Eens in de zoveel tijd moet je de heg snoeien, maar hoe pak je dit eigenlijk aan? Wanneer is de beste tijd om deze te snoeien, gebruik je een snoeischaar of een heggenschaar? En wat als te royaal hebt gesnoeid? Heggen snoeien is echt een vak apart, maar met onze tips voorkom je een scheef gesnoeide heg en snoei jij als een pro!

Snoei tip #1: Goed snoeien is goed timen

Hoe erg jouw groene vingers ook jeuken om die heg te gaan snoeien, het beste resultaat bereik je alleen als je de juiste timing aanhoudt. Plan de eerste snoeibeurt daarom in mei-juni en snoei de heg voor de tweede keer in augustus-september. Jouw heg wordt dan net na de eerste groeispurt in de lente mooi weer even bijgewerkt en gaat ook snoei-proof de winter in. Tijdens de koude wintermaanden groeit de heg namelijk minder snel. Als je gaat snoeien, snoei dan niet op (te) warme dagen. Door de “snoei wonden” van de heg en het felle zonlicht zullen de takken en bladeren sneller verbranden en bruin verkleuren.

Snoei tip #2: Geschikt snoei-gereedschap is het halve werk

Bespaar jezelf veel gedoe en schaf een heggenschaar en snoeischaar aan. Dit zijn aankopen die je vooral voor de heg zult gebruiken, maar dit tweejaarlijkse klusje wordt er een stuk efficiënter van en het resultaat is zichtbaar beter. Daarnaast zijn tuinhandschoenen ook nooit weg en is het slim om je kledingkeuze op je klus aan te passen.

Wil jij nog meer weten over welk snoei-gereedschap bij welke snoei-klus past? Lees hier alles over ons snoei-gereedschap meer.

Snoei tip #3: Bezint eer ge begint

Dit klinkt natuurlijk als een open deur intrappen, maar weg = weg. Bedenk dus vooraf hoe ver je wilt snoeien, of je een rechte vorm of organische vorm in je heg wilt verwerken. Houd tegelijkertijd in je achterhoofd dat je maar twee keer per jaar je heg snoeit en je dus wel een beetje durf moet hebben en dus niet te voorzichtig moet zijn. En span een touwtje over de gehele lengte van de heg zodat je een lijn aanhoudt. Maar laat je ook informeren over wat de mogelijkheden van het snoeien zijn. Zo zijn er bepaalde wijken waarbij een heg een minimale of maximale hoogte mag hebben, wel zo handig om vooraf zeker te weten wat de lokale snoei-regels zijn!

Snoei tip #4: Zet snoeitechnieken in

Ondanks dat je uiteindelijk een gelijkmatige verdeelde heg wilt overhouden, zul je toch niet zo moeten snoeien. Laat het bovenste gedeelte smaller dan het onderste zodat hier meer licht bij kan komen. Durf daarnaast radicaal terug te knippen. Een veelvoorkomende snoei valkuil is om ongemerkt steeds iets minder ver te snoeien waardoor de heg uiteindelijk veel groter wordt. Als je net 10 cm verder snoeit dan je eigenlijk zou willen ziet de heg er in eerste instantie wat slechter uit, maar dit zal het eindresultaat alleen maar ten goede komen. Gebruik daarnaast de heggenschaar voor de boven- en zijkant van de heg en gebruik de heggenschaar om de onderste takken bij te knippen.

Snoei tip #5: Ruim weer netjes op!

Het is niet het leukste onderdeel van jouw snoei-klus, maar neem ook de tijd voor het opruimen. Zo voorkom je dat de gesnoeide takjes en bladeren in je heg blijven hangen en gaan rotten wat het aangezicht van jouw heg verpest. Verzamel dus alles op een composthoop en doe dit na afloop in de groene bak...klaar!