Verzorging van viooltjes

Viooltjes zijn sterke plantjes en vaak te verkrijgen tegen weinig geld. Door hun sterke karakter overleven ze regen, kou en zelfs wat vorst. In de winter kunnen ze eruitzien alsof ze de regen en de kou niet hebben overleefd, maar dat trekt in de loop der tijd weer helemaal bij. Gooi ze dus niet weg!

In het voorjaar kun je ze goed gebruiken om je tuin mee op te fleuren. Deze mooie kleurrijke bloemen hebben weinig onderhoud nodig en een beetje zonlicht is meestal wel voldoende. In de schaduw doen de viooltjes het meestal ook erg goed en met wat potgrond bloeien ze helemaal op. Vergeet niet af en toe de dode bloemen te verwijderen, dan gaan ze langer mee en bloeien ze sneller.

Geef ze alleen water als het een lange tijd droog is. Voeg eventueel een beetje plantenvoeding aan het gietwater toe. Zo blijven de plantjes extra lang gezond en oersterk.

Waar komt de viool vandaan?

Viooltjes zijn er in allerlei kleuren. Wereldwijd bestaan er wel 400 soorten van maar de bekendste is toch de bosviool, Viola Cornuta. Dit viooltje komt oorspronkelijk uit de Pyreneeën en zie je vaak op vochtige plaatsen in de schaduw. Deze romantische bloem staat in het Westen als symbool voor de liefde en werd al in de tijd van Napoleon gebruikt.

Verliefde stelletjes lieten hun liefde voor elkaar blijken door viooltjes aan elkaar te geven. Napoleon deed zijn vrouw Josephine, elk jaar een grote mand viooltjes cadeau om haar zijn liefde te tonen.

Eetbare bloemen

Viooltjes zijn eetbare bloemen, je kunt ze in een salade verwerken of in een dessert. Let wel op dat als je ze zelf uit de tuin haalt, je geen gif of andere onnatuurlijke middelen hebt gebruikt voor je plantjes.