“Maar kijk nou hoe lelijk dat ding is!” Mijn vriend schudt meewarig zijn hoofd en kijkt mij vol ongeloof aan. “No way dat die trap nog mooi te krijgen is. Kunnen we niet gewoon die trap kopen die ik had gezien op Marktplaats?” Ondanks zijn luidkeelse protest houd ik voet bij stuk. Natuurlijk zie ik ook wel dat de trap niet meer de nieuwste is, maar toch straalt hij iets charmants uit. Als je voorbij de groene braaksel kleur en de scheur in de balk kunt kijken, valt er toch iets van te maken. Sterker, ik ben er heilig van overtuigd dat hij heel mooi kan worden. Mijn vriend gooit zijn handen in de lucht. “Ok, jij wint, maar ik doe het niet. Dit is jouw project.”

Als je een bestaand huis gaat verbouwen, kom je veel dingen tegen die je wilt veranderen. Omdat het je smaak niet is of omdat het zijn beste tijd heeft gehad. De snelle oplossing is om het oude item te vervangen door een nieuw exemplaar. Maar als je net zoals wij niet beschikt over een Rockafeller budget, moet je creatief zijn. Lees: zelf aan de slag gaan. Zo hebben we onze radiatoren met roestvlekken met schuurpapier en een verfkwast omgetoverd tot spiksplinternieuwe exemplaren en zijn onze schuifdeuren boven gemaakt van oude houten vloerdelen. Maar dat werk was niets vergeleken bij de trap.

"De kleur deed weliswaar denken aan braaksel, maar hij had toch iets charmants"

Deze trap is namelijk niet zo maar een trap. Hij is door de vorige bewoners neergezet in de jaren ’60. En hoewel decennia voorbij vlogen en het interieur veranderde, bleef deze trap hetzelfde. Als een rots in de branding vormde hij het middelpunt van het huis. En ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem in stukjes te zagen en naar de sloop te brengen. Hij verdiende een tweede leven. Het was tijd voor een make-over!

Eerlijk is eerlijk; het was een helse klus. Gelukkig was mijn vriend zo lief om toch te helpen. Allereerst moest de trap van de muur los komen, omdat hij anders te dicht op het stukwerk zou zitten. Dit hebben we opgelost door er met een autokrik een blok hout tussen te plaatsen. Vervolgens hebben we met schroeven en 2 componenten houtlijm de scheur in de bovenste balk gerepareerd. Hierop mocht ik aan de slag. Met de nauwkeurigheid van een plastisch chirurg heb ik drie weken lang staan schuren, gronden, aflakken en beitsen, maar het eindresultaat mocht er zijn. De trap ziet er weer als nieuw uit en vormt nu de blikvanger in de hal.

 Voor en na: een wereld van verschil

Zo zie je maar, met een beetje liefde kun je oude dingen een nieuw leven geven. Het kost wat tijd en energie, maar dan heb je ook wel wat. Niet alleen ik ben er verliefd op, ook mijn vriend is onder de indruk van deze transformatie. Ons lelijke groene eendje is veranderd in een mooie witte zwaan.