Heb je het gevoel dat je uit je huis groeit? Zou je graag wat meer woonruimte willen bezitten? De zolder is dé perfecte plek om een extra kamer te maken. Aparte slaapkamers voor de kinderen, een kantoor aan huis of een gezellige hobbykamer: je kunt de zolder voor verschillende doeleinden gebruiken. Met deze tips tover jij die oude rommelzolder om tot een sfeervolle kamer.

Stap 1. Doe inspiratie op

Slaapkamer, studeerkamer, hobbykamer of badkamer: wat voor bestemmingsplan krijgt je nieuwe vertrek? Sla aan het fantaseren en laat je inspireren door mooie foto’s van andere zolderkamers. Zoek de mooiste afbeeldingen uit en plak deze op een moodboard. Dit wordt je referentiekader tijdens de zolder verbouwing.

Stap 2. Maak een ontwerp

Elk succesvol project begint met een goed uitgedacht ontwerp. Schrijf op wat je nodig hebt aan materialen en hoeveel je verwacht dat het verbouwen van de zolder gaat kosten. Bereken de kosten ruim, een verbouwing valt altijd duurder uit dan verwacht. Meet vervolgens de zolder op en maak een tekening op schaal. Dit kun je op papier doen, maar makkelijker is om het online tekenprogramma te gebruiken.

Stap 3. Slopen en herinrichten

Is jouw zolder netjes bekleed met gipswanden? Dan kun je deze stap overslaan. Zo niet, dan mag je lekker gaan slopen. Ruim de zolder leeg en verwijder alle rotte, oude en overbodige delen. Pas wel op bij het verwijderen van tussenwanden. Sommige zijn dragend en een ingestort dak is het laatste wat je wit. Deel vervolgens de ruimte opnieuw in door tussenwandjes en kastruimte te plaatsen.

Stap 4. Dak inspecteren

Nu alles open en bloot ligt, heb je goed zicht op het dak. Onderwerp deze aan een grondige inspectie en controleer op verborgen gebreken, zoals constructiefouten, houtrot, lekkage en houtworm. Een beschadigd dak is de grootste oorzaak van lekkages, dus los deze problemen meteen op.

Stap 5. Trap opknappen of plaatsen

Dat uitschuif trappetje was misschien voldoende voor een rommelzolder, maar je nieuwe zolderkamer vraagt om een stevige en vaste trap. Hou er rekening mee dat dit meer ruimte in beslag neemt, zowel van de boven als onder verdieping. Al zijn er ook ruimtebesparende oplossingen, zoals zwevende treden of een wenteltrap. Je kunt er ook voor kiezen je trap op te knappen, bijvoorbeeld met dit handige stappenplan

Stap 6. Dakkapel of dakramen plaatsen

Zolders zijn vaak donker, muffig en voorzien van schuine daken. Wil jij er een gezellige kamer van maken dan heb je licht en loopruimte nodig. Door een dakraam of dakkapel te plaatsen creëer je niet alleen meer lichtinval, maar ook extra loopruimte. Bovendien verhoogt een dakkapel ook nog eens de waarde van je woning. 

Stap 7. Elektra aanleggen

Het merendeel van de zolders beschikt niet over stopcontacten of lichtpunten. Laat daarom elektra aanleggen. Zorg dat je beschikt over voldoende lichtpunten en stopcontacten, nu kun je er nog gemakkelijk bij.

Stap 8. Isoleren

Warmte stijgt op in huis, maar dit betekent niet dat het automatisch warm is op zolder. Het merendeel van de warmte gaat namelijk verloren via het dak. Door je dak goed te isoleren, behoud je de warmte en verlaag je de stookkosten. Isoleer bij voorkeur tussen de dakbalken. Niet alleen is dit gemakkelijker, maar ook eenvoudig te vervangen bij eventuele lekkage. Hier vind je een handig stappenplan

Stap 9. Plaats de gipsplaten

Timmer vervolgens de dakbalken netjes af met gipsplaten. Zaag de gipsplaten op maat en vergeet ook niet gaten uit te snijden voor de stopcontacten en lichtschakelaars. Meer weten? Hier lees je het beste gipsplaten kunt plaatsen.

Stap 10. Behangen, schilderen of stucen?

Nu alles gegipst is, ziet de ruimte er al een stuk netter uit. Echter, is je zolderkamer nog niet af. Dit is het moment in de zolder verbouwing dat je de ruimte gaat afwerken. Dit kun je doen op drie manieren: schilderen, behangen of stuken. Voordat je begint, moet je wel eerst de gipsplaten netjes afwerken

Stap 11. Vloer leggen

Je gezellige zolderkamer is natuurlijk niet af zonder een mooie vloer. Wil je van de zolder een slaapkamer maken? Dan is goede vloerisolatie en geluidisolatie onmisbaar. Je kunt laminaat leggen, of juist kiezen voor tapijt.  Werk de vloer vervolgens netjes af met plinten.

Stap 12. Finishing touch!

De zolder is nu bijna klaar voor gebruik, op een paar finishing touches na. Plaats als laatste het schakelmateriaal, hang de lampen op en plaats de meubels. Et voilà, je oude rommelzolder is nu veranderd in een gezellige kamer.


Ga jij ook je zolder verbouwen? We hopen dat we je op weg hebben geholpen!