Buitenkraan aanleggen

Wil je een buitenkraan aanleggen? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet. Begin bij het aanleggen van leidingen en plaats uiteindelijk zelf je buitenkraan.

Stap 1: Veilig je buitenkraan aanleggen

Werk altijd veilig. Als je in de kruipruimte werkt, zorg dan voor goede verlichting en laat altijd iemand bij het luik staan in geval van nood. Gebruik daarnaast geen elektrische apparaten in natte kruipruimtes.

Voorbereiding: Bepaal waar je de nieuwe buitenkraan wilt plaatsen. Een buitenkraan moet minimaal 50cm hoog hangen. Bekijk ook hoe je het gemakkelijkst de bestaande waterleiding kunt bereiken vanaf die plek. De meesten mensen kiezen voor het aanleggen van de leiding vanaf de aansluiting in de meterkast, of vanaf de leiding in de kruipruimte. Zorg in ieder geval dat je de aftakking voor de leiding achter de hoofdkraan maakt. Afhankelijk van de plek waar de leiding heen moet, kun je een kraan kiezen waarbij de leiding direct de muur ingaat, of een die langs de muur naar beneden steekt.

Teken de schroefgaten waar de kraan moet komen af op de muur, boor ze voor, plaats de pluggen. En schroef de eventuele muurplaat alvast op de muur.

Stap 2: Gaten in de muur boren

Heb je een kraan met rechte leiding en moet je door een spouwmuur? Boor dan recht door de spouwmuur. Als je een leiding naar onderen hebt, leg de leiding dan minimaal 15 cm naar beneden voor je hem de muur in laat gaan. Trek een waterpas lijn en boor dan met een 18 mm boor door de muur. Boor van buiten naar binnen om afbrokkelen van de buitenmuur te voorkomen. Houd rekening met eventuele leidingen die al in de muur zitten.

Kies je de leiding vanuit de kruipruimte? Graaf dan een kuil tot je ter hoogte van de kruipruimte zit. Boor met een 18 mm boor schuin door de fundering naar de kruipruimte.

Stap 3: Leidingen voor je buitenkraan aanleggen

Draai eerst de hoofdkraan dicht. Zorg dat het punt waar je de aftakking gaat maken vanaf de bestaande leiding altijd achter de hoofdkraan is.

Benedenhoek zonder achtergron: hoofdkraan te zien die op leiding zit die uit de muur komt. Zet op het hoogste gedeelte van het huis een kraan open. Zet vervolgens de aftapper bij de hoofdkraan open en laat de leidingen leeglopen. Houd de T-koppeling bij de waterleiding en teken af wat eruit moet worden gesneden. Houd rekening met het feit dat de pijp aan beide kanten voldoende in de koppeling moet kunnen steken. Gebruik de pijpensnijder om het stukje te verwijderen. Draai de moeren van de koppeling af en schuif ze over de waterleiding.

Plaats dan de knelringen en vervolgens de koppeling. Zorg dat de pijpen aan beide kanten ver in de koppeling steken. Draai vervolgens de moeren aan. Draai ze niet te ver door, maar zorg er wel voor dat ze stevig vastzitten. Neem dan een los stukje koperen waterleiding en monteer dit op de T-koppeling. Monteer vervolgens de stopkraan met aftapper op deze leiding. Let op de stroomrichting die op de stopkraan staat aangegeven. De pijl moet wijzen in de stroomrichting van het water. Bouw de leiding verder met behulp van de nodige koppelingen en het buigijzer, tot je bij de muurplaat bent.

Stap 3: Buitenkraan plaasten

Pak de nieuwe buitenkraan. Wikkel 3 tot 5 slagen teflon-tape om het schroefdraadgedeelte van de buitenkraan. Doe dit rechtsom, met de klok mee. Draai met behulp van de Bahco schroefsleutel de kraan vast op de muurplaat. Draai de kraan dicht en check of alle aftappers en kranen binnen dicht staan. Draai de hoofdkraan weer open en kijk of er eventuele lekkage is. Hierna kun je de nieuwe buitenkraan testen.