebruiken. Zelf een vorstvrije buitenkraan aanleggen, zo doe je dat!

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten