Net zoals wij helemaal opleven in het voorjaar, doet onkruid dat ook. Bij de eerste zonnestralen komen ze alweer tevoorschijn. Hoewel sommige ongewenste plantjes best leuk kunnen staan, wil je onkruid liever niet tussen je tegels of je strakke gazon.

Hier zijn 5 tips voor het voorkomen en verwijderen van onkruid.

1. Wees onkruid voor in het voorjaar

Hoe eerder je erbij bent, hoe minder onkruid je hoeft te wieden. In de lente zie je jong onkruid vaak al boven de grond uitpiepen. Trek dan je tuinhandschoenen aan en ruk het onkruid met wortel en al uit de grond. Zeker als je absoluut geen fan bent van zevenblad of paardenbloemen. Dat kan bijvoorbeeld met een onkruidsteker. Voor de voegen gebruik je een voegenkrabber.

2. Niets aan de hand met tuinhandschoenen

Onkruid is niet altijd onschuldig. Soorten als de brandnetel en de berenklauw kunnen vervelend prikken en je achterlaten met intense jeuk. Trek daarom altijd een paar fijne tuinhandschoenen aan voordat je onkruid gaat wieden.

3. Bedek de bodem

Laat de natuur een handje helpen en bedek de (braakliggende) grond met houtsnippers of boomschors. Zo kan het zonlicht niet tot op de bodem doordringen en kan onkruid simpelweg niet groeien. Ook geeft deze natuurlijke laag extra voeding aan andere planten in je tuin. Zorg er wel voor dat zo'n laag elk jaar wordt vervangen, dan blijft het onkruidwerende vermogen optimaal.

4. Houd je gazon strak

Voorkom onkruid in het gazon door het gras zo'n drie keer per jaar je gazon te bemesten en besproeien. Droogte en voedselgebrek geeft onkruid namelijk alle mogelijkheden om te groeien. Zorg daarnaast dat je je gazon onderhoud door het regelmatig te maaien. Houd zo'n 3 cm aan voor een siergazon en 4 centimeter voor schaduw- en speelgras. Op zoek naar een grasmaaier die past bij jouw gazon? Bekijk hier ons productadvies.

5. Onkruidbranders

Ga je liever niet op je knieën voor onkruid? Dan is een onkruidbrander op je lijf geschreven. Hiermee kun je op een snelle, milieuvriendelijke manier onkruid wegbranden. Kies een draadloze onkruidbrander op gas, of ga voor een elektrische variant. Daarnaast is zo'n brander ook hartstikke handig om je muur onkruidvrij te houden en mos of algen te bestrijden.

Met deze tips kun je lekker aan de slag en geniet je hopelijk de hele zomer lang van een onkruidvrije tuin. Veel succes!