Op 14 april kon je via onze Facebook pagina deze mooie oppottafel winnen door je beste tuintip door te geven. We kregen veel leuke reacties en tips door. De leukste en handigste tuintips hebben we voor je verzameld!

Insectenhotel

Angela Piette won de oppottafel met haar creatieve tip : “Maak een mooi insectenhotel van op elkaar gestapelde pallets waar je van alles in kwijt kan. Oude dakpannen, takjes, stenen, kleine potjes met planten, potten met planten waar insecten op afkomen etc. Superleuk om met de kids te doen en te onderhouden en door meer insecten vaak meer mooie vogeltjes! Pas op! Zet je insectenhotel niet te dicht bij je terras."
Foto: Angela Piette

Paraplu als plantenkas

Er zijn veel creatieve (en mileubewuste) oplossingen te bedenken voor in je tuin.

“Als je van een transparante paraplu het handvat afzaagt en hem in de grond steekt boven je groenteplantjes heb je een low budget kasje” zegt Elly Opdam.

Jannie de Jager gooit het water van haar kinderzwembadje (zonder chloor) niet zomaar weg, maar gebruikt het om de gieter te vullen.

“Hetzelfde geld voor het reservoir van je droger. Lekker zacht water zonder kalk.”

Foto: http://dukesandduchesses.com/

Over rozen

Het leven van een tuin gaat vaak, maar niet altijd over rozen! Dat de roos nog altijd populair is blijkt wel uit de volgende reacties:

Simone van der Spek: “Mooi bosje rozen voor je verjaardag gekregen? Laat ze niet verwelken in een vaas. Steek je rozen in een aardappel in de grond van je tuin, de roos krijgt voeding, laat wortels achter en na enige tijd heb je een mooie rozenstruik.”
Eve Allijn: “Ik plant altijd knoflook naast mijn dierbare roosjes. Dit zorgt ervoor dat er geen luizen op de plant komen”.
Kristel van de Wildenberg: “Mijn beste tip is: Als je rozen wilt planten waar al eerder rozen hebben gestaan plant deze dan in een kartonnen doos. Omdat er al eerder rozen hebben gestaan kunnen er rozenaaltjes (ook wel rozenmoeheid, red.) in de grond zitten die de "nieuwe" wortel aantasten. De doos beschermt de struik tegen de aantasting en verteert vanzelf.”
Ria Theunissen: “Gooi bananenschillen niet weg. Stop de schillen dan in de grond en het resultaat is meer en mooiere rozen.”


Ongedierte en onkruid killers

Ongedierte en onkruid blijven terugkerende boosdoeners. Met deze super goede tips komen we hopelijk deze zomer van ze af:

Ingrid Dijk-Hopster “Zet je uien en knoflook tactisch verdeeld in de tuin zo heb je minder last van ongedierte bij je andere groenteplantjes. Quinten (6), het zoontje van Ingrid helpt slakken graag verhuizen naar een nieuwe stek: “Pak de slakken op en geef ze ergens anders een nieuw huisje want die houden erg veel van groente.”
Bren Tsop-sem: "Mijn tip gaat over zevenblad, een verschrikkelijk woekerend en hardnekkig onkruid. Jaren geleden hadden wij een enorme plaag van dit onkruid in onze tuin. Ik ben toen rigoureus te werk gegaan door met mijn handen in de aarde te gaan en het zevenblad er inclusief lange wortel er uit te trekken. Het is een behoorlijk werk maar daarna heb je er nagenoeg geen last meer van. Let wel op dat je de wortels geheel verwijdert anders begint het opnieuw met groeien.”
Anita Kusters: “Ik zet afrikaantjes (bloemen) tussen de koolplantjes. Dit zorgt voor minder tot geen ongedierte. En het ziet er ook nog leuk en gezellig uit in je moestuin: 
Foto: Anita Kusters
Leonie Van Esch: “Als je geen luizen in je moestuin wilt plant een oost Indische kers in je moestuinbak of stukje moestuin. De bloemetjes van de kers zijn eetbaar, lekker voor door de sla!”
Jose Grootenboer-lucas : “Mijn beste tuinierstip tegen mieren is een mengsel van honing soda en suiker in gekookt water op laten lossen en dan in een schoongemaakte watersproeier doen. Spuiten maar! Het is ook nog eens milieuvriendelijk.”

Tips voor kids en oma’s

De familie Andel heeft een gouden tip voor oudere mensen: “Mijn tip komt van mijn oma van 92 jaar. Deze tip is bedoeld voor oudere mensen of mensen die moeite hebben om zware potten te tillen. Door een laag piepschuim onder in de pot te doen hebben de wortels extra ruimte. Normaal gesproken worden daar stenen of potscherven voor gebruikt, maar piepschuim is veel lichter.”

Elena Kevelaers-van Wagensveld “Mijn tip als mama: geef je kids een leuke vierkante meter moestuinbak. Koop wat aardbeienplantjes, en "kindvriendelijke" (makkelijke, redelijk snel groeiende) zaadjes (radijsjes, boontjes, tuinkers etc). Laat ze laat zelf de zaadjes en plantjes verzorgen. Hier vinden de kids het super leuk. Ze snoepen heel graag van hun eigen gekweekte aardbeien en ander lekkers!”

Geduld blijft een schone zaak…

Linda Vergouwen- Vermaire en Alice Kok zijn het met elkaar eens: het beste ingrediënt voor een bloeiende tuin blijft toch wel... geduld!

Linda: “Ik zie zoveel mensen druk in de weer met moestuintjes die vergeten daarbij te kijken naar de juiste tijd van zaaien. Het gevolg is dat er te vroeg wordt gezaaid en de moestuin het niet zal overleven. Wees ook bewust van of je al het gezaaide wel kwijt kunt want dat kleine tomatenplantje wordt straks toch echt een stuk groter!”

Met welke tip help jij je tuin de zomer door?