Of je nu in het bezit bent van groene vingers of niet: wie een tuin heeft, wil ervan kunnen genieten. Wat heb jij nodig om volledig te kunnen ontspannen? Een riant terras, een goede schutting, misschien wil je veel bloemen en planten of een zwembad of vijver in de tuin? Geef je tuin een make-over met de volgende klusideeën. Doe er eentje of alle vijf, dan kun je straks lekker loungen in jouw eigen tuin.

Maak eerst een tuinontwerp

Hoe ziet jouw ideale tuin eruit? Was mis je, wat wil je veranderen of verbouwen? Dit zijn de belangrijkste vragen waar je met een tuinontwerp of plattegrond antwoord op kan geven. Een tuinontwerp kan je zelf makkelijk tekenen of schetsen. Online vind je ook handige websites waar je dit digitaal kunt doen! Een tuinontwerp helpt je inzichtelijk te krijgen welke klussen je kunt doen om je tuin te renoveren.

Klus 1: de schutting

Al die herfst -en winterstormen zijn een aanslag op de schutting. Het ene jaar is een likje beits voldoende en kan de schutting weer een paar jaar mee. Bedenk wel goed welke kleur je de schutting wilt beitsen, een nieuw kleurtje geeft jouw tuin snel een andere sfeer. Met dit stappenplan is jouw schutting beitsen een simpel klusje. Of lees eerst alles over beitsen.

Soms is het beter om de schutting te vervangen en een nieuwe te plaatsen. De tuin is een verlengstuk van je huis en met een schutting creëer je dezelfde stijl buiten als binnen. Bedenk daarom goed van welk materiaal je de schutting wilt. Een schutting kan gemaakt zijn van hout, beton, steen, kunststof of zelfs van planten en bomen. Hoe je een schutting plaatst? Bekijk ons stappenplan schutting plaatsen.

Klus 2: het terras

Terrassen en paden vormen een belangrijk onderdeel van je tuin: ze zorgen voor structuur, comfort en gemak. Bovendien zijn het de laatste jaren echte stijlelementen geworden. Ben je tevreden over je terras, dan is het schoonmaken ervan voldoende. Met onze adviespagina kun je makkelijk zelf groene aanslag verwijderen!

Is het tijd voor een nieuw terras? Het bestraten van je tuin of terras is een flinke klus, maar kan je heel goed zelf doen. Voordat je gaat starten, bekijk eerst of het terras nog op de gewenste plek in de tuin ligt. Wil je een terras in de zon of juist in de schaduw? Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Voordat je een terras of pad gaat aanleggen, is het verstandig om een plan te maken. Meet je tuin op en maak een plattegrond op schaal. Aan de hand van je plattegrond kan je bepalen waar je welke terrastegels wilt leggen. Bekijk in ons stappenplan hoe je een terras aanleggen aanpakt. En als je terras eenmaal schoon of klaar is, kun je er goed en lang van genieten!

Klus 3: Buitenverlichting

Mooie tuinverlichting geeft je tuin ook als het donker is een gezellige sfeer. Tuinverlichting aanleggen is een klus waarbij je secuur aan het werk gaat. Vocht en elektriciteit gaan natuurlijk niet samen. Het is vervelend als er een storing is in de buitenverlichting waardoor de aardlekschakelaar omspringt en jouw nieuwe buitenlampen het niet meer doen.

Gebruik daarom een goede grondkabel, dit voorkomt problemen en lekkage in de toekomst. Leg de grondkabel minimaal 60 cm diep in de grond. Als je dan een keer graaft of schoffelt in de tuin raak je de kabel niet. Het is één keer wat dieper graven maar het voorkomt veel problemen in de toekomst. Maak ook hier een schets van de tuin met hierop de kabels en bewaar dit bij de tekeningen van het huis.

Met een gietmof kun je een waterdichte verbinding maken voor onder het zand door middel van hars. Test de verlichting wel eerst voordat je gaat afgieten. Maak je de verbindingen boven de grond, tape deze dan altijd waterdicht af. Vet vervolgens alle pakkingen en boutjes van de tuinverlichting in met zuurvrije vaseline, dit helpt tegen uitdroging.

Klus 4: Bomen, planten en bloembakken

Als de basis, de schutting, het terras en eventueel verlichting, staat kun je aan de slag met bomen, planten en bloembakken. Ook hier is het slim om vooraf in je plattegrond aan te geven op welke plekken je een boom of bloembak wilt neerzetten. Tuinborders of stapelblokken zijn ideaal om een deel van de grond op te tillen. Met deze natuurlijke blokken breng je eenvoudig een verhoging aan voor een landelijke uitstraling. Met de juiste potten creëer je de sfeer van jouw keuze. Kies voor strak vormgegeven plantenpotten voor een eigentijdse tuin of een plantenbak van hout voor een landelijke tuin. Toch liever groen in je tuin zonder veel onderhoud? Bekijk dan ons stappenplan kunstgras leggen.

De bomen, planten en struiken die blijven staan verdienen ook extra aandacht. Begin niet te vroeg met snoeien! In maart/april kan je beginnen met het snoeien van de vroegbloeiers, zoals bijvoorbeeld de heester. Halverwege mei is het over het algemeen wel klaar met nachtvorst en kan je veilig snoeien zonder dat de planten de nachtvorst niet meer overleven. De vlinderstruik, hortensia, rozenstruik en lavendel zijn voorbeelden van najaarsbloeiers. En snoei natuurlijk ook dode en beschadigde takken mee.

Klus 5: Tuinmeubelen

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe tuinmeubelen, kan het best lastig zijn om in te schatten of ze in jouw tuin passen. Daarom is het slim om de maten te weten van jouw terras of van de plek waar je bijvoorbeeld een bankje wilt plaatsen. Kun je ook zo niet goed een voorstelling maken of de tuinmeubelen die je op het oog hebt ook mooi staan? Maak een schaalmodel van je tuin, terras of balkon en schuif daarin met de tuinmeubels op schaal.

Je kunt natuurlijk ook je bestaande tuinmeubelen een nieuw leven inblazen. Zo kun je de steigerhouten loungebank makkelijk beitsen in een nieuw kleurtje. En met nieuwe kussens creëer je snel een nieuwe sfeer in de tuin. Net zoals binnen in huis, kun je buiten ook lekker mixen en matchen, ben je nieuwsgierig welke tuinmeubelen bij jouw stijl passen? Lees het hier!